avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... PFA - CAS, CASS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

PFA - CAS, CASS

Buna ziua!
Succint, va voi expune problema mea pt.a va scuti de timp...:
Am PFA, insa pana la 02.12.2014, am avut si un CIM cu timp partial 2 ore la firma fratelui meu.Cu aceasta data, mi-am depus cererea de demisie cf.Art.81(7) pe fondul unor orgolii prostesti si nejustificate(pt.care am sa mai revin cu alte intrebari si multumiri anticipate, intervenind alte probleme pe zi ce trece...#-o).
Evident ca, pe perioada CIM-ului, contrib.salariale au fost achitate, eu avand calitatea de asigurat la CNAS si ca vechime in m-ca la CNPAS.
Intrebarea mea legata de aceste 2 contributii, ramanand doar pe PFA(achitand desigur, aceste contributii) ar fi :
1. Este obligatoriu, legal vorbind, sa inchei contracte individuale cu aceste 2 case?
2. Prin achitarea CAS, activitatea mea ca PFA, este considerata vechime in munca pt.pensie, eu depunand delaratiile?
Multumesc f.mult!

Ultima modificare: Vineri, 5 Decembrie 2014
smarald12, utilizator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 15:36, 5 Decembrie 2014
Pentru cass nu se modifica nimic pentru ca si in timpul cat mai aveati si acel contract de munca valabil. trebuia sa fi platit si contributie la sanatate pentru pfa.
Se schimba situatia pentru cas. In luna ianuarie 2015 veti depune D600 pentru tot anul 2015, daca nu va incadrati in normele de aplicare a art. 296.22 cod fiscal: Contribuabilii care desfăşoară activităţi impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, nu sunt obligaţi să se asigure şi nu datorează contribuţie de asigurări sociale, pentru anul fiscal următor. Contribuţiile de asigurări sociale plătite în anul fiscal în care au fost realizate venituri sub nivelul plafonului prevăzut de lege nu se restituie, acestea fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare şi la stabilirea punctajului pentru pensionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

D600 mioara2012 mioara2012 Buna ziua! Daca in cursul anului 2014, un PFA a inregistrat un venit de 450 lei, mai trebuie sa faca D600? (vezi toată discuția)
Declaratia 600 utilizator5555 utilizator5555 Buna ziua, Un PFA infiintat in 2009, in sistem real, dar in toata perioada a fost si angajat cu contract de munca in alta parte. Pana acum nu a depus ... (vezi toată discuția)
Cas sfarghiuelena sfarghiuelena Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti daca in cazul intreprinderilor individuale si PFA exista obligativitatea platii CAS din 2015 si ce declaratii se depun in acest ... (vezi toată discuția)