avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... mama pleaca cu copilul in africa de sud cu sentinta ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

mama pleaca cu copilul in africa de sud cu sentinta definitiva si irevocabila si contesta dreptul de vizita al tatalui

buna ziua!ma numesc marius b .in anul 2001 m am casatorit in ambasada romana din lisabona,portugalia .din aceasta casatorie am un baiat.in anul 2003,de comun acord cu fosta sotie am inaintat divortul in tribunalul din romania.in urma divortului s a hotarat ca ex-sotia sa aiba in ingrijirea sa minorul,prin sentinta civila definitiva si irevocabila.mie acordandumi-se , tot prin aceasta sentinta dreptul la vizite in sfarsiturile de saptamana si vacantele coplilului,obligandu ma apoi la plata sumei de 700lei(vechi)pt intretinerea minorului.deoarece atat eu cat si ex-sotia mea locuiam in portugalia,in locuri diferite.. ne am intors la lisabona.am stabilit un acord verbal intre noi, eu sa i platesc pensia alimentara cae 100€ lunar,si dreptul de a vedea copilul in week-enduri si vacante.pina in anul 2007, am lucrat, nu am lucrat .. pensia am platit o, am avut dreptul de a vizita minorul de care ori puteam.de eram plecat in alta tara .. banii ii plateam , cand veneam vedeam minorul sau acesta mergea in vizita la parintii mei care locuiesc acolo,relatia dintre mine si baiat fiind foarte apropiata.in anul 2008 am obtinut cetatenia portugheza,la cateva luni dupa aceasta , ex-sotia mea m a rugat sa i fac si baietelului acte portugheze. crezand ca este spre binele lui, i am cerut si acestuia cetatenia portugheza,obtinand o dupa ceva timp.ex-sotia a venit in romania impreuna cu sotul ei (nationalitate porugheza-africana sud),si cu minorul,in tot acest timp platindu i 110 pensia alimentara.dupa 6 luni de sedere in romania au plecat in AFRICA DE SUD.acolo si au stabilit resedinta.a parasit tara cu minorul cu sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila.acum , dupa 6 luni de distanta de copilul meu m a anuntat ca nu l poate aduce dupa un an sa l vad.ce pot face?daca in sentinta judecatoreasca romana scrie ca am dreptul la vizita in weekend si vacante..m a avertizat ca nu vine sa l aduca(asa cum a fost intelegerea verbala cand a plecat),sa ma duc eu sa l vizitez in africa de sud.de 6 luni i am redus pensia alimentara la 20€ , urmand sa i platesc drumurile copilului de cate ori vine in portugalia.intrebarile mele sunt:
-avea voie mama sa paraseasca tara(cu sentinta definitiva si irevocabila)
-are voie sa i stabileasca rezidenta in africa de sud fara aprobarea mea?
-este posibil sa nu am dreptul sa vad copilul cu anii ... doar pentru ca mama nu vrea sa l aduca?
m a amenintat ca i va cere cetatenia sud afrcana si asa nu l voi vedea cu anii.
- ce as putea face sa pot schimba pogramul de vizita
multumesc anticipat pentru sfaturile dumneavoastra
Cel mai recent răspuns: laura.tecma , utilizator 12:38, 8 Iunie 2009
Odata plecat minorul cu mama peste hotarele Romaniei si mai ales cu o sentinta judecatoreasca in favoarea ei sansele tale de a/ti vizita copilul in Africa sunt foarte mici
.Daca mama nu/i de acord sa/ti poti vizita copilul sau sa/l iei la tine in vacante in Portugalia sau in Romania practic nu/i ai ce face . In justitie nici atit slabe sanse . Se pune problema cum vei investi spre recunoastere o sentinta data de legiuitorul roman si cum vei executa/o in Africa ???
Iata cazul tau este inca un caz din zecile si sutele de cazuri in care unul din parinti este victima incoierentei legiuitorului roman ce a lasat in vigoare o lege ce practic duce la exilarea minorilor cetateni romani de celalalt parinte .
Odata cu parasirea tari a minorului Statul Roman nu poate garanta drepturile celuilalt parinte de a avea legaturi cu minorul .
Ca sa fie si mai dramatica acest exil ne/am abrogat legile interne privind protectia minorilor si drepturile parintesti si fara nici o conditie am aceptat contraversatul regulament european 2201/2003 ce parafeaza definitiv exilul copiilor romani :O
Cu tot respectul as dori ca cineva sa poata sustine contrariul !!!!!!
Cu toata compasiunea pt taticul Marius constatam ca pe linga alte mamici , s/a mai gasit o mamica ce inpreuna cu minorul cu acte in regula a incalecat camila si a plecat la triburile din Africa lasind taticul cu ochi in soare #-o
Aceste aspecte privind exilarea minorilor de unul din parinti a mai fost discutat ani trecuti pe acest forum cu reting maxim, cu solicitari de a elucida unele aspecte .
Desigur ca am avut consultari benefice cu opini juritice cele mai competente dar autoritatile statului competente ministerele , mai ales autoritatea tutelara nu au au nimic de spus nu citesc aceste drame ???



E incalcat dreptul dumneavoastra de vizita , fiind savarsita in concret infractiunea de nerespectare a hotararilor judecatoresti.
Cu privire la stabilirea vreunei resedinte, tot este necesar acordul dumneavoastra de vointa.(pentru a pastra legaturi personale cu minorul)
Sesizati Politia , respectiv Parchetul ,in acest sens.
Si eu sunt una dintre acele mamici care a plecat din Romania cu copilul. Si sincera sa fiu nu-mi pare rau. Nimeni nu mi-a cerut acordul tatalui pentru a pleca, nici nu m-a intrebat de program de vizita, dar am anuntat tatal copilului asa cum a facut si fosta dvs sotie.
Este adevarat ca nu este corect ca tatal sa nu poata vedea copilul, dar nici ca mama sa-si refaca viata in functie de vointa fostului sot.
Exista in viata dupa cum bine stim momente de rascruce, cand trebuie sa facem o alegere pentru noi, din pacate poate fi buna, din punctul nostru de vedere si nu prea reusita pentra alte persoane.Nu uitati ca si dvs ati facut o alegere cand ati plecat in alta tara.
Chiar daca faceti plangere la politie sau la parchet nu se intampla nimic, atata timp cat ati fost anuntat unde este noua resedinta, ar trebui sa refaceti programul de vizita. Nu sunt specialista in domeniu, dar domnii sau doamnele avocat va pot consilia mai bine decat mine. Eu va vorbesc din experienta de viata, am trecut prin aceeasi situatie, numai ca duc anual copilul in Romania.
Poate ca legea portugheza spune altceva, nu o cunosc, dar avand in vedere ca fiul dvs are dubla cetatenie... cred ca ar trebui sa va informati mai bine si din acest punct de vedere.

de ce nu mergti dvs in Africa de Sud? Costurile ar fi cam aceleasi!!
legea portugheza prevede ca copilul nu are voie sa paraseasca tara si sa si stabileasca domiciuliul in alta parte fara acordul ambilor parinti!dar stiti ... cand ai facilitati , se merge dupa legea portugheza , cand dai de greu .. hopa esti roman!eu inteleg ca fiecare are dreptul sa si refaca viata ,nu am nimic impotriva acestui lucru!asa cum si eu la randul meu mi am refacut viata , si ex-sotia are acelasi drept.. insa nu are drept sa ma priveze de a -mi vedea pruncul .. macar odata pe an(daca nu de 2 ori).copilul s a nascut in portugalia, toti domiciliind acolo...deci , nu numai eu am facut alegerea sa plec in alta tara!am stabilit de comun acord ca portugalia va fi tara de vizita a minorului.
cat despre plecarea mea in africa de sud...nici vorba.pt a merge acolo trebuie facut vaccinul impotriva malarie(febrei galbene),trebuie sa stai in spatiu inchis bine pazit, nu poti circula cu mijloace de transport in comun din cauza conflicturilor .si sunt recasatorit, mai am un copil si nu l pot expune unor riscuri.diferentele climatice,diferente ,diferente,diferente....si daca mama copilului de muta la polul nord .. trebuie sa ma duc acolo????de ar fi oriunde in europa .. nu s ar pune nici o problema .
Puteti cita cuvant cu cuvant cum este descris dreptul tatalui de a vizita coplilul si cum va fi efectuata vizita in hotararea judecatoareasca?

Alte discuții în legătură

Divort si custodia unui minor cu cetatenie multipla in romania Bogdan Milentin Bogdan Milentin Buna ziua, sunt intr-o situatie foarte delicata si complicata in acelasi timp si am nevoie mare de sfatul unui avocat. Sunt cetatean roman si sunt casatorit ... (vezi toată discuția)
Vreau sa stiu , daca se poate adriano06041 adriano06041 ma numesc adrian , sunt cetatean roman cu acte de rezidenta la londra. am trait in concubinaj cu o femeie timp de 4 ani in londra , in urma caruia a rezultat ... (vezi toată discuția)
Custodie restransa Bubico89 Bubico89 Buna ziua, daca minorul are cetatenie dubla(romana-portugheza) ,parinti necasatoriti,partenerul imi poate ceda custodia in Portugalia(cea restransa unde nu am ... (vezi toată discuția)