avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum aflu daca a incetat CIM?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum aflu daca a incetat CIM?

Sotul meu a ramas somer pe data de 1 noiembrie 2014 dupa un an si 10 luni de contract cu aceasi firma,apoi s-a angajat la o alta firma intr-un alt oras,situatia financiaranu si-a mai permis sa faca nici naveta si nici sa locuiasca acolo cu chirie si nu a mai mers la munca ptr ca nici cel ce il angajase nu a respectat nicic din ce discutase caii va oferi acel contract,salariu,program,perioade de proba(despre care nici macar nu pomenise),acum are 1 saptamana de cand sta acasa,si nu gaseste sub nici o forma de munca si ar vrea sa isi bage somajul pana va gasi un loc de munca,intrebarea mea este cum poate afla daca cei de la acea firma l-au dat afara sau stiu eu faptul ca a renuntat sa mai mearga la munca atrage dupa ea consecinte?Mentionez ca sotul meu trebuia sa mai duca o foaie cu stagiul de cotizare si niste adeverinte de la fostul angajator insa nu a apucat,i-au dat sa semneze contractul zice el,cu toate ca aceste acte erau necesare ptr acel dosar de angajare....si a plecat fara sa semneze demisia! Este posibil sa nu ii fi facut inca angajarea?Adica stiu ca ptr somaj se cer acte de la ultimul angajator,eu nu mai stiu cum sa aflu si unde sa intreb cine figureaza la el ca ultim angajator si cum nu mai raspunde nimeni la telefon de la ultima lui firma cu care a lucrat nici nu pot cere detalii despre ultimul lui contract de munca,ce pot face ,mi-e teama sa nu bage somajul si sa fie dupa penalizat ca face falsuri in acte daca declara ca nu are nici un loc de munca deci spre urmare nici un venit,exista vreo institutie unde pot cere detalii?:sorry:
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:09, 10 Decembrie 2014
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In acest caz, sotul dvs trebuie sa depuna o solicitare scrisa la angajator si sa solicite eliberarea :
- deciziei de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime pentru perioada lucrata
- adeverinta de somaj , chiar daca nu i s-a incetat raportul de munca din motive neimputabile lui.

In caz de refuz, sa sesizeze ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lncetare contract cosmin20141 cosmin20141 Buna ziua, Doresc sa stiu daca am fost la o firma, unde dupa cateva interviuri mi-au spus ca ma aleg pe mine din multi candidati, am facut o cerere de mana ... (vezi toată discuția)
Cind iti dai demisia silviu35 silviu35 ANGAJATORUL trebuie sa dea la mina o adeverinta cu decizia de incetare a activitati sio adeverinta cu vechimea in munca ca cite zile ai lucrat ca ti sa platit ... (vezi toată discuția)
Termen de predare adev. vechime la incetare cim violeta54 violeta54 Buna ziua Ce termen de predare am ptr. decizia de incetare , adeverinta vechie si Nota lichidare la incetarea unui contract de munca Un salariat care ... (vezi toată discuția)