avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Declaratia 390 - 2 declaratii in trim.II ?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Declaratia 390 - 2 declaratii in trim.II ?

Urmare a trecerii la perioada fiscala lunara, se pare ca pentru trim.II persoanele juridice care inregistreaza operatiuni intracomunitare vor depune pt trim II respectiv la 25 iulie 2 declaratii.
- una trimestriala
-una lunara - pt luna din trim. cand devine obligatorie declaratia lunara.

As dori si alte pareri in acest sens
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 18:23, 18 August 2009
Asa este, pana la 05.06.2009 se depune formularul 092 (un formular nou care inlocuieste 010 in situatia de fata)
depunerea acestei declaratii se refera doar la contribuabii care declara TVA ul trimestrial ?
Feni a scris:

Urmare a trecerii la perioada fiscala lunara, se pare ca pentru trim.II persoanele juridice care inregistreaza operatiuni intracomunitare vor depune pt trim II respectiv la 25 iulie 2 declaratii.
- una trimestriala
-una lunara - pt luna din trim. cand devine obligatorie declaratia lunara.

As dori si alte pareri in acest sens


Cred ca ati vrut sa scrieti Decontul 300. Aceasta declaratie se depune trimestial pentru cei care au perioada fiscala trimestriala, si trec la perioada fiscala lunara cand au achizitie comunitara, implicit si Decontul 300 se depune lunar.
Cate declaratii vom face pe un trimestru in caz de trecere in interiorul anului de la perioada trimestriala la cea lunara? trebuie sa apara zilele acestea precizari de la MF.
Deci Declaratia recapitulativa 390 ramane in pacea ei trimestriala.

Succes!
Potrivit OUG nr. 34/2009, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa;
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
Pentru aplicarea acestor prevederi, Ordinul ANAF nr. 1166/2009 introduce un nou termen pentru depunerea Decontului de TVA.
Astfel, formularul 300 se va depune si "pana la data de 25 a celei de-a treia luni a trimestrului calendaristic, pentru primele doua luni ale aceluiasi trimestru calendaristic, de persoanele impozabile care utilizeaza trimestrul ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Decontul se va depune pentru luna a doua a trimestrului, dar va cuprinde si operatiunile realizate in prima luna a acestuia."
Ordinul ANAF nr. 1166/2009 a fost publicat marti, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 370.

Actul normativ a fost elaborat pentru aplicarea dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, prin care au fost aduse modificari legislative in materia taxei pe valoarea adaugata. Astfel, au fost introduse prevederi prin care persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania este obligata sa utilizeze ca perioada fiscala luna calendaristica, fara a avea posibilitatea de a reveni la utilizarea trimestrului calendaristic ca perioada fiscala.

Alte discuții în legătură

Ce fel de decont tva - trimestrial sau lunar miraj miraj la o societate am achizitii intracomunitare in luna mai 2009, declaram tva trimestrial am depua decl 092 cum depun declaratia 300 - trimestrial ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar nely_mira nely_mira buna seara, am achizitionat o masina din olanda pt transport mf,(sh) a costat 16500 euro, pe factura tva este 0, va rog cum fac inregistrarile in conta? soc ... (vezi toată discuția)
Achizitionez pentru prima data marfa din exterior marymary marymary -sunt srl platitor de tva, inregistrat in ROI -achizitionez pentru prima data marfa din exterior, din ungaria(cartuse de toner) de la un furnizor care isi ... (vezi toată discuția)