avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi

Reges-Online: Operațiuni esențiale și situații speciale. Ghid practic pentru o gestionare corectă și eficientă a registrului. Vezi agenda evenimentului și participă →

Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Inlocuire membri fondatori Asociație
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Inlocuire membri fondatori Asociație

Vă rog să mă ajutați - sînt președintele unei asociații culturale de curînd înființate; ceilalți doi membri refuză brusc să mai fie de acord cu obiectivele și scopurile asociației, și, avînd o majoritate de 2/3, spun că nefiind de acord cu cele de mai sus vor desființa această ONG. Nu vreau (și nici nu cred că bine) ca asta să se întîmple, varianta mea fiind înlocuirea celor doi. Unul din cei care ar putea să-i înlocuiască pe cei doi nărăvași este, însă, din USa și nu poate veni aici personal.
Întrebări:
1. Cum rezolv situația cu cei doi fără să lichidez asociația ?
2. Poate o persoană (român) din străinătate să intre într-o asociație fără să fie
prezentă aici(doar pe baza unor hîrtii oficiale/notariale) ?

Mulțumesc !
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 14:01, 9 Decembrie 2014
Nu se poate sa decideti singur ci doar majoritatea decide. Acesta e un prim inconvenient cu care se pot intalni si altii, ca si dumneavoastra, cand adopta la infiintarea ong-ului numarul minim de membrii fondatori. Daca aveati acum, sa spunem cam 10 membrii, nu mai era problema ca unul sau doi vor se retraga din motive personale.
Va ramane varianta sa ii convingeti sa acepte alti membrii in ong astfel incat sa nu se inchida. Si e imposibil sa nu gasiti alte persoane din Romania care sa va impartaseasca ideile si sa duceti mai departe activitatea ong-ului. Faceti publica aceasta dorinta in comunitatea in care locuiti.
Mulțumesc mult pentru răspuns.
Mă mai interesează cum poate un român domiciliat în străinătate să fie legal membru fondator al unei ONG din România ? Ce formalități trebuie îndeplinite ? E posibil acest lucru fără să trebuiască să vină în România pentru asta ?
O asociatie este prin definitie o structura democratica, majoritatea decide, orice clauza contrara care ar da drept de veto sau alta prevalenta unei persoane anume sau unei minoritati ar fi in opinia mea lovita de nulitate absoluta.
Nu exista nicio restrictie legala ref. cetatenia sau domiciliul membrilor unei asociatii, pot fi toti cetateni straini si pot sa nu fie niciunul cu domiciliu sau resedinta in Romania.
Pot face procura speciala autentificata notarial, apostilata si tradusa legalizat, prin care imputernicesc pe cineva din Romania sa ii reprezinte la infiintarea asociatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adaugare membru ong Veto Veto Bună ziua, In statutul ONG-ului din care fac parte scrie: 4) Membrii fondatori ai Asociatiei au, toti impreuna sau fiecare separat, drept de veto in ... (vezi toată discuția)
Drept de veto in ag si cd (in legislatia noastra) ionutanton777ro ionutanton777ro Exista vreo modalitate de a acorda drept de veto unei anumite persoane la votarea in AG si Consiliul Director al asociatiei romane ? Sa spunem ca respectiva ... (vezi toată discuția)
Precizari despre diferenta asociatii si fundatii Alexandraverde Alexandraverde Buna ziua, am mare nevoie sa ma ajutati in privinta unei nelamuriri. Care este diferenta dintre ONG, Asociatie si Fundatie? Va rog mult sa ma ajutati cu un ... (vezi toată discuția)