avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca

Acum un an am semnat un contract de munca pe o perioada de o luna, am fost o zi la munca si am lasat-o balta. In perioada aia eram eleva si era vacanta de vara. Acum am absolvit si mi-am bagat dosarul de somaj. La al 2 -lea dosar imi cere "ADEVERINTA DE VECHIME" de la aceea firma deorece figurez in calculator ca am muncit la ei o luna. Am fost la firma respectiva si nu vor a-mi elibera aceea adeverinta. Ma intreb daca ii obliga legea sa elibereze sau pot sa faca ce vor..? Eu nu am crezut ca sunt deja angajata in regula deoarece nu am dus anumite acte care mi-au fost cerute la angajare de aceea nu m -am tinut.
Ce pot sa fac fara a merge mai sus sau sa fac tam-tam? :((
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:15, 11 Octombrie 2014
iza16 a scris:
Ma intreb daca ii obliga legea sa elibereze sau pot sa faca ce vor..?

Da, ii obliga legea sa va dea adeverinta solicitata, sub sanctiunea amenzii. Deci, nu trebuie sa faceti tam-tam insa puteti sa le puneti in vedere ca daca nu va elibereaza adeverinta veti fi nevoita sa apelati la ITM sa va ajute. Sa speram ca se vor indupleca si va elbereaza adeverinta.
Eu as incepe cu precizarea facuta chiar de dumneavoastra la inceputul postarii: "am semnat un contract de munca pe o perioada de o luna, am fost o zi la munca si am lasat-o balta". Pai in primul rand dumneavoastra nu ati respectat contractul de munca.
~ Conținut șters la cerere ~
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.


In speta, depuneti o solicitare scrisa sa vi se elibereze adeverinta de vechime.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca / carte de munca electronica robdin2007 robdin2007 Buna ziua, Imi puteti va rog spune cum procedez pentru a obtine o adeverinta din care sa reiasa vechimea in munca nemaiexistand carte de munca ... (vezi toată discuția)
Somaj valentina87 valentina87 imi trebuie o viza din data de23.08.2010 de cand m-am angajat pana la data de 01.01 2011,nu am carte de munca decat o adeverinta de la angajator cu contract de ... (vezi toată discuția)
Ce pot face pentru recuperare acte de la angajator corinaiulia corinaiulia Buna ziua, In urma demisie am solicitat printr-un email oficial angajatorului sa-mi elibereze actele pentru atestarea activitatii mele : fisa de ... (vezi toată discuția)