avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere in ca de suspendare de activitate a unei ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere in ca de suspendare de activitate a unei firme

Buna seara

Sunt angajata cu contract individual de munca din luna decembrie 2008,sunt insarcinata in 3 luni si urmeaza sa nasc in luna decembrie a acestui an. Patronul a decis de cateva saptamani ca vrea sa opreasca activitatea firmei sau sa inchida de tot firma. O face din motive care nu tin de buna desfasurare a activitatii ci din motive care probabil tin de starea mea.
M-a anuntat doar verbal, inca nici el nu stie de cand vrea sa faca asta, se gandeste ca din data de 1 septembrie. In cat timp este obligat sa ma instiinteze in scris daca vrea sa inchida cu aceasta data?Poate sa o faca daca eu ma aflu in concediu medical sau in prenatal? Am dreptul sa cer acel preaviz platit de 20 zile lucratoare in cazul in care nu vrea sa-mi acorde si incearca sa o compenseze doar cu salariul?Am inteles ca se pot cere minim 2 salarii compensatorii in acest caz de concediere.Am dreptul sa cer mai mult de 2 salarii compensatorii? Mentionez ca sunt singura angajata in acesta firma Cu concediul legal de odihna la care am dreptul ce se intampla?.Se poate sa nu i se aprobe suspendarea activitatii daca exista vanzari la firma? Firma nu are probleme financiare. Am auzit ca daca firma are de platit sau de incasat de pe urma unor facturi atunci nu se poate opri activitatea. Este adevarat?Eu cum aflu daca intradevar activitatea este suspendata si nu am fost mintita? Exista legal vreo solutie prin care nu poate sa ma concedieze? Daca ma concediaza totusi pot sa-l actionez in instanta pentru a cere despagubiri? In septembrie o sa am mai mult de 6 luni de sarcina si nu cred ca ma mai pot angaja undeva iar somajul nu ma avantajeaza deloc deoarece am un salariu mare in contractul de munca iar somajul fiiind foarte mic ar diminua cu mult indemnizatia de crestere al copilului. Nu stiu daca as putea lua si somaj daca am doar 6 luni lucrate consecutiv, restul fiind cu pauza intre ele. Dati-mi o solutie care sa ma avantajeze ,o lege care sa nu-i permita aceasta actiune care este defapt falsa, nu exista dovezi care sa ateste ca firma nu are profit.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:15, 3 Iunie 2009
Pentru a proceda la concediere pentru motive economice trebbuie sa parcurga o procedura expres prevazuta de lege, bineinteles ca trebuie sa va acorde termen de preaviz, insa nu va poate desface contractul de munca din acest motiv, daca sunteui in concediu medical sa concediu de ris maternal,numai daca firma inceteaza activitatea, de asemenea aveti dreptul la salarii comepnsatorii iar concediul de odihna va va fi platit,
1. Angajatorul nu este obligat sa va dea dvs. socoteala pentru ce, cand si cum isi lichideaza afacerile.
2. Important pentru dvs. este sa respecte prevederile legale in ceeea ce va priveste, asa cum v-a spus si colegul meu mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, intampin si eu o situatie la locul de munca si as ... Chelsea12 Chelsea12 Buna seara, Intampin si eu o situatie la locul de munca si as dori sa stiu exact care sunt drepturile mele. Lucrez intr-o multinationala, iar punctul de ... (vezi toată discuția)
Inchidere societate ContSters111252 ContSters111252 Daca inchid o societate comerciala care are un angajat cum trebuie sa procedez pentru a desface contractul de munca al acestuia? Ce documente trebuie sa depun ... (vezi toată discuția)
Un sfat si pentru noi seful nu vrea sa imi dea somaj alinutza81_23_11 alinutza81_23_11 Probabil ca mai exista topicuri cu astfel de intrebari, insa sunt asa de abatuta incat nu am rabdarea necesara sa caut. Problema noastra este urmatoarea : ... (vezi toată discuția)