avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lnregistrare CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lnregistrare CIM

ma numesc Mihaela si am o nelamurire :acum 6 luni .mai exact pe1 august2014 m am angajat la o societate de productie incaltaminte,mi s au luat toate datele pentru efectuarea contractului de munca,pana aici totul conform legii(zic eu),dar de atunci si pana in prezent nu am primit nici un exemplar din contractul de munca,nu am semnat nici un stat de plata,nici un fluturas ,deci nimic.Este adevarat ca drepturile salariale au fost achitate la timp si corect.M am interesat la ITM si am aflat ca sunt inregistrata cu CIM pe perioada nedeterminata.acum va intreb si va rog sa ma lamuriti cum s a reusit acest lucru daca eu nu am semnat nici un exemplar din acest contract si cum aflu daca societatea la care lucrez imi plateste toate darile catre stat?va rog mult sa mi raspundeti si va mu;tumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:20, 1 Decembrie 2014
Incalcarea de catre angajator a obligatiei de a nu va inmana un exemplar al contractului de munca inainte de inceperea activitatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 1500 si 2000 lei.

Puteti afla daca vi s-au platit contributiile in perioada acesta solicitand aceste informatii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Casei Nationale de Pensii Publice si Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de munca.
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

2. Angajatorul nu are obligatia de a va inmana fluturasi de salariu.

3. Despre plata contributiilor puteti afla numai la ANAF .
Buna ziua,

Plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit (art. 168 din Codul Muncii).

Avand in vedere ca la ITM apareti cu contractul de munca.

Sfatul meu este sa mergeti CAS si sa cereti o Fisa - stagiu de cotizare, costa 15 lei, si in ea o sa vedeti sumele virate de catre companie in detrimentul dumneavoastra.
Mai puteti verifica online daca sunteti asigurata [ link extern ] .
Rugati pe doamne de la CAS sa va calculeze taxele cu privire la salariul pe care il luati dumneavoastra. Sunt niste dragute, cel putin cele de la Bucuresti, si o sa va ajute.

Din punctul meu de vedere aceasta este cea mai rapida solutie. Fisa o primiti in maxim 30 de minute.

In functie de ce gasiti inscris in Fisa luati o hotarare.

Daca nu au fost virate taxele mergeti si faceti o plangere la ITM si la plangere anexati si Fisa. Dar daca acestea au fost platite, mergeti la angajator si cereti copia dumneavoastra de contract si solicitati sa va faca si un proces verbal de predare al contractului.

(La angajati companiilor cu care lucrez ii pun sa scrie in josul primei pagini a exemplarul companiei "Am primit un exemplar, in original, la data xxx." Nume in Clar si Semnatura.)


Numai bine.


Ultima modificare: Luni, 1 Decembrie 2014
Total Contabilitate, Contabil
ITM-ul nu are nicio competenta in verificarea unui angajator daca a platit sau nu taxe la bugetul de stat.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim Andreea_Barbut Andreea_Barbut Dacă CIM pe ultima pagina unde apare data la care a fost înmânat de catre angajator nu este scrisul meu. Este un alt scris pot să in judecata compania pt ... (vezi toată discuția)
Contract valabil? RodicaGav RodicaGav Buna. Am o nelamurire cu privire la contractul meu de munca. Am semnat acest contract iar dupa aceea mi s-a spus ca exemplarul care va ramane la mine il voi ... (vezi toată discuția)
Contract de munca inregistrat sau nu secretaru79 secretaru79 cum pot afla daca muncesc legal sau la negru ? multumesc (vezi toată discuția)