avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz completare adeverinta banca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz completare adeverinta banca

salutare, in ce conditi firma la care lucrez poate refuza sa-mi complecteze o adeverinta pt banca??? in baza la ce lege??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:51, 30 Mai 2016
La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.Acelasi act normativ stipuleaza in continuare, la art. 40, ca printre obligatiile angajatorului se numara eliberarea la cerere, a tuturor documentelor care atesta calitatea de salariat a solicitantului.
Legislatia muncii stabileste si amenzi pentru angajatorii care refuza sa elibereze documentele solicitate. Astfel, incalcarea de catre angajator a acestei obligatii va constitui contraventie si va fi pedepsita cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.
Spre deosebire de Codul muncii, HG nr. 500/2011 prevede un termen in care angajatorul trebuie sa se incadreze: cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Daca, din motive obiective, angajatorul nu poate elibera documentele, salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte elementele continute in registru, astfel cum a fost intocmit si transmis de catre angajator.
Va sfatuiesc sa faceti o cerere scrisa pentru obtinerea adeverintei si sa solicitati numar de inregistrare



Niciun angajator nu are obligatia de a completa tipizatele emise de banci.
Nici Codul Muncii si nici HG 500/2011 nu prevad o astfel de obligatie in sarcina angajatorului.
Da, asa este, insa adeverinta privind veniturile realizate este obligat sa va dea conform legilor mentionate.
Bineinteles ca poate insa daca doreste sa completeze formularul bancii.
Completarea adeverintei tipizate este lasata la latitudinea angajatorului (nemo invitus agere cogitur = nimeni nu este silit sa actioneze contra vointei sale).
Buna ziua, ma aflu si eu in situatia in care nu pot obtine un credit din aceasta cauza...angajatorul refuza sa imi completeze tipizatul bancii iar banca nu admite o simpla adeverinta din partea angajatorului....cui ma pot adresa? Angajatul nu are nici un drept? Mai lucrez si la stat...
Ultima modificare: Luni, 30 Mai 2016
GabrielXenon, utilizator

Alte discuții în legătură

Carte de munca pentru formular e104 tanarobot tanarobot Buna ziua, In vederea obtinerii formularului E104 mi s-a comunicat ca este nevoie de o copie dupa cartea de munca. Eu am lucrat doar in 2011 deci nu am carte ... (vezi toată discuția)
Refuz angajator eliberare adeverinta de salariat alina_25 alina_25 Salariat sa imbolnavit angajaorul refuza eliberare adeverinta salariat necesara primirii concediului medical.Ce este de facut? (vezi toată discuția)
Refuz semnare adeverinta de venit pentru banca rakkke rakkke Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri legate de refuzul semnarii unei adeverinte de venit. In data de 25.08.2014 am solicitat angajatorului ... (vezi toată discuția)