avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... revizuirea unei decizii de pensionare obtinute in baza ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

revizuirea unei decizii de pensionare obtinute in baza legii 57/1992

Buna ziua . Mama mea a iesit la pensie in anul 1994 in baza legii57/1992 avand gradul III si o vechime in munca de 20ani 2luni si 5 zile(am scris exact cat scrie in decizia de pensionare).La sfarsitul lunii august am fost la casa de pensii am cerut o recalculare apensie si drept raspuns la cererea noastra ne-au trimis acasa o invitatie prin care ni se cere ultimul certificat de incadrare in grad de handicap sau sa mergem la o reexpertizare.
Intrebare: de ce trebiue lor acesta hartie din moment ce la dosarul de pensionare au acte din care reiese clar ca la data angajarii avea gradul III si legelea 57/1992 spune;
ART. 11
(1) Persoanele handicapate beneficiaza la cerere, de pensie integrala pentru limita de virsta daca dovedesc o vechime in munca, dupa data dobindirii handicapului, de 15 ani barbatii si de 10 ani femeile, in cazul celor incadrabili in gradul I de invaliditate, de 20 ani pentru barbati si 15 ani pentru femei, in cazul celor incadrabili in gradul II de invaliditate, de 25 ani pentru barbati si 20 ani pentru femei, in cazul celor incadrabili in gradul III de invaliditate.
Am fost si la comisia medicala dar si cei de acolo ne-au zis ca nu au nici o decizie pentru ca ea nu a iesit la pensie in urma unei expertize medicale.
La inceputul lunii ne-a venit acasa o decizie de revizuire la decizia veche de pensionare (la care am depus contestatie) iar acum a venit pensia mai mica cu190 ron in baza acestei decizii#-o
Cel mai recent răspuns: marian19 , utilizator 21:08, 1 Septembrie 2024
~ Conținut șters la cerere ~
Problema cea mai importanta aici eu cred ca este indicele de corectie,
De ce vi s-a aplicat indicele de corectie daca v-ati deschis drepturile in anul 1994.
Daca la un moment dat se va constata ca s-a aplicat gresit,se va emite decizie de debit si va trebui sa returnati cei 17% din pensie pe ultimii 3 ani(termenul general de prescriptie).
Piederea din cuantumul pensiei prin trecerea de la un stagiu complet de 20 de ani la unul de 25 este de 25%.
Prin aplicarea indicelui de corectie ati recuperat 17%.
Bun,pe decizii zice:
Pe prima decizie care are bifata casuta "modificare" apar urmatoare date:
F puncte realizate:
1.nr.de puncte realizate 0.29879(coresp.stagiului adaugat)indice de corectie1.17
2.puctajul anual mediu 0.62402din care,pentru stagiu adaugat 0.01030
-din care :aferent indecelui de corectie:0.089717
G. valoarea punctului de pensie 790.70
La anexa 1 zice:
A.situatia anterioara aplicarii prevederilorOUG113/2013
total -0.55602,aferent indecelui de corectie prevazut de OUG nr 1/2013- 0.03147,
valoarea pnct. de pensie -762.10,contumul pensiei in data de 06.11.2013 - 424 lei
B. situatia ulterioara aplicarii prevederilor legii OUG113/2013
total-0.52455.indice acordat-1.17,pnct mediu anualaferent indecelui de corectie acordat-0.08917
C.cuantumul pensiei dupa aplicarea prevederilor OUG 113/2013
punct.med. anual-0.61372,val punct. pensie-762.10,cuantumul pensiei cuvenite-468
Pe a doua decizie care are bifata casuta "inscriere noua" apar urmatoarele:
G. 1. nr.puncte realizate 15.21201 indice de corectie 1.06
2. punctajul mediu anual0.55602
-din care aterent indecelui de corectie 0.03147
H. valoarea pnct. de pensie 762.10
In ANEXA deciziei apar:
F. stagiul total de cotizare realizat-20 ani,8 luni 16 zile
G. Nr. total de puncte realizate 15.21201 din care
1.nr de punct. realizate in sis. public.conditii normale de munca -13.17277
5.nr de puncte corespunzatoare pensiei suplimentare 2.03924
Am incercat sa va scriu cuvant cu cuvant ce apare in aceste decizii primite .
Am fost la Comisia de evaluare si inca asteptam raspuns de la ei (cam de 2 luni asteptam) Asteptam si raspunsul la contestatia depusa la Comisia Centrala (am depus-o pe 11 noiembrie ) cred ca dupa sarbatori o sa apara si dupa acea mergem mai departe.Nu cred ca ea are vina pentru ca cei care trebuiau sa isi faca treba la timpul respectiv(sa verifice acele acte de iesire la pensie) nu au facut-o,sa raspunda ei atunci nu noi, ca si asa era pensia mica acum e de tot rasul. Inainte de revizuire o avea 602 iar acum 494.Cu scuzele de rigoare intradevar diferenta nu era de 190(acum am vazut cuponul) ci de 108.
Ultima modificare: Joi, 4 Decembrie 2014
vanghelita, utilizator
Ne-au comunicat ca sumele incasate necuvenit cu titlu de pensie se scutesc de la plata in baza art.1 din legea nr.125/24.09.2014.

Alte discuții în legătură

Recalcularea pensiei paulanedelcubursuc paulanedelcubursuc HRiStOS A INVIAT ! Am si eu o ne dumerire , mama mea a iesit la pensie in anul 1994, la varsta de 57 ani si 10 luni . am cerut buletinul de calcul ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varstra . NINO  VALY NINO VALY MA NUMESC MARIA .Nascuta in martie 1961 . AM lucrat din anul 1980 pana in anul 1996. Total stagiu cotizat 15 ani si 9 luni . Din ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie invaliditate (trecere din grad ii in grad i) florentinagiuroiu florentinagiuroiu Buna ziua, In anul 2011 matusa mea avea 44 ani si a fost incadrata pentru pensie invaliditate grad II avand stagiul de cotizare 17 ani 11 luni 20 zile ... (vezi toată discuția)