avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Taxe pentru carti publicate pe Amazon
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Taxe pentru carti publicate pe Amazon

Buna seara.Sunt cetatean roman si vreau sa public o carte pe Amazon prin platforma acestora Kindle Direct Publishing. Numai ca, pentru publicarea acestei carti mi se cer datele personale (ceea ce este normal) printre care mi se cere si un "tax identification number" din tara de origine, adica Romania,ceea ce eu am tradus"numar de identificare fiscal".Nu stiu exact care este echivalentul acestor termeni in limba romana, si nici nu stiu de unde pot obtine acest numar. Tot ceea ce fac ca autor de carte, este sa incarc continutil cartii in format electronic pe platforma Kindle Direct Publishing , iar de aici inainte Amazon se ocupa de vanzare , de plata autorului si de platirea taxelor-in numele meu-catre statul american, asta deoarece vanzarea are loc pe teritoriul american.In fata acestei situatii am urmatoarele variante:
-1-daca nu obtin acel numar fiscal, impozitul din venitul meu catre statul american este de 30%
-2-daca obtin si transmit acel numar catre Amazon , impozitul din venitul meu catre statul american este de 10%, aceasta in virtutea unei conventii dintre Romania si SUA. Intrebarea mea este:va trebui sa platesc impozite si catre Romania? Da sau nu? Daca da, in ce situatie:varianta 1, varianta 2, sau ambele?
Stiind ca toata activitatea mea se limiteaza la a incarca cartea in format electronic pe platforma KDP, trebuie sa ma organizez ca Pfa, Ii sau trebuie sa fac niste declaratii de venit? Poate aceeasi suma de bani sa fie impozitata de doua state? Trebuie sa se tina cont ca e posibil ca vanzarile sa fie foarte mici sau deloc. Nimeni nu imi garanteaza ca vor exista vanzari.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Luisa Mitroi legalista.ro , Consilier juridic 00:40, 2 Decembrie 2014
Drepturile de autor realizate de o persoana fizica romana cu domiciliul in Romania din strainatate (SUA) pot fi realizate si incasate in temeiul unui contract de drepturi de autor.

Nu aveti obligatia de a va infiinta un PFA sau o intreprindere individuala (plata obligatiilor fiscale se face in Romania pe numele dv., in contul CNP-ului).

In cazul in care lucrati cu Amazon, inregistrati-va un numar EIN (Employee Identification Number) pentru a beneficia de aplicarea impozitului de 10% in SUA. Mai multe discutii pe acest subiect: [ link extern ] /.

Veti declara veniturile efectiv incasate in anul urmator celui in care le-ati realizat.
Persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania, care au obtinut in anul anterior venituri din strainatate din activitati independente sub forma drepturilor de proprietate intelectuala vor depune până pe 25 mai Declaraţia privind veniturile din străinătate - Formular 201.

Impozitul (redeventa) care se achita in SUA este de 10% din suma bruta.
Art. 12 al. 2 din Convenţia dintre guvernul Republicii Socialiste România si guvernul Statelor Unite ale Americii privind evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale asupra veniturilor din 04.12.1974 prevede: "redeventele obtinute de catre un rezident al unuia dintre statele contractante din surse situate in celalalt stat contractant nu vor fi impozitate de catre celalalt stat contractant cu o cota care depaseste 10% din suma bruta a redeventelor culturale".

Veti plati in Romania diferenta dintre impozitul pentru drepturile de autor platit in SUA (10%) si impozitul reglementat in Romania (16%). Potrivit art. 21 al. 1) din aceeasi Conventie: "Romania va acorda unui cetatean sau rezident al Romaniei, ca un credit fata de impozitul roman, suma corespunzatoare a impozitelor pe venit platite Statelor Unite. Suma corespunzatoare ca atare se va intemeia pe suma impozitului platit Statelor Unite, dar nu va depasi partea impozitului roman pe care venitul net al cetatenilor sau rezidentilor din surse situate in Statele Unite le suporta asupra intregului venit pentru acelasi an impozabil".

Impozitul si contributiile la asigurarile sociale platibile pentru drepturile de autor realizate de o persoana fizica romana cu domiciliul in Romania din strainatate (in acest caz, SUA) sunt:

IMPOZITUL PE VENIT - 16% aplicat la venitul brut realizat din care se scade impozitul de 10% platit in SUA;

CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCIALE - CAS (in cota 10,5% la venitul brut din contract, diminuat cu o cheltuiala forfetara deductibila de 20% pentru drepturile de autor);

Nu aveti obligatia de a plati CAS in cazurile prevazute de lege - realizati venituri din salarii, indemnizatie de somaj, pensie mai mica de 740 de lei s.a. Pentru mai multe detalii: [ link extern ] /

Baza de calcul pentru contributia lunara este limitata la echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut prevazut in Legea bugetului asigurarilor sociale de stat (2.223 pentru anul 2013);

CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE (CASS) - este reprezentata de o cota de 5,5% aplicata la venitul brut din contractul de drepturi de autor, diminuat cu o cheltuiala forfetara deductibila de 20%.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara (800 lei de la 1 iulie 2013, 850 lei de la 1 ianuarie 2014), doar in cazul in care acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Contactati administratia financiara pentru a va asigura ca veti indeplini conditiile necesare corectei impozitari a veniturilor -ca de exemplu: contractul tradus in limba romana, dovezile platii impozitului in SUA si ale incasarilor veniturilor.

Puteti gasi mai multe informatii prezentate de organele fiscale (ANAF) in GHIDUL FISCAL AL CONTRIBUABILILOR CARE AU OBLIGAŢIA DE DECLARARE A VENITURILOR REALIZATE DIN STRĂINĂTATE: [ link extern ] .
Ultima modificare: Luni, 1 Decembrie 2014
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
Multumesc mult pt.raspuns. Referitor la numarul EIN, Amazon nu mai accepta acest numar, in locul lui cerind un "tax identification number" din tara de origine, ceea ce nu stiu exact ce inseamna, poate, numar de identificare fiscal.
Ma bucur sa va pot ajuta.
Numarul de identificare al contribuabilului (TIN) este numarul de identificare fiscala alocat unei persoane care este a folosit de IRS in administrarea legilor fiscale. Acesta este emis de catre Administratia de Securitate Sociala (si in acest caz se numeste Numar de Securitate Sociala SSN) sau de catre IRS.
In primul rand, solicitati informatii: daca vi se solicita sa facturati, daca CNP-ul este suficient - oferiti-le CNP-ul si clarificati-le faptul ca impozitarea contractului de drepturi de autor se face in Romania in contul CNP-ului (pe baza declaratiei si a documentelor mentionate).
Eu nu voi factura nimic.Tot ce voi face este sa incarc cartea in format electronic pe platforma Amazon. In functie de vanzari , dupa ce vor opri taxele pentru IRS (30% din drepturile mele de autor, daca nu le trimit nr de identificare fiscal sau 10% daca le trimit acest nr de identificare fiscal) imi vor trimite si mie ceea ce mi se cuvine prin intermediul unor cecuri..Daca, sa presupun, incarc cartea in luna decembrie si se vor vinde cateva exemplare cand trebuie sa declar venitul la fisc? Dar daca e un venit de genul 200 dolari pe an , mai are rost sa declari ceva?
Asa cum am prezentat, veti declara veniturile efectiv incasate in anul urmator celui in care le-ati realizat.
Persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania, care au obtinut in anul anterior venituri din strainatate din activitati independente sub forma drepturilor de proprietate intelectuala vor depune până pe 25 mai Declaraţia privind veniturile din străinătate - Formular 201.
Prin urmare, daca obtineti venituri in decembrie, le veti declara in luna mai a anului viitor.
Nu exista o limita minima de valoare. Veniturile impozabile trebuie declarate iar impozitele si contributiile de asigurari sociale platite, in caz contrar raspundeti conform legii.
Va rog sa reveniti cu lamuririle pe care le veti obtine - oferiti-le CNP-ul si prezentati-le informatiile privind impozitarea contractului de drepturi de autor in contul CNP-ului (pe baza declaratiei si a documentelor mentionate). IRS-ul face impozitarea pe baza Tax Identification Number, organele fiscale romane - in contul CNP-ului.
Ultima modificare: Marți, 2 Decembrie 2014
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Publicare carte pe amazon georgells georgells Buna seara.Sunt cetatean roman, doresc sa public o carte pe Amazon ,dar in momentul cand doresc sa imi fac cont, mi se cer datele personale , printre care mi ... (vezi toată discuția)
Obtinere numar de identificare fiscala georgells georgells Buna seara.Sunt cetatean roman, doresc sa public o carte pe Amazon ,dar in momentul cand doresc sa imi fac cont, mi se cer datele personale , printre care mi ... (vezi toată discuția)
Cum aflu care este social security number al meu pt a vorbi cu fiscul din sua Costas2023 Costas2023 Referitor activitate desfasurata de persoana fizica care vinde carti pe Amazon. Amazon cere un numar TIN (tax identification number -cred) - de fapt CNP din ... (vezi toată discuția)