avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Taxa radio tv - sediu social societate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Taxa radio tv - sediu social societate

Buna ziua,
Referitor la taxa radio - tv , am primit o factura de plata pe societatea pe care o administrez, de 360 lei pe ultimii 3 ani. Societatea are sediul social pe adresa de locuinta a parintilor, iar eu nu mai locuiesc acolo, iar parintii platesc bineinteles aceasta taxa pe factura de energie, cablu .... Activitatea societatii este de transport marfuri ,detin o autoutilitara care transporta marfuri intern- extern si nu detin un alt punct de lucru, iar la sediul social nu desfasor nici o activitate, fiind locuinta. Este normal saplatesc aceasta taxa? Am vreo posibilitate de contestatie?

multumesc!
Cel mai recent răspuns: Luisa Mitroi legalista.ro , Consilier juridic 22:42, 30 Noiembrie 2014


Curtea Constitutionala a constatat ca dispoziţiile art. 40 alin. (3) din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune sunt constitutionala numai în măsura în care taxa pentru serviciile publice de radiodifuziune şi televiziune se aplică numai persoanelor juridice care beneficiază de aceste servicii (o ultima decizie a Curtii Constitutionale nr. 448/2013).

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a reţinut că obligaţia plăţii taxei pentru serviciul public de radiodifuziune revine doar persoanelor juridice care beneficiază efectiv de aceste servicii. În acest sens s-au pronuntat: Decizia ÎCCJ nr. 2102/2009 si Decizia ÎCCJ nr. 607/2011. În acelaşi sens este şi Sentinţa civilă nr. 767/2008 a Curţii de Apel Cluj – Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 770/2009, rămasă irevocabilă prin Decizia ÎCCJ – Secţia de contencios administrativ şi fiscal nr. 2103/2009.

Transmiteti furnizorului o notificare cu confirmare de primire si inventar de continut prin care ii invederati ca nu beneficiati de servicii si refuzati plata serviciilor.

In cazul in care sunteti facturat de furnizorul de energie electrica pentru taxa radio-tv, solutia ramane introducerea unei actiuni in justitie impotriva furnizorului de electricitate si a societatilor de radiodifuziune si televiziune, pentru constatarea lipsei temeiului legal pentru facturarea acestor servicii si rambursarea sumelor platite de la momentul informarii furnizorului de electricitate asupra neutilizarii serviciilor publice de radiodifuziune si televiziune si pana la solutionarea favorabila de catre instanta de judecata.

In cazul in care sunteti actionat in judecata de furnizor, temeiurile apararii in acest caz le puteti studia la: [ link extern ] /.

Cazul a fost intens dezbatut si face subiectul a numeroase decizii ale instantelor.

www.avocatnet.ro/content/art...

www.avocatnet.ro/content/art...

In februarie 2014 a fost initiata o propunere de modificare legislativa relativ la plata taxelor radio si TV de catre persoanele fizice, prin care taxele radio – TV vor fi percepute doar abonatilor care au optat pentru aceste servicii.

Cu stima,

Luisa Mitroi
Ultima modificare: Duminică, 30 Noiembrie 2014
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa radio tv solov solov Suntem SRL cu obiect principal de activitate-transport rutier de marfuri,iar ca activitate secundara desfasuram activitate turistica de cazare intr-o ... (vezi toată discuția)
Taxa radio-tv persoane juridice toma.a toma.a buna ziua,am inteles ca taxa radio-tv pentru pesoane juridice s-a desfiintat,dar in continuare vin facturile de energie electrica cu taxa inclusa(in cazul meu ... (vezi toată discuția)
Taxa radio tv???!!! este anulata sau nu??? felteiu felteiu [b]VA ROG DACA CINEVA POATE SA RASPUNDA!!![/b] Informatiile privind "taxa RADIO TV" emisa catre persoanele juridice (SRL) sunt contradictorii, confuze si ... (vezi toată discuția)