avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale lnchiriere camere in scop turistic
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

lnchiriere camere in scop turistic

Buna ziua,
in situatia in care inchiriez camere (nu mai mult de 4) din locuinta proprietate personala in scop turistic, este necesara clasificarea de la Min.Turism., ca si cum as fi o unitate de primire turistica?
Sau este suficienta inregistrarea la finante cu declaratia 220?

Multmesc.
Cel mai recent răspuns: manona_1511 , utilizator 16:50, 19 Decembrie 2014
Nu e nevoie sa va autorizati. Cititi detalii la adresa [ link extern ]
Nu mi-e foarte clar urmatorul paragraf:
"Norma anuală de venit se reduce proporţional astfel încât să reflecte perioada din anul calendaristic pe parcursul căreia închirierea a fost efectuată, ţinând cont de data la care au intervenit următoarele situaţii:
a) începerea realizării de venituri din închirierea în scop turistic;
b) încetarea realizării de venituri din închirierea în scop turistic;
c) întreruperile temporare datorate unor accidente, spitalizării şi altor cauze obiective, inclusiv cele de forţă majoră, dovedite cu documente justificative."

De exemplu: in timpul unui an, adunand numarul de zile in care camera a fost ocupata, rezulta un numar de 60 de zile. Cum se completeaza declaratia 220 (cand incep si cand termin realizarea venitului, astfel incat norma de venit sa reflecte aceasta perioada)?
Nici chiar asa. Se iau in calcul perioadele mari de timp nu la nivelul saptamanilor.
In principiu ar trebui sa depuneti d220 in luna ianuarie 2015 sau cand incepeti sa inchiriati (de exemplu de la 1 mai pana la 30 septembrie 2015) cand trebuie sa depuneti iar d220 pentru a va recalcula si a nu va pune sa platiti restul lunilor din an.
Caci presupun ca veti inchiria cateva luni consecutive, chiar daca cateva zile din luna nu.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Preconizez ca voi inchiria cam cate 2 weekend-uri pe luna, si o perioada un pic mai mare in perioada sarbatorilor de iarna si in timpul verii. De aceea cu declaratia 220 presupun ca imi va calcula plati pentru tot timpul anului, neavand cum sa ajustez perioada.

O solutie mai buna ar fi stabilirea venitului net in sistem real? Pentru aceasta este necesara tinerea contabilitatii in partida simpla. Intrebarea mea este daca pentru acest lucru este necesara infiintarea PFA?

Cel mai avantajos cred ca este cu norma de venit insa nu stiu cum sa fac corelarea cu perioada in care am avut camere ocupate, astfel incat sa fiu in regula cu aceasta activitate.
Nimic? :)
Pentru un aflux mic de turisti, este mai indicata infiintarea unui PFA sau alta forma de organizare? Sau se depune decl 220? Si ce optiune de impozitare se recomanda (la norma de venit sau in sist real)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de depunere declaratia 220 Silvasanu Silvasanu Buna ziua, La inceputul anului, in 2 ianuarie 2014 am intrebat cand se depune, printre altele, declaratia 220 si mi s-a spus ca pana in 31 ianuarie ,iar acum ... (vezi toată discuția)
Inchiriere camere in scop turistic documente si certificat de clasificare turistica ardeleanadina ardeleanadina pentru act de inchiriere camere din locuinta in scop turistic este nevoie ca unitatea sa aiba certificat de clasificare emis de Min Turismului sau nu ? ... (vezi toată discuția)
Inchiriere in regim hotelier amiriana amiriana As dori sa ma informez ce acte trebuie intocmite si care sunt obligatiile fiscale ale unei persoana fizice care doreste sa inchirieze un apartament proprietate ... (vezi toată discuția)