Buna seara, locuiesc la et II intr-un bloc cu 4 etaje, in urma cu 2 ani am renovat in regim propriu (fara factura) apartamentul iar saptamana trecuta am avut surpriza sa fiu inundat de vecinul de deasupra (et 3).Am avut o discutie cat se poate de politicoasa cu cei doi soti-au fost deacord sa isi repare la ei in baie scurgerea de la cada (cauza inundatiei), dar nu vor in nici un fel sa imi plateasca mie reparatia (ar fi de schimbat 2 placi rigips-tavan fals + zugravit un perete pe ambele parti), si care se ridica undeva in jur de 2500 lei.
Precizez ca nici eu nici vecinul nu avem asigurare pentru locuinta. Ce e de facut? #-o
Rog raspuns de la cei care au patit ceva similar sau de la avocati care se ocupa cu astfel de cazuri.
Multumesc anticipat!
Cu stima, Laurentiu
Cred ca ne-am pierdut pe drum cu discutia. Utilizatorul intreba ce sa faca sa isi determine vecinii sa-i plateasca 2.500 lei pe lucrarea din baie.
Mai zic o data ca administratorul sau presedintele nu sunt agenti constatatori sa scrie intr-un PV ca se impune doar o zugravire a unor pereti in valoare de 100 lei sau ca s-au deteriorat peretii de asa natura incat sa trebuiasca inlocuiti, lucrare care ar costa 2.500 lei, pentru ca s-ar situa de partea unuia sau a altuia dintre proprietari si asta dauneaza relatiilor din cadrul asociatiei.
Si nici nu stiu daca medierea intre vecini de catre un presedinte sau administrator implicat in treburi care nu sunt ale lor, numai pentru ca ar avea o autoritate morala asupra celor doi proprietari, ar duce la scoaterea din buzunar a celor 2500 lei de catre vecin.
Solutia clara si directa este sa se duca in instanta, sa ceara suma respectiva si, eventual acolo, daca suma este contestata de parat, sa ceara o expertiza profesionala.
Iar pentru viitor, daca mai vrea sa obtina asemenea despagubiri, e musai sa-si faca asigurare facultativa.
Doua persoane fara studii juridice isi spun parerea despre ce acte pot fi folosite in instanta,cum pot fi combatute acestea ,singura lor legatura cu domeniul juridic fiind serialele cu avocati vazute la televizor.Punctul meu de vedere a fost confirmat de avvil si adriantot si pana v-a fi combatut de colegi avocati cu argumente juridice discutiile sunt inutile.Situatii frecvent intalnite in instanta sunt combatute fara nici un fel de argument ,sunt administratori care elibereaza astfel de inscrisuri,inscrisurile eliberate putand fi folosite ca proba asa cum pot exista cazuri in care administratorii nu elibereaza astfel de inscrisuri din diverse motive.Faptul ca unii dintre dvs nu cunosteau existenta unor astfel de situatii sau incercati sa motivati substituindu-va in postura unor administratori de bloc nu reprezinta argumente pt a fi luate in considerare intr-o dezbatere.
Imi cer scuze, elga50, apreciez mult parerile tale, dar chestiunea dovedirii in instanta tine mai mult de procedura civila si nu de legea asociatiilor.
Thran, mai sus va aduceam argumente legale. Indiferent ce se poate intampla la chemarea politiei sau frizerului, aceste lucruri aratate mai sus sunt legale si tin in instanta.
Documentul eliberat de asociatie se poate numi oricum, adeverinta, constatare, proces-verbal, decizie... nu conteaza. Iar daca soliciti asociatiei sa vina sa constate DACA pagubele provin de la teava comuna sau nu, ar fi bine pentru asociatie sa vina, caci e in interesul ei.
Mai departe se continua probatoriul. Cum ziceam, in functie de activitatea procesuala a celeilalte parti.
Mai mult, in unele imobile facute de dezvoltatori, se preciza in statutul asociatiei cum se incepe rezolvarea diverendelor intre vecini si care e aportul asociatiei in functie de circumstante.
Pe ideea ca cele mai multe probe poate gasi politia cea mai aproape de locul faptei, cred ca cele mai bune si ieftine idei pot fi gasite de persoanele apropiate faptei.
Cred ca e nelalocul lui sa ajunga in instanta, e o decizie dezavantajoasa financiar, dupa mine, pentru ambele parti.
Imi amintesc un calcul facut pe hartie la un potential litigiu cu valori mici: am trecut valoarea contestata, cat ar cheltui reclamantul, cat ar plati paratul, am impartit totul la doi si s-au inteles pe-acolo, prin zona, pe undeva. Cand lucrurile sunt clare si nu poti chema un instalator sa-ti confirme ca teava ta are 10 ani si nu e schimbata ieri, e destul de aiuristic sa risti un proces.
Adica vrei sa spui ca eu sau presedinta asociatiei mele putem emite un PV in care sa specificam ca paguba este de 2.500 lei cu care reclamantul sa mearga in instanta si acolo sa i se dea dreptate pe baza acestui PV, iar paratul sa fie obligat sa plateasca acei 2.500 lei?
Eu am sustinut ca nu sunt in stare, nefiind expert constator, sa ma pronunt asupra sumei.
Iar sa dau un PV fara suma specificata, ar fi inutil de vreme ce paratul si-a recunoscut vina ca teava sparta este a lui.