avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Reajustare baza TVA pentru facturi neincasate
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Reajustare baza TVA pentru facturi neincasate

Am marfa livrata catre un beneficiar-platitor de TVA - care a intrat in Insolventa.In luna Septembrie 2014,Tribunalul a aprobat Planul de reorganizare. In acest Plan se prevede restituirea doar in procent de 20% a datoriilor catre creditorii chirografari printre care ma numar si eu.Eu nu am primit Hotararea,nu am vazut-o si nu stiu care creditori si-au dat acordul - pe mine nu m-a intrebat nimeni -.Acum am primit o adresa de la firma in insolventa prin care imi comunica aceasta hotarare - dar nu mi-a trimis-o ca sa o vad si eu - si-mi cere un nr. de cont ca sa-mi faca acele plati de 20% din valoarea totala. Ce pot sa fac?
Pot sa ajustez baza de TVA pentru sumele care nu au fost prevazute in Planul de redresare?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Palaghia , Contabil 22:32, 6 Decembrie 2014
ART. 138 Ajustarea bazei de impozitare
Baza de impozitare se reduce în următoarele situaţii:
(...)
d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă;
Norme:
(3) Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, prevăzută la art. 138 lit. d) din Codul fiscal, este permisă numai în situaţia în care data declarării falimentului beneficiarilor a intervenit după data de 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru facturile emise înainte de această dată, dacă contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate ori taxa pe valoarea adăugată aferentă consemnată în aceste facturi nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. În cazul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare se operează anularea taxei neexigibile aferente livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii realizate.
Daca e reorganizare, nu prea se incadreaza la prevederea anterioara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva bottacin bottacin buna ziua poate cineva sa ma ajute in aceasta problema am platit in 2007 tva-ul pt. 7 facturi dupacare nu am incasat valoarea acestora, am avut un ... (vezi toată discuția)
Tva sume nerecuperate lenu_ro lenu_ro bonjure! va rog sa ma lamuriti, un client are datorie catre soc noastra suma de 25.000 lei, si este in procedura de faliment. intrebarea mea este : eu mai ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva todiras todiras pentru clientii neincasati de la societati aflate in insolventa, care este documentul prin care se poate storna tva-ul daca nu am fost inregistrat cu ... (vezi toată discuția)