avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune la cumpararea masina
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune la cumpararea masina

Buna ziua, am cumparat acum 2 saptamani o masina dintr-un targ auto . pretul a fost de 3400 neinmatriculata.Masina trebuia sa fie din 2006 .Am fost la rar zilele trecute si nu am alte probleme cu masina decat ca e fabricata in 2004 . Cand am cumparat masina am fost cu 2 mecanici si 1 prieten .Vanzatorul mi-a garantat ca e din 2006 verbal ce-i , iar actele masinii erau in germana si nu aveam de unde sa stiu.Am chiar si cartonul cu prezentarea masinii unde e scrisul vanzatorului cum ca e din 2006 etc . Precize ca nu am experienta , insa eu cred ca e inselaciune .Daca cineva mi-ar putea spune exact ce fapta a facut vanzatorul si daca am sanse in instanta .
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: vmi , utilizator 11:10, 29 Decembrie 2014
deci asta nu e inselaciune ? este doar un mod legal de afaceri iar vinovatul sunt eu care am dat banii si am vrut sa imi iau masina din germania in romania .
eu am citit asta si deaia presupuneam ca ar fi inselaciune pt ca am fost pagubit cu cateva sute de euro din pricina anului
Art. 215

Înşelăciunea

Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.
Noul Cod Penal Art. 244 - Înşelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

Avand in vedere ca dvs. ati fostindus in eroare eu cred ca exista elementul material al infractiunii de inselaciune. Chiar daca dvs. ati fost relativ usor convins pentru a achizitiona autoturismul asta nu inseamna ca nu exista actiunea ilicita, facuta cu scopul de a obtine profit.
Din mesajul dvs,. reiese clar ca vanzatorul a actionat cu intentie premeditata, cu buna stiinta, cu scopul de a induce in eroare/insela/pacali, cumparatorul.
multumesc frumos :D !
Am asteptat sa primesc si fiscalul de la vanzator , pt asta a trebuit sa ii trimit copie dupa cartea obtinuta de la rar , apoi dupa 3 zile a fost gata si mi l-a trimis.
Acum pe fiscal scrie si anul de fabricatie al masinii ( masina e luata in brasov , iar cei de acolo nu pot elibera fiscalul pe loc ) va intreb acum daca aceasta situatie acopera fapta de inselaciune intr-un fel sau altul...?
Multumesc :D !
stimate domn: dpdv legal, mai precis al codului penal, opinez ca ne aflam in fata unei infractiuni de inselaciune intrucat vanzatorul v-a prezentat masina ca datand din 2006, nu din 2004, in scopul vanzarii acesteia, fiind evident ca prezentarea unui an mai mic v-ar fi putut determina sa nu achizitionati masina respectiva;
dar ce este cel mai important atat pt dvs, cat si pt celelalte persoane pagubite aidoma dvs, este recuperarea banilor, in principal! iar recuperarea banilor tine de procedura penala; asadar nu este suficient sa ne formam convingerea intima ca, la un moment dat, ni s-a produs o paguba prin infractiune, ci trebuie sa si dovedim acest lucru;

fiecare infractiune, indiferent ca e din codul penal sau din alte legi penale, poarta un anumit mod de ancheta; dar sunt si infractiuni, mai putine la numar, care poarta moduri speciale de ancheta, iar de cele mai multe ori demonstrarea unei asemenea infractiuni este dificila; gradul de dificultate in demonstrarea unei asemenea infractiuni este dat, de obicei, de accesibilitatea probelor, insa pot aparea foarte multe alte obstacole in ciuda probelor aferente;

stricto sensu, legat de problema dvs, repet, din punctul meu de vedere sunteti intr-un caz de inselaciune, avand ca element material prezentarea unui an de productie mai mare decat cel real!

Alte discuții în legătură

Ncp - inselaciune premeditata maiaB maiaB Buna ziua! Intrebare: cum se pedepseste INSELACIUNEA PREMEDITATA ( ma refer la bani primiti si scutiti din alte plati pt servicii neonorate voit, exista probe ... (vezi toată discuția)
Articol inselaciune codrut_777 codrut_777 Care este articolul din noul cod penal care face referire la inselaciune? (vezi toată discuția)
Cum sa plec pe actiune civila sau penala? glo glo o persoana fizica cumpara din tirgul de masini o masina neinmatriculata.la negocierea pretului i s-a spus ca masina este euro doi si inmatricularea ajunge cam ... (vezi toată discuția)