avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu neplatit in insolventa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu neplatit in insolventa

Va rog sa imi spuneti daca pe timpul insolventei administratorul judiciar poate trece la masa credala datoriile curente, creante izvorate dupa instituirea procedurii.
De asemenea, va rog sa imi spuneti daca administratorul judiciar poate face plata "selectiva" a datoriilor curente de acelasi tip, de exemplu de natura salariala, pentru unii da si pentru unii nu, si in ce conditii.
Daca imi puteti spune si ce articole din legea insolventei prevad aceste "selectivitati" :((

Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: laurentiun1 , utilizator 14:11, 7 Mai 2018
Nu exista un astfel de text de lege caresa prevada o ordine a prioritatii cu privire la plata salariilor.
Multumesc pentru bunavointa dumneavoastra!

De aceea abuzez un pic de ea si revin cu intrebarile formulate anterior, la care daca puteti sa imi raspundeti mai clar, as fi foarte multumit, chiar daca raspunsurile nu sunt cele asteptate de mine (chiar daca par batut in cap si aerian :frantic: ).

1. Va rog sa imi spuneti daca pe timpul insolventei administratorul judiciar poate trece la masa credala datoriile curente, creante izvorate dupa instituirea procedurii. Exista prevedere legala?

2. De asemenea, va rog sa imi spuneti daca administratorul judiciar poate face plata "selectiva" a datoriilor curente de acelasi tip, de exemplu de natura salariala, pentru unii da si pentru unii nu, si in ce conditii.


Va multumesc frumos!
1. Va rog sa imi spuneti daca pe timpul insolventei administratorul judiciar poate trece la masa credala datoriile curente, creante izvorate dupa instituirea procedurii. Exista prevedere legala?


Titularul de creanţe născute după deschiderea procedurii, care nu depune cerere de admitere a creanţelor cu cel puţin 10 zile înainte de împlinirea termenului-limită pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanţelor, va fi decăzut, în ceea ce priveşte creanţele respective, din dreptul de a fi înscris în tabelul creditorilor şi nu va dobândi calitatea de creditor îndreptăţit să participe la procedură.

2. De asemenea, va rog sa imi spuneti daca administratorul judiciar poate face plata "selectiva" a datoriilor curente de acelasi tip, de exemplu de natura salariala, pentru unii da si pentru unii nu, si in ce conditii.


Sumele de distribuit între creditori în acelaşi rang de prioritate vor fi acordate proporţional cu suma alocată pentru fiecare creanţă, prin tabelul definitiv consolidat.

Detalii
[ link extern ] /
Multumesc frumos, inca o data !

Am citit si articolul mentionat de dumneavoastra. Adevarul este ca m-a bagat si mai mult in "bezna" si nici nu imi doresc ca societatea sa ajunga la faliment si lichidare.

De aceea vin sa explic situatia in care ma aflu (desi poate dumneavoastra poate o cunoasteti deja):
La data de 1 februarie 2013 societatea a intrat in procedura de insolventa.
Dupa trei luni si jumatate am fost disponibilizat, urmand ca la acea data sa imi primesc drepturile salariale (sau in cel mai rau caz in data de 10 ale lunii urmatoare - conform prevederilor din Contractul Colectiv de Munca).
Desigur ca in unitate au ramas alte persoane pentru ca societatea si-a continuat activitatea. Aceste persoane si-au primit drepturile salariale iar eu, ca disponibilizat nu am primit decat o parte din aceste sume. De asemenea mentionez ca cei care au ramas in cadrul unitatii si-au primit in continuare veniturile salariale (este adevarat cu 3 luni intarziere dar asta era situatia si inainte de disponibilizarea mea, situatie perpetuata pe aproximativ 4 ani inainte de declararea insolventei si care continua si acuma).
Societatea se afla in continuare in perioada de observatie si inca nu s-a concretizat si publicat un plan de reorganizare.

Cunosc si faptul ca administratorul poate inscrie automat drepturile salariale la masa credala (desi presupun ca aceasta masura se refera la drepturile salariale restante la data instituirii procedurii insolventei deoarece are la dispozitie documentele justificative).

Intrebarile mele sunt:
1. Desi are dreptul sa inscrie automat la masa credala salariile restante inaintea instituirii procedurii administratorul judiciar nu era obligat sa ma anunte?
2. Daca restul de venituri salariale neplatite la plecarea mea din unitate au fost inscrise la masa credala nu trebuia sa ma anunte?

3. Cum pot sa imi recuperez banii? Asta pentru ca alte drepturi salariale au fost platite si dupa disponibilizarea mea.

4. Pentru restul sumelor neachitate pot cere dobanda si penalitati conform prevederilor Codului Muncii ?

Va multumesc din suflet si imi cer scuze ca va chinui dar vreau sa stiu daca mai pot face ceva.
1. Dvs aveti posibilitatea sa verificati tabelul creantelor si sa vedeti daca suntetis au nu inscris la masa credala.

2. Daca considerati ca administratorul judiciar incalca prevederile legii , puteti sesiza judecatorul sindic.

3. Potrivit Codului Muncii, puteti solicita plata de daune-interese pentru intarzierea nejustificata a platii salariului.

4. Puteti apela la Fondul de garantare a creantelor salariale. Întâi, însă, trebuie să faceti rost de la Tribunal de hotărârea de deschidere a procedurii de insolvenţă a firmei, respectiv de ridicare a dreptului de administrare totală sau parţială, precum şi de notificarea adresată administratorului sau lichidatorului judiciar în vederea efectuării demersurilor pentru plata creanţelor salariale.

Alte discuții în legătură

Recuperare salarii restante kartush1977 kartush1977 Salut toti membri forumului si cer ajutorul celor avizati in urmatoarea problema: o ruda se afla in urmatoarea situatie-in noiembrie anul trecut a fost data in ... (vezi toată discuția)
Iesire din insolventa EnacheTudora EnacheTudora Buna ziua! Sunt creditor inscris in Tabelul de creante al unui debitor dar si titular al unei creante curente (ca multi altii) dar care nu este recunoscuta de ... (vezi toată discuția)
Societate in faliment, lipsa plata datorii la stat cosmintby cosmintby O societate (SRL) nu a platit pe 6 ani datoriile angajatilor la stat, nu a acordat concedii de odihna in tot acest timp, iar acum a intrat in faliment, ... (vezi toată discuția)