avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Impacarea penala la notar - controverse
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Impacarea penala la notar - controverse

Am o intrebare. Daca de pilda, pentru o infractiune de vatamare corporala (infractiune pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la cerere), cele doua parit, la initiativa inculpatului, urmeaza sa se impace la notar, este legal ca partea vatamata sa solicite o suma de bani pentru a fi de-acord cu impacarea? Partea vatamata a obtinut deja in prima instanta condamnarea pe latura civila a inculpatului la plata sumei de 10.000 lei, desi partea vatamata a solicitat instantei de fond 40.000 lei. Dupa ce s-a pronuntat sentinta instantei de fond, inculpatul a contactat partea vatamata si a propus acesteia sa isi retraga plangerea penala, fiind de-acord in acest sens sa ii achite o suma de aproximativ 16.000 lei, suma cu care partea vatamata a fost in cele din urma de acord. Partea vatamata a spus ca se impaca doar la notar, acolo unde intentioneaza sa declare suma primita, pentru a nu i se putea imputa ulterior nimic din punct de vedere penal (de pilda pentr ua nu se putea prezenta inculpatul si a spune ca a fost santajat de partea vatamata sa ii ofere suma respectiva), insa doreste sa stie daca pretinderea fatisa a unei sume de bani reprezinta un demers legal sau ilegal? Practic partea vatamata, asa cum v-am spus, si la fond a solicitat o suma mult mai mare drept despagubiri morale si materiale, de aceea a si promovat apel. Ca atare, conchid si va intreb: este legal din partea persoanei vatamate sa solicite in mod expres o suma de bani pentru a se impaca si a-si retrage in consecinta plangerea penala? La notar urmeaza sa se stipuleze si suma pentru care cele doua parti s-au impacat?Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 21 Decembrie 2014
cezarad, utilizator
cali93, faci o confuzie de termeni si de procedura. Retragerea plangerii prealabile se poate face pana la pronuntarea unei hotarari definitive, deci pana la solutionarea apelului. Nu are nicio tangenta institutia medierii, decat o tangenta optionala, facultativa. Intrebarea mea pentru dl avocat a fost alta, si anume dDaca este legala incheierea in fata notarului impacarea prin mentionarea SUMEI pentru care plangerea a fost retrasa. De aceea, te-as ruga sa il lasi pe domnul avocat sa dea un raspuns final, pentru ca il incetosezi :) Multumesc pentru intelegere.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va raspund la amandoi.
Discutam de trei notiuni si institutii diferite: retragerea plangerii, impacarea si acordul de mediere.
Conform C.P. retragerea plângerii prealabile și împăcarea nu sunt niciodată incidente în cazul acelorași infracțiuni; retragerea plângerii operează în cazul infracțiunilor urmăribile la plângere prealabilă/ principiul disponibilității, în timp ce împăcarea operează în cazul infracțiunilor urmăribile din oficiu/ principiul oficialității.
Impacarea trebuie sa fie personala, explicita, totala, atat cu privire la latura penala, cat si la latura civila a cauzei, neconditionata, definitiva si trebuie realizata pana la citirea actului de sesizare al instantei.
Retragerea plangerii trebuie sa fie explicita, neconditionata si trebuie sa fie realizata pana la judecarea definitiva a cauzei. Prin retragerea plangerii se inlatura raspunderea penala cu privire la care plangerea a fost retrasa dar nu se stinge si actiune civila
, trebuie specificat exact acest aspect, eventual printr-un act separat.
Medierea în timpul unui proces penal este posibilă pe latura penală pentru un număr restrâns de infracțiuni respectiv pentru cele cu privire la care este necesară plângerea prealabilă sau este posibilă împăcarea.
Acordul de mediere încheiat in cazul infracțiuni urmăribile la plângerea prealabilă sau pentru care e posibilă împăcarea are ca efect împiedicarea începerii sau continuarii procesului penal, producând astfel efecte în ambele laturi ale procesului penal. Dacă acordul intervine în faza de urmărire penală, procurorul oprește procedurile penale si dispune clasarea. Dacă acordul intervine în faza de judecată, instanta va dispune incetarea procesului penal și se va lua act de acordul de mediere care poate fi pus astfel în executare.
ART. 16
Cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale
(1) Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă:
a) fapta nu există;
b) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege;
c) nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea;
d) există o cauză justificativă sau de neimputabilitate;
e) lipseşte plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale;
f) a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică;
g) a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii;
h) există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege;
i) există autoritate de lucru judecat;
j) a intervenit un transfer de proceduri cu un alt stat, potrivit legii.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. e) şi j), acţiunea penală poate fi pusă în mişcare ulterior, în condiţiile prevăzute de lege.

In concluzie, in cazul de fata, cauza aflandu-se in instanta, fiind incidenta retragerea plangerii, se poate retrage plangerea efectul fiind incetarea procesului penal sau se poate incheia un acord de mediere, care are acelasi efect de incetare a procesului penal.
ART. 396
Rezolvarea acţiunii penale
(1) Instanţa hotărăşte asupra învinuirii aduse inculpatului, pronunţând, după caz, condamnarea, renunţarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, achitarea sau încetarea procesului penal.
(2) Condamnarea se pronunţă dacă instanţa constată, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat.
#M2
(3) Renunţarea la aplicarea pedepsei se pronunţă dacă instanţa constată, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat, în condiţiile art. 80 - 82 din Codul penal.
(4) Amânarea aplicării pedepsei se pronunţă dacă instanţa constată, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat, în condiţiile art. 83 - 90 din Codul penal.
#B
(5) Achitarea inculpatului se pronunţă în cazul prevăzut la art. 16 alin. (1) lit. a) - d).
(6) Încetarea procesului penal se pronunţă în cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. e) - j).
(7) Dacă inculpatul a cerut continuarea procesului penal potrivit art. 18 şi se constată, ca urmare a continuării procesului, că sunt incidente cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. a) - d), instanţa de judecată pronunţă achitarea.
#M2
(8) Dacă inculpatul a cerut continuarea procesului penal potrivit art. 18 şi se constată că nu sunt incidente cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. a) - d), instanţa de judecată pronunţă încetarea procesului penal.

Notarul si mediatorul este egal sub acest aspect.
Actul notarului este insa mai puternic.

In rest...se poate si la instanta...
La notar nu se poate incheia un acord de mediere, notarul poate autentifica acordul de mediere. Acordul de mediere se poate consfintii direct si de catre instanta.
Incheirea acordului de mediere este o institutie aparte fata de retragerea plangerii si impacare asa cum am aratat mai inainte, trebuie doar sa lecturati ce am scris.
Ultima modificare: Luni, 22 Decembrie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Ambele se pot face la notar daca se inteleg.
Daca nu se inteleg sa mearga la mediator ca notarul nu sta de ei.

Depinde de situatie.

Cine zice ca trebuie neaparat acord de mediere?
Legea?
Nu neaparat...zice...
Ultima modificare: Luni, 22 Decembrie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Problema la retragerea plangerii prealabile cezarad cezarad Ce se intampla in cazul in care 2 parti dintr-un proces penal, in faza apelului convin sa se impace, sub aspectul faptului ca una dintre parti, respectiv ... (vezi toată discuția)
Recurs furt - aplicarea legii mai favorabile, impacarea dumutaadrianred dumutaadrianred Buna, in cazul unui recurs, in cazul unui furt, unde a fost aplicat vechiul cod,la recurs ar trebui aplicata legea favorabila si posibilitatea de impacare? Un ... (vezi toată discuția)
Impacarea complicei puncuskaa puncuskaa intr un dosar de inselaciune complicele poate sa primeasca o incetare a procesului daca se impaca cu partile vatamate? se poate separat sau neaparat trebuie sa ... (vezi toată discuția)