avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... CCR a declarat ca neconstitutionala sintagma \'\'la ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

CCR a declarat ca neconstitutionala sintagma ''la momentul prelevarii mostrelor biologice''

Plenul Curții Constituționale s-a reunit în ședința de marți, 16 decembrie 2014, pentru a soluționa excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal.
Soluția: cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că sintagma „la momentul prelevării mostrelor biologice” din cuprinsul dispozițiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal este neconstituţională.
Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că sintagma „la momentul prelevării mostrele biologice” din cuprinsul dispozițiilor art.336 alin.(1) din Codul penal este neconstituţională.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională.
Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 336 alin. 1 din Codul penal prevede: ”Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”
Buna ziua,
as dori sa pun si eu o intrebare in contextul noii decizii a Curtii Constitutionale.
Pe scurt cazul se prezinta astfel:
Conducator auto testat cu etilotest -> rezultat 0,41 in aer expirat
A fost recoltata la spital o singura proba biologica, rezultatul fiind de 1,31 in sange

Ce presupune in acest caz aplicarea noii decizii?

multumesc,
Cand s-a intamplat?
Pentru determinarea alcoolemiei se recoltează o singură mostră de sânge în cantitate de 10 ml.
Ordinul Nr. 1512 din 12 decembrie 2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor biologice în vederea probaţiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, a fost modificat din 23 octombrie 2014 in acest sens, prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1192/2014.
Banuiesc ca de acum, in lumina deciziei CC, se va reveni la recoltarea de 2 probe, fiind din nou posibil calculul retroactiv, ceea ce in cazul dvs nu ar mai fi posibil.


S-a intamplat in luna iulie 2014, deci pe vremea cand se puteau recolta doua probe la interval de o ora, dar s-a refuzat recoltarea celei de-a doua probe.
In concluzie vorbim de un singur rezultat al alcoolemiei in sange, dar care reflecta alcoolemia in momentul prelevarii si nu alcoolemia la momentul producerii evenimentului.
Exista sanse, in acest context, sa se tina cont doar de alcoolemia masurata de etilotest la momentul producerii evenimentului?
Ultima modificare: Joi, 18 Decembrie 2014
delpiero, utilizator
Din ce motiv s-a prelevat o singura proba? Nu se intelege exact cine a refuzat din mesajul dvs.
Daca ati vazut PV de recoltarea a probelor biologice la mentiuni, ar trebui precizate motivele pentru care nu s-au putut respecta prevederile legale.
conducatorul auto a refuzat a doua proba

Alte discuții în legătură

Alcoolemie etilotest 0,49 proba1 0,85 proba2 1,25 mtigbg mtigbg Un individ mi-a tamponat masina pe care o conduceam, neacordandu-mi prioritate. La etilotest a iesit el cu 0, eu cu 0,49. Prima proba de sange mi s-a luat la ... (vezi toată discuția)
Obligativitate recalculare alcoolemie victor sorin victor sorin Am avut un eveniment rutier fara victime , doar avarierea auto si un gard . Am fost sa dau proba de singe am platit aceasta proba . Am dorit sa merg pe formula ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie 0,51 Alex2121 Alex2121 Am fost oprit de un echipaj de politie,am fost testat rezultatul fiind 0,51 mi sa recoltat o proba de sange doar una la ce sa ma astapt? am beut 5 beri:((#-o#-o (vezi toată discuția)