avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apa calda, pret
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apa calda, pret

buna ziua ma numesc vlada nicu nu am anteles de ce platesc apa calda 21 lei metru cub si celelante scari platesc 18lei si anul trecut am platit 25 lei metru cub cum ancerc sa aflu un raspuns nimeni numi da un raspuns nu vreau sa fac ceva ce nu e legal ce pot sa fac sa opresc asta daca te certi cu iei administrator presedinte nu spun alceva decat ca o sa vada ce pot face va multumesc

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:19, 23 Decembrie 2014
As fi curios in ce localitati va aflati de sunt asa mari preturile?
In Bucuresti 1 mc apa calda este intre 11,00 si 14,00 lei/mc.
Pretul unitar difera de la o scara la alta daca sunt contoare individuale pe fiecare scara.
apa calda are 2 componente :apa rece care are o valoare, in Buc. , de 7 ,01 lei / m.c. si energia termica pentru incalzirea apei care este diferita de la bloc la bloc ,chear la scarile aceluiasi bloc, este diferita si datorata nr. de etaje. Aceasta se datoreaza faptului ca energia se pierde pe tevile neizolate, cu cat sunt mai groase sau mai lungi (etaje mai multe) Mai este o situatie cand uni locatari se spala la orele nopti si apa calda ramane pe teava si se pierde ,energia , pana cand este folosita de alta persoana. In iarna trecuta la un bloc cu 4 etaje a fost de cca 12,5 lei pe cand la blocul meu cu 10 etaje a fost de 17 lei.
Ultima modificare: Vineri, 19 Decembrie 2014
sanda65, utilizator
Pretul apei nu se formeaza depinzand de ce se petrece cu apa calda dincolo de contorul de bransament.
Deci componenta termica se citeste la contorul de bransament. In general la acelasi bloc intre scari nu este un pret diferit al facturii intrucat apa se furnizeaza in acelasi timp, la aceeasi temperatura.

Diferenta de pret se explica numai prin faptul ca administratorul imparte acea componenta termica la consumul declarat de locatari, incluzand pierderile in pret, nu la volumul de apa citit pe contorul de bransament.
Pretul apei nu se formeaza depinzand de ce se petrece cu apa calda dincolo de contorul de bransament.

este adevarat ca se plateste numai ce citeste contorul dar dupa ce trece de contor energia acumulata in apa care ramane pe tevile interioare se pierde
@sanda64 are dreptate - adica, chiar ce se petrece dupa apometru este problema ca preturile la energia termica necesara incalzirii apei.
Peste tot acum apa calda menajera este contorizata, atat pe energie termica, cat si pe apa, insa, asa cum s-a scris si mai sus, apa odata intrata in bloc, contorizata ca si apa calda si nefolosita, se raceste. Cei care o consuma primii, vor constata ca cu aceasta apa nu se poate face dush, o lasa sa curga, se incarca consumul omului care o achita ca si apa calda...
Ei cu cat mai multe manevre dintr-astea (functie de marimea blocului si a nr. de persoane fara CT), duc la niste situatii aberante, asa cum a afirmat initial autorul topicului.
Facturile de la furnizor "vin" asa:
- apa rece pentru apa calda = x x,x x mc, cu suma respectiva;
- energie termica = yy,yy Gcal, cu suma respectiva

Cele doua sume se aduna si se imparte la nr. de metri cubi de apa contorizata, rezultand pretul pe mc de apa calda menajera.
As putea sa va dau exemple de la asociatia noastra....
- cel mai mic cost a fost de 14, 81 lei/mc;
- cel mai mare cost a fost de 21, 43 lei/mc;

Desigur, la asemenea diferente de cost mai contribuie si modul cum sunt izolate tevile, daca sunt sau nu pierderi, etc.

Alte discuții în legătură

Costul apei in bucuresti euTU euTU Buna seara, a-si dori sa imi spuneti cat este metru cub de apa calda si rece in Bucuresti,.....care este pretul caldurii..... pentru ca la noi la asociatia de ... (vezi toată discuția)
Pretul exact al unui metru cub de apa calda/apa rece calcan calcan Buna ziua Am marea rugaminte daca este posibil sa-mi raspundeti la cateva intrebari,intr-un timp cat mai scurt,datorita faptului ca preturile si costurile ... (vezi toată discuția)
Apa calda dan61 dan61 As dori sa va rog sa -mi spune-ti cum se calculeaza apa calda din cele 2 facturi (una in mc si cealalta in Gcal) Care este costul unui mc de apa calda? (vezi toată discuția)