avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirias la bloc , ce trebuie sa platesc.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirias la bloc , ce trebuie sa platesc.

Buna seara, am inchiriat o garsoniera acum o luna in bucuresti.Am facut contract cu proprietarul dar nu legal. Toate bune si frumoase pana cand a venit factura la intretinere unde apare Cheltuieli cota-parte indiviza , am inteles ca este pentru intretinerea blocului,(becuri,reparatii,etc) ca si chirias sunt obligat sa platesc aceasta cota ? in contract scrie doar : Obligatiile chiriasului : sa suporte cheltuielile de intretinere care rezulta din folosinta exclusiva a imobilului pe toata durata contractului.multumesc
Aoleu! Nu mai spuneti!
Eu zic ca doar fondul de rulment e al proprietarului restul tot ce e pe lista e al chiriasului invlusiv fondul de reparatii.
Explicatia ar fi simpla ca el locuieste acolo nu proprietarul si ca fapt divers asa este si in Germania Danemarca Suedia si Norvegia.
E un apartament de inchiriat in care vor locui chiriasii deci ei vor plati orice reparatie.
Cand se convine altfel creste chiria.

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
În caz că în contractul de închiriere nu e prevăzut altfel, proprietarul plătește fondurile asociației, nu chiriașul.
Argumentele legale, în articolul pe care îl puteți citi aici, din care vă pun un fragment:
www.avocatnet.ro/articol_589...

Proprietarul este cel care trebuie să plătească fondul de rulment și fondul de reparații, nu chiriașul

Plata sumelor ce alimentează cele două fonduri speciale obligatorii ale oricărei asociații de proprietari – fondul de rulment și fondul de reparații – este o obligație ce revine proprietarilor de apartamente, nu chiriașilor.

Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor nu folosește, în nici o formulare referitoare la cele două fonduri, termenul de ”chiriaș”, ci doar de ”proprietar”.
În ceea ce privește fondul de rulment, legea menționată mai sus precizează că asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea acestuia.

Dacă legiuitorul ar fi avut în vedere participarea nu numai a proprietarilor la acest fond, ci și a celor care folosesc efectiv locuința (chiriașii), am fi regăsit aceasta precizare în textul actului normativ.
Legat de celălalt fond, de reparații, legea precizează că ”[p]roprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune”. Și în acest caz, formularea include doar proprietarii, nu și chiriașii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chiriașii plătesc fondul de reparații incluse în cheltuielile de întreținere? kikybaly kikybaly Bună seara, Aș vrea să știu dacă, conform legislației în vigoare, plata fondului de reparații și a fondului de rulment (cele incluse în cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment achitat de chirias sau proprietar? ndan57 ndan57 stie cineva daca si unde anume(articol lege)se arata in cazul unui apartament cu chiriasi cine anume plateste fondul de rulment in situatia in care acesta se ... (vezi toată discuția)
Penalizari la fondul de rulment danny78 danny78 De la inceput tin sa specific faptul ca eu inca nu locuiesc in apartamentul respectiv ( nu este trecuta nici o persoana la intretinere ). Este normal sa mi se ... (vezi toată discuția)