avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum poate fi scutit un pensionar de la plata taxei de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum poate fi scutit un pensionar de la plata taxei de timbru intr-un dosar civil

va rog daca se poate sa-mi spuneti dispozitia legala in baza careia un pensionar cu o pensie de 40 lei poate fii scutit de plata taxei de timbru care este de 5 00leiin tr-un proces civill de pretentii. multumesc anticipat!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:55, 4 Iunie 2009
Da, se poate acorda scutirea de plata taxei de timbru si in acest caz ... in functie de situatia expusa, instanta poate decide daca acorda sau nu scutirea respectiva.
multumesc frumos.

dar de la plata onorariului nu te scuteste nimeni nu? chiar daca nu are venituri?:sticktongue:
Serviciul public judiciar! asta te scuteste de onorariul avocatial ! faci o cerere la instanta ptr serviciu public judiciar, adica avocat din oficiu si atunci nu platesti , asta daca dovedesti ca nu iti permiti financiar sa platesti un avocat!
hopeless1 a scris:

multumesc frumos.

dar de la plata onorariului nu te scuteste nimeni nu? chiar daca nu are venituri?:sticktongue:


OUG nr. 51/2008, ordonanta de urgenta privind ajutorul public judiciar in materie civila
art. 6 Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita in continuare asistenta prin avocat;
b) plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul procesului, cu incuviintarea instantei sau a autoritatii cu atributii jurisdictionale, daca aceasta plata incumba, potrivit legii, celui ce solicita ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecatoresc;
d) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.

art. 7 Ajutorul public judiciar se poate acorda, cumulat, in oricare dintre formele prevazute la art. 6, fara a putea depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara la nivelul anului in care a fost formulata cererea de acordare.

art.8 (1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.

Art. 11 (1) Cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adreseaza instantei competente pentru solutionarea cauzei in care se solicita ajutorul; in cazul ajutorului public judiciar solicitat pentru punerea in executare a unei hotarari, cererea este de competenta instantei de executare.
(2) In cazul in care instanta competenta nu se poate stabili potrivit alin. (1), competenta este judecatoria in a carei circumscriptie teritoriala isi are domiciliul sau resedinta solicitantul.
(3) Daca ajutorul public judiciar este solicitat intr-un proces in curs, cererea sau, dupa caz, cererile de acordare a ajutorului public judiciar se solutioneaza, daca legea nu prevede altfel, de completul investit cu solutionarea cererii principale.

Art. 12 (1) Ajutorul public judiciar se acorda oricand in cursul judecatii, de la data formularii cererii de catre persoana interesata, si se mentine pe tot parcursul etapei procesuale in care a fost solicitat.
(2) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar este scutita de taxa de timbru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma ajutati cu un sfat- partaj, ajutor public judiciar nsm nsm Am divortat anul trecut , fosta sotie nu doreste sa ne intelegem amiabil in ceea ce priveste partajul . Avand un salariu net de 1014 lei doresc sa aflu in ce ... (vezi toată discuția)
Ai dreptul la justitie daca nu ai bani? Sergiu92 Sergiu92 Sunt in situatia unui faliment personal. Inclusiv datorii si impozite pe care nu le pot achita. Singura \\"avere\\" sunt doua imobile, bun comun cu fosta ... (vezi toată discuția)
Scutire taxa timbru kristina_ro kristina_ro Buna seara, Umbla o vorba prin târg ca persoanele care locuiesc in străinătate nu plătesc taxa de timbru in cazul unui partaj judiciar între foști ... (vezi toată discuția)