avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Liberele de sarbatorile legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Liberele de sarbatorile legale

Buna seara. Am si eu o nelamurire privind liberele din sarbatorile legale si cum se aplica celor din religia musulmana.
Mi s-a spus ca legea se aplica la fel,in legatura cu liberele de sarbatori legale, celor de religie musulmana doar pentru sarbatori nationale( 1 Dec, 1 Mai,etc) ci nu si pentru cele religioase crestine (Paste,Craciun).
La societatea unde lucrez,persoanele care lucreaza in ziua respectiva de sarbatoare,sunt platiti dublu,iar persoanele libere au un liber aditional.
Spre exemplu, eu in luna decembrie,pe data de 26 sunt libera,dar nu mi s-a dat acel liber aditional,pentru ca sunt din religia musulmana.
Este corect asa,sau trebuie sa mi se dea si mie acel liber?
Cel mai recent răspuns: Sevy , utilizator 05:28, 9 Decembrie 2014
Avand in vedere ca art. 139 din Codul muncii nu precizeaza daca sarbatorile religioase sunt ortodoxe, nu exista nici o practica unitara in aceasta privinta.
Modalitatea in care angajatorul poate acorda aceste doua zile libere aferente confesiunii fiecarui angajat trebuie sa aiba la baza exclusiv declaratia scrisa a angajatului, care survine fie la momentul angajarii, fie ulterior pe parcursul derularii raportului juridic de munca.
Niciun angajat nu poate beneficia de mai multe ori intr-un an de zile libere pentru aceste trei sarbatori religioase (Paste, Rusalii si Craciun).
Practic, salariatul nu poate avea beneficia atat de zilele libere acordate cu ocazia Pastelui si Rusaliilor sarbatorite de ortodocsi, cat si de zilele libere acordate cu ocazia Pastelui si Rusaliilor sarbatorite de alte culte.
multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarbatori legale in functie de apartenenta religioasa vicky200290 vicky200290 Buna. Am o nelamurire. Sunt o Matrora a lui Iehova si noi avem anual Comemorarea Mortii lui Isus. Singura noastra sarbatoare. Din codul muncii nu imi este ... (vezi toată discuția)
Zile libere - sarbatori religioase andreimaria andreimaria Buna ziua , Referitor la art.139 - codul muncii Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt : - 1 si 2 ianuarie; - prima si a doua zi de ... (vezi toată discuția)
Zile libere legale tmmiotm tmmiotm Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca zilele libere pentru persoanele care au Craciun si Paste la data diferita le iau din zilele de concediu sau au aceste ... (vezi toată discuția)