avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Reziliere contract de catre unul dintre soti
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Reziliere contract de catre unul dintre soti

Buna ziua, am urmatoarea problema: In anul 2010, fostul sot (am divortat in 2012) a incheiat prin mandatar, un contract de inchiriere cu o firma pentru un spatiu comercial bun comun al nostru. In anul 2013 eu, prin imputernicitul meu am reziliat acel contract si am incheiat unul nou cu firma respectiva pentru ca la finante era inregistrat cu actele de proprietate ale altui imobil iar firma respectiva nu reusea sa-si deschida punct de lucru in spatiul respectiv pt ca nu corespundea destinatia spatiului cu actele de proprietate (actele de la finante evidentiau o casa de locuit nu spatiu comercial). Precizez ca terenul pe care este construit spatiul comercial inchiriat mi-a revenit mie la partaj in 2012 (cladirea spatiului comercial nu este intabulata, probabil din cauza asta fostul sot a depus alte acte la finante). Eu fiind in alt oras, am rugat contabila firmei chiriase sa completeze actul de reziliere a contractului de inchiriere, ea a copiat la rubrica proprietar in partea de sus a formularului, numele de pe contractul de inchiriere care era numele sotului meu iar jos la semnaturi era scris doar proprietar (care sunt eu de drept, in formular, in partea de jos scria simplu doar proprietar fara nume langa ) iar tata a semnat acolo jos la proprietar.

Acum, sotul mi-a facut plangere la politie pentru fals si uz de fals ca tata i-ar fi falsificat semnatura sau ca a semnat in fals, precizez ca semnatura este cea normala cu care semneaza tatal meu, el fiind convins ca semneaza in locul meu ca proprietar, in calitate de imputernicit legal.

Eu stiu ca, in cazul unui bun comun, oricare dintre soti poate incheia sau rezilia un contract de inchiriere fara acordul celuilalt, in acest caz, cu atat mai mult cu cat sunt singura proprietara a respectivului teren pe care e construit imobilul si mai mult si singura proprietara a imobilului al carui act de proprietate a fost depus la finante cand s-a inregistrat contractul de inchiriere in 2010.

Ce sanse sunt sa fiu gasita vinovata? Eu stiu ca falsul si uzul de fals sunt fapte penale doar daca respectivul act produce efecte juridice, in acest caz eram oricum in drept sa fac respectiva reziliere doar ca s-a gresit numele pe formular.
Ultima modificare: Vineri, 5 Decembrie 2014
Cris1971, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 13:23, 7 Decembrie 2014
Ma intereseaza daca pot fi trasa la raspundere pentru rezilierea contractului. Aparenta de drept, inclusiv a cladirii neintabulate este a mea, el n-a deschis legal nici un proces prin care sa ceara parte din cladirea respectiva, iar legal, orice cladire neintabulata este a proprietarului terenului pana la dovedirea din contra. El inca nu si-a aratat intentia legala sa obtina parte din cladire, doar a spart incuietorile, a blocat intrarea in spatiul firmei cu care eu am contract legal de inchiriere incheiat dupa rezilierea celui vechi care era in neregula.

Impreuna cu reprezentantul firmei, am reintrat in spatiu si am angajat firma de paza pt a impiedica sa faca iar acelasi lucru (a facut-o de 2 ori inainte de a angaja firma de paza). Mie mi se pare tulburare clara de posesie, s-au demarat cercetari la politie dar din discutiile cu politistul care se ocupa de caz vad ca ar cam inclina sa caseze dosarul motivand ca si noi am facut fals cand am reziliat contractul. Mi se pare foare ciudata abordarea respectiva, adica vine cineva, iti sparge proprietatea inchiriata legal si scapa basma curata? Nu era normal sa se adreseze instantei si sa rezolve asa problema daca tot sustine ca are dreptul?
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Decembrie 2014
Cris1971, utilizator
‘aparenta de drept’ e in favoarea tertilor de buna credinta n-o pot invoca cei care stiu sau ar trebui sa stie sit jur a imobilului, in speta;
chestiunea cu numele lui si semnatura tatalui dv e mai dificila pentru ca tatal apare ca semand in locul fostului sot, care apare ca titular de contract, contract care inregistrat la anaf produce efecte juridice in detrimentul lui;

el a putut atunci face contr pt ca erati casatoriti; din 2012 el este fost sot, nu sot, cum ati scris in titlu si dv ati reziliat un contr incheiat in 2010;

era normal sa se adreseze instantei daca pretinde drept de proprietate asupra acelui imobil dar daca n-o face el faceti-o dv daca sustineti ca aveti drept deplin asupra cladirii: dobanditi dreptul de proprietate (total) asupra imobilului (accesiune imobiliara artificiala, sau in alt mod, in functie de ceea ce scrie in actul de partaj);

pt ca acest contract sa fie inregistrat la finante e nevoie sa faceti dovada proprietatii; cum o faceti? daca nu inreg contr cum isi deduce firma chelt cu chiria?

va recomand o consultanta la un av, in mod nemijlocit, pt ca sunt mai multe aspecte care tb lamurite; av e tinut de secretul profesional si ii puteti spune exact si direct cum stau lucrurile; un lucru e cert: tb sa rezolvati sit jur a cladirii daca vreti sa scapati de griji.

poate doar vad eu in negru lucrurile dar am senzatia ca ceva nu se potriveste.

atunci cand un contr este semnat de imputernicit tb specificata calitatea celui care semneaza efectiv chiar daca este unul dintre parinti.
Ultima modificare: Duminică, 7 Decembrie 2014
ContSters327136, utilizator
Pai eu sunt de buna credinta, la partaj el nici n-a adus vorba despre cladire, se presupunea ca acea cladire, urmeaza terenul pe care este construita (asa cum s-a intamplat si la celelalte tranzactionari ale terenului).

Cum v-am explicat, la ANAF el a inregistrat contractul in fals, folosind ca titlu de proprietate extrasul CF al altui imobil, ele sunt in aceeasi curte deci au acelasi numar stradal doar CF-ul difera, imobilul respectiv(cel de la care a folosit el CF-ul pt ANAF) mi-a revenit in totalitate mie la partaj (este o casa de locuit cu 500 mp teren). Eu in schimb, noul contract l-am inregistrat legal, folosind CF-ul terenului si autorizatia de constructie a cladirii neintabulate (autorizatia este f veche, din 1997 dar este emisa pe numele meu), deci eu sunt in perfecta legalitate cu noul contract incheiat cu firma.
Cris1971, utilizator
Inca un amanunt, poate va foloseste sa va faceti o imagine mai completa: In contractul pe care l-a incheiat el, e specificat faptul ca chiria se va plati in contul tatalui meu, deci chiria venea la tata in cont si noi i-o dadeam in mana lui pana la divort cand mi-a revenit mie terenul (si cladirea in opinia mea).
Cris1971, utilizator
Iar in legutura cu faptul ca el a incheiat contractul in timpul casatoriei iar eu am reziliat dupa ce divortasem, precizez ca am reziliat contractul cand am intrat in posesia bunurilor dupa divort si am incercat sa rezolv problema firmei care nu isi putea inregistra punct de lucru pentru ca in acte aparea ca a inchiriat o casa de locuit nu un spatiu comercial. Cand am luat la cunostinta cu privire la acest lucru am reziliat contractul si am incheiat altul legal inregistrat pe baza autorizatiei de constructie si CF teren, nu cum a facut el in fals.

Din punct de vedere a actelor depuse la ANAF, eu am reziliat un contract pentru un imobil pe care eram singura proprietara (casa si terenul de 500 mp), nu aveam voie sa fac asta?

Cris1971, utilizator

Alte discuții în legătură

Intabulare constructie mirceal mirceal Problema pe care o am e legata de niste constructii neintabulate. Strabunicii mei au cumparat in anul 1938 un teren pe care se aflau mai multe constructii, ... (vezi toată discuția)
Regim juridic pentru functionare punct de lucru viorelmirea viorelmirea societatea are un teren in propietate , iar in baza unui contract de comodat societatea a cedat pentru constructie terenul , asociatiilor , care au obtinut ... (vezi toată discuția)
Locatiune Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu Buna ziua. Dobanditorul unui imobil inchiriat chiar nu are nici o posibilitate de a rezilia locatiunea anterior implinirii termenului?? Contr ii este opozabil ... (vezi toată discuția)