Contactata de HotNews.ro, in legatura cu legalitatea autorizatiei de construire, Manuela Merisca, unul dintre beneficiarii constructiei, declara in martie 2012: "Construim conform Autorizatiei de Construire. Cladirea va ocupa doar 60 la suta din suprafata terenului, ....Domnul Stoica si domnul Locic nu mai au nicio treaba. Speram ca acum sa ne lase lumea in pace".
Cazul semnalat de hotnews imi sustine ideea ca in Romania procesele dureaza nejustificat de mult in cazuri in care legea obliga la celeritate. Ma intreb fara a avea raspuns:
-Cum ar arata un judecator care ar dispune demolarea unui bloc detinut in prezent legal de 12 proprietari, cumparatori de buna credinta care au probabil rate uriase la banci ?
-Cum ar gandi cel care ar castiga procesul si peste multi ani va dori sa-si reconstruiasca imobilul, dar precedentul va obliga administratia sa-i interzica ?
- Va risca cineva sa mai construiasca in Bucuresti cu autorizatie deocamdata legala, daca autorizatia poate fi anulata dupa terminarea si vanzarea constructiei?
In cazul de fata nu e inca tarziu sa se pronunte o hotarare legala si intemeiata, definitiva si irevocabila prin care:
- vecinul sa-si poata construi pe proprietatea sa daca nu afecteaza in nici un fel constructiile vecine si „intimitatea” legala;
- sa i se impuna vecinului anumite lucrari de protectie a proprietatilor din jur sau despagubiri pentru lucrarile necesare protejarii sau repararii daunelor provocate acestora;
- vecinul sa fie obligat sa demoleze lucrarile executate ilegal si sa readuca terenul la starea initiala. Daca vi s-au produs fisuri in pereti va fi obligat sa le repare.
Parerea mea e ca in orice caz pierdeti desi, daca impuneti demolarea va satisfaceti ambitia. Orice construcor va va confirma ca, daca s-a sapat alaturi de fundatia casei dvs, cea mai buna solutie ar fi sa admiteti continuarea lucrarilor cu niste conditii rezonabile. Puteti cere expertului desemnat de instanta sa evalueze lucrarile necesare protejarii constructiei dvs si remedierii pagubelor deja produse.
Daca as fi in situatia dvs nu as risca un proces lung si costisitor cand peretele vecinului imi asigura „spatele” atat mecanic cat si termic. Daca exista fisurile de care amintiti, il puteti obliga sa va plateasca reparatiile. Repet: o fundatie in spatele fundatiei casei dvs (care inteleg ca deja a fost turnata) e de preferat umputurii cu pamant imbibat de apa.