avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... CCR a declarat ca neconstitutionala sintagma \'\'la ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

CCR a declarat ca neconstitutionala sintagma ''la momentul prelevarii mostrelor biologice''

Plenul Curții Constituționale s-a reunit în ședința de marți, 16 decembrie 2014, pentru a soluționa excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal.
Soluția: cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că sintagma „la momentul prelevării mostrelor biologice” din cuprinsul dispozițiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal este neconstituţională.
Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că sintagma „la momentul prelevării mostrele biologice” din cuprinsul dispozițiilor art.336 alin.(1) din Codul penal este neconstituţională.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională.
Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 336 alin. 1 din Codul penal prevede: ”Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”
A gresit si poarta intreaga raspundere, alcoolemia era evident in crestere la momentul depistarii, probabil nu consumase de mult timp alcool, cu o recalculare, existau sanse, acum nu se mai poate face nimic.
delpiero a scris:

S-a intamplat in luna iulie 2014, deci pe vremea cand se puteau recolta doua probe la interval de o ora, dar s-a refuzat recoltarea celei de-a doua probe.


În iulie 2014 nu se recoltau două probe.
Noul Cod penal a intrat în vigoare la 1 februarie 2014.
Patrick_ a scris:

delpiero a scris:

S-a intamplat in luna iulie 2014, deci pe vremea cand se puteau recolta doua probe la interval de o ora, dar s-a refuzat recoltarea celei de-a doua probe.


În iulie 2014 nu se recoltau două probe.
Noul Cod penal a intrat în vigoare la 1 februarie 2014.


Dle Patrick, in iulie se recoltau 2 probe., si nu NCP stabileste metodologia de recoltarea, ci Ordinul 1512/2013.
Prin Deciziei nr. 3/12.05.2014 pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizand interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal, in sensul de a se stabili rezultatul alcoolemiei cu relevanta penala in ipoteza unei duble prelevari de mostre biologice, ICCJ a stabilit ca I
n aplicarea art. 336 alin. (1) din Codul penal, in ipoteza unei duble prelevari de mostre biologice, rezultatul alcoolemiei cu relevanta penala este cel dat de prima prelevare.

In lumina acestei Decizii, Ordinul 1512/2013 a fost modificat la data de 23 octombrie 2014 si din acel moment nu s-au mai recoltat 2 probe.


ORDIN Nr. 1512 din 12 decembrie 2013
pentru aprobarea Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea şi transportul probelor biologice în vederea probaţiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a substanţelor sau produselor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier
EMITENT: MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 812 din 20 decembrie 2013

ART. 10 (in vigoare pana la 23.10.2014)
(1) Pentru determinarea alcoolemiei se vor recolta două probe de sânge la un interval de o oră una faţă de cealaltă, fiecare probă fiind reprezentată printr-o cantitate de 10 ml sânge.
(2) Atunci când rezultatul testării cu un mijloc tehnic certificat nu indică prezenţa alcoolului în aerul expirat recoltarea celei de-a doua probe de sânge nu mai este necesară, putând fi efectuată numai la cererea persoanei în cauză.
(3) Imediat după recoltare, proba de sânge va fi distribuită în mod egal, în cantitate de câte 5 ml, în două vacuette, ce conţin o substanţă anticoagulantă.
(4) Probele biologice recoltate conform alin. (1), (2) şi (3) vor fi introduse în containerele trusei standard adecvate, care ulterior se va securiza.

ORDIN Nr. 1512 din 12 decembrie 2013
pentru aprobarea Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor biologice în vederea probaţiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier

Text în vigoare începând cu data de 23 octombrie 2014


ART. 10
(1) Pentru determinarea alcoolemiei se recoltează o singură mostră de sânge în cantitate de 10 ml.
(2) Imediat după recoltare, mostra de sânge se distribuie în mod egal, în cantităţi de câte 5 ml, în două tuburi speciale de recoltare vidate, care conţin o substanţă anticoagulantă.
(3) Imediat după introducerea cantităţii de sânge în tubul special de recoltare vidat, personalul medical care a efectuat recoltarea agită conţinutul tubului respectiv în vederea omogenizării.
(4) Mostra biologică recoltată conform alin. (1) şi (2) se introduce în containerul trusei standard adecvate, care ulterior se va securiza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcoolemie etilotest 0,49 proba1 0,85 proba2 1,25 mtigbg mtigbg Un individ mi-a tamponat masina pe care o conduceam, neacordandu-mi prioritate. La etilotest a iesit el cu 0, eu cu 0,49. Prima proba de sange mi s-a luat la ... (vezi toată discuția)
Obligativitate recalculare alcoolemie victor sorin victor sorin Am avut un eveniment rutier fara victime , doar avarierea auto si un gard . Am fost sa dau proba de singe am platit aceasta proba . Am dorit sa merg pe formula ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am următoarea problema. soțul meu a fost oprit în ... Roxyyy28 Roxyyy28 Buna ziua. Am următoarea problema. Soțul meu a fost oprit în trafic și gasit cu o alcoolemie de 0,86 ,% alcool pur în aerul expirat. La probele de sânge ... (vezi toată discuția)