Urmeaza sa lucrez pe cont propriu ca si psiholog clinician. Dilema este ca nu stiu ce sa aleg: PFA sau fundatie. Parintii mei in asociatie cu niste prieteni de familie au infiintat o fundatie in urma cu 10 ani care este inca activa. As vrea sa stiu daca imi pot desfasura activitatea (lucrez cu copii cu autism) pe acea fundatie sau trebuie neaparat sa-mi fac PFA? Multumesc anticipat!
Presupun ca doriti sa obtineti venituri din practicarea activitatii si nu sa faceti voluntariat. Asa ca nu puteti pe ong pentru ca nu puteti sa scoateti banii obtinuti ci doar ca pfa.
O parte din venituri stiu ca merg la angajati (salarii) iar o parte se reinvestesc in serviciile oferite copiilor, formarea angajatilor, etc. Daca voi avea aceasta fundatie, pot activa ca angajata?
Din cate cunosc eu, da.
Orice ong poate avea angajati si din cate cunosc nu sunt restrictii cu privire la acest lucru.
In schimb, in cazul in care va angajati la ong, trebuie sa respectati cu strictete normele legale privind Codul Muncii si alte normative referitoare la angajari.
Atentie insa daca vrei sa va angajati la fundatie - daca activitatea se presteaza contra cost, trebuie sa acele servicii sa fie in stransa legatura cu scopul statutar al fundatiei, SI SA AIBA CARACTER SUBSIDIAR, adica sa nu fie unica sau principala activitate a fundatiei acele servicii prestate contra cost, ca devine ilegal... Sunt si avantaje si dezavantaje a lucra sub egida unui ONG versus ca PFA sau firma sau forma speciala de exercitare a profesiei conform legii speciale care guverneaza acea profesie liberala...