avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Divort cu elemente de extraneitate
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Divort cu elemente de extraneitate

Buna ziua,
Locuim in strainatade din 2001. Suntem casatoriti din 2005 si nu am avut niciodata domiciliul comun in Romania. Avem doi copii 3si 5 ani. In 2012, in urma unor probleme am hotarat sa divortam. Dupa sfatul unui avocat local am depus cererea in Romania. Nu stiam ca as fi putut sa fac cererea aici. In acest moment procesul e pe rol, dupa ce s-a facut ancheta sociala la locuintele noastre respective din strainatate. Pot sa cer in acest moment o exceptie de competenta internationala pt ca procesul sa fie intrerupt si sa il reiau aici?
Va multumesc,
O zi buna
Cel mai recent răspuns: alphonse , utilizator 23:44, 25 Noiembrie 2014
Stiu multi, doar ca nu schimba solutia si nu duce la raspunsul pe care il vreti. In plus, argumentarile ar lua timp serios. Vorbiti cu avocatul dv. si intrebati-l de ce se poate sau nu, sunt convinsa ca va va explica.
Dupa mine e competenta si in lipsa unei alegeri, ba imi pare ca exista o alegere a competentei... argumentari de ce inseamna cateva pagini.

Conteaza si alocatia copiilor si se ia in calcul, in functie de cat si cum argumentati. Se ia in calcul si legea straina, daca exista temei a se aplica.

Oricum ar fi, daca ridicati in instanta problema competentei dv., ca reclamant, nu vad bine actiunea dv. Repet: cel mai bun lucru pe care il puteti face e sa va aparati si sa va dovediti cererea cat mai bine pe toate capetele...
Dv. ati ales, nu stiu cat de bine sau de rau ca nu cunosc situatia concreta, poate trebuia sa discutati cu un avocat italian inainte de momentul introducerii actiunii. Totusi, cred ca era mai scump.
Acum, singura varianta e sa veniti la proces pe cat posibil si sa va axati pe fondul sau.
Eu ma straduiesc sa arat instantei situatia de fapt asa cum este, cu cheltuieli si asa mai departe. Daca ma pune sa platesc 500, si inca mai pot sa traiesc e OK.
Acum intrebarea nu mai are legatura cu competenta, dar cred ca s-ar putea argumenta, chiar daca eu am ales instanta. Dar exista identitate intre lege si instanta? Instanta este obligata sa ia act de faptul ca noi locuim in strainatate asa cum rezulta din documentele deja produse, sau trebuie sa mentionez eu asta si actele sau articolele legii corespunzatoare resedintei pt ca sa le ia in calcul. Daca nu o fac acum, si sunt foarte nemultumit de decizie, mai am drept sa o fac dupa in cale de atac? Intre noi fie vorba, am senzatia ca avocatul meu nu da doi bani pe proces in momentul asta.
Probabil ca trebuia sa cer mai multe informatii si unui avocat roman ca sa ma lamuresc inainte de a depune cererea......sa pot compara alternativele.
Deci pana la urma cum se interpreteaza articolul 2600 din noul cod civil impreuna cu Articolul 8 din REGULAMENTUL (UE) NR. 1259/2010 AL CONSILIULUI
din 20 decembrie 2010?

In privinta pensiei alimentare, Regulamentul (CE) nr. 4/2009 al Consiliului din 18 decembrie 2008 privind competenţa, legea aplicabilă, recunoaşterea şi executarea hotărârilor şi cooperarea în materie de obligaţii de întreţinere spune in art 15 :Legea aplicabilă obligațiilor de întreținere se stabilește în conformitate cu Protocolul de la Haga din 23 noiembrie 2007 privind legea aplicabilă obligațiilor de întreținere (denumit în continuare Protocolul de la Haga din 2007”) în statele membre care au obligații în temeiul actului respectiv. Or In protocolul de la Haga se spune ca obligațiile alimentare se stabilesc in funcție de legea statului semnatar in care isi are reședința obișnuita creditorul.

S-au invocat vreodată in România in instanta legile astea?

Eu tot nu sunt lămurit daca pot sa aduc asta in discuție in fata instantei. La urma urmei, nu mai contează dacă instanta e romana sau străina, dacă după regulamentele EU trebuie sa aplice legislația locului de rezidenta. Ar urma numai sa dovedim care este rezidenta noastră si a copiilor, ceea ce e relativ usor.

Daca cineva e competent pe domeniu sa îmi spună, chiar fără detalii si o sa incerc sa formulez problema si sa o pun pe "cauta un consultant" in site. Precizez ca la momentul asta Procesul e la București.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara veronika82 veronika82 Eu si sotul meu suntem casatoriti in Romania din 2011,traim in Spania, avem un copil de 4 ani si as vrea sa inaintez cererea de divort pt abandon familial si ... (vezi toată discuția)
Drept civil turc,divort paulaanca paulaanca buna.va rog sa-mi dati o solutie privind divortul dintre doi cetateni de origine turca. el locuieste in romania, ea in turcia,sunt casatoriti de 12 ani si nu ... (vezi toată discuția)
Divort in strainatate lenacov lenacov Buna seara As avea nevoie de o lamurire in urmatoarea situatie: Eu si sotul (roman) meu( inça) ne-am casatorit prin intermediul ambasadei Romaniei in ... (vezi toată discuția)