avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce inseamna a fi in posesie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce inseamna a fi in posesie?

Nu imi este foarte clar ce inseamna posesie a unui imobil. Eu am cumparat o garsoniera si o alta persoana a capatat drept de uzufruct viager.
Prima intrebare: Din momentul cumpararii se considera ca am intrat in posesia imobilului?
Eu nu am locuit acolo, ci numai acea persoana.
Cat timp traieste persoana cu uzufruct viager sunt si eu considerat a fi in posesia imobilului? Trebuie neaparat sa locuiesc acolo?

Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:19, 5 Iunie 2009
Daca reusesc sa intru in casa pot chema politia pentru a evacua persoana din casa? O va face?
serg2001 a scris:

Nu imi este foarte clar ce inseamna posesie a unui imobil. Eu am cumparat o garsoniera si o alta persoana a capatat drept de uzufruct viager.
Prima intrebare: Din momentul cumpararii se considera ca am intrat in posesia imobilului?
Eu nu am locuit acolo, ci numai acea persoana.
Cat timp traieste persoana cu uzufruct viager sunt si eu considerat a fi in posesia imobilului? Trebuie neaparat sa locuiesc acolo?

La care s-a raspuns

D-voastra aveti dreptul de proprietate absoluta, dar trebuie sa -i permiteti si celeilalte persoane cu uzufruct viager sa locuiasca acolo; puteti locui in comun.

#-o O fi proprietatea absoluta dar, in speta, e nuda :"> asa ca nudul proprietar va astepta pana se stinge uzufructul pentru a avea posesia bunului. Nu de alta, dar uzufructul inseamna uzul (folosinta) si fructul (culegerea fructelor) ca insusi proprietarul.
Odata ce uzufructuarul a decedat, s-a stins uzufructul iar fiul uzufructuarului nu are nici un drept acolo, asa ca cel mai simplu ar fi actiunea in evacuare.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2009
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Inteleg din ultimul raspuns ca eu am intrat in posesia garsonierei in momentul in care uzufructuarul a decedat.
Dar ramane intrebarea daca in situatia in care a-si putea intra in garsoniera, politia, chemata de mine, ma va ajuta sa evacuez persoana/le aflate in garsoniera la acel moment. Acest lucru se poate intampla pana la finalizarea actiunii in instanta.
Au aparut date suplimentare. Vorbind ieri cu persoana care ocupa garsoniera fara acordul meu, mi-a sugerat cum ca ar fi inchiriat garsoniera de la uzufrucutar conform art. 534 din codul civil. As dori sa stiu daca acest lucru ma va impiedica in instanta sa obtin evacuarea. El nu are nicio intelegere cu mine.
Cat de complicata va fi actiunea in instanta?
Mai pot utiliza actiunea de evacuare pe baza ordonantei presedentiale?
Mai este valabil un astfel de document dupa decesul uzufructarului?
Daca-l scot din casa si el intra cu forta in casa poate fi acuzat penal? De ce anume?
Sigur, putea sa o inchirieze, insa odata ce uzufructul s-a stins a incetat si contractul de inchiriere, pentru ca uzufructuarul poate sa inchirieze bunul numai pe perioada cat exista uzufructul.
Asadar evacuare.

Alte discuții în legătură

Uzufructul viager drpopescu drpopescu Buna ziua. Ma vad nevoita sa va cer ajutorul intr-o problema care imi tulbura viata. Intr-un contract de vanzare - cumparare cu uzufruct viager eu si sora mea ... (vezi toată discuția)
Drepturile conferite de domiciliu si nuda proprietate gmihai8909 gmihai8909 Fiul detine nuda proprietate asupra imobilui iar tatal are drept de uzufruct viager, conform unui contract incheiat intre un tert si fiu in anul 2006. ... (vezi toată discuția)
Bună ziua , bunica mea are o garsoniera iar in contractul bunici ... Davidnsb Davidnsb Bună ziua , bunica mea are o garsoniera iar in contractul bunici mele tatăl.meu este proprietar iar ea este viagera pana la moartea sa.....as dori sa știu ... (vezi toată discuția)