avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum sa plec pe actiune civila sau penala?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum sa plec pe actiune civila sau penala?

o persoana fizica cumpara din tirgul de masini o masina neinmatriculata.la negocierea pretului i s-a spus ca masina este euro doi si inmatricularea ajunge cam 295 euro.
ajungind la rar masina este non euro taxa de inmatriculare fiind 1700 euro . daca cumparatorului i se spunea ca masina este non euro nu ar fi cumparat-o . s a imprumutat a inmatriculat masina. acum ar dori sa ceara diferenta inmatricularii ,intrucit i a fost viciat consimtamintul prin dol.c um ar trebui sa procedeze? pe actiune civila sau pe inselaciune pe penal. exista un martor.ce ar trebui sa cer prin actiune. numai diferenta de inmatriculare sau........va rog mult sa mi raspundeti.
multumesc
Cel mai recent răspuns: o_mores , utilizator 01:42, 5 Noiembrie 2009
puteti incerca cu o actiune penala pt savarsirea infractiunii de inselaciune.
potrivit art. 215 c. pen. " inducerea in eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate , in scopul de a obtine pt sine sau pt altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani " .
Achiesez la parerea colegei mele, acea de a merge pe o actiuune in penal pentru inselaciune
Nu e chiar asa simplu cu inselaciunea, ba chiar sanse foarte mici in opinia mea.

Diferenta de 1400 de euro nu profita vanzatorului, ci este o taxa catre stat care dpdv practic suntem cu totii de acord ca este o paguba #-o... dar... dpdv juridic nici nu se pune problema ca acesta taxa sa fie incadrata ca paguba adica urmarea imediata a unei infractiuni contra patrimoniului. Nu avem paguba - nu avem nici inselaciune.

Nici in civil nu e viata mai usoara pentru ca instanta se va raporta la un cumparator diligent daca vrea incline balanata in favoarea acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inselaciune la cumpararea masina vmi vmi Buna ziua, am cumparat acum 2 saptamani o masina dintr-un targ auto . pretul a fost de 3400 neinmatriculata.Masina trebuia sa fie din 2006 .Am fost la rar ... (vezi toată discuția)
Declaratie mincinoasa Dcristian Dcristian In civil parata nu isi recunoaste scrisul si nici semnatura iar instanta respinge actiunea reclamantului care a incearcat sa-si recupereze o suma mare de ... (vezi toată discuția)
Am vandut o masina unui politist,nu am apucat sa fac actele cu el si el a plecat cu masin,dar nu mi-a dat banii,ce sa fac? silicuta79 silicuta79 In anul 2008,luna decembrie,am vandut unui politist o masina,nu stiu daca ma exprim corect deoarece nu a fost o vanzare,mai mult un furt,o inselaciune,un abuz ... (vezi toată discuția)