daca in masa succesorala intra o jumatate din casa si valoarea intregii case e de 80 de mii, iar a jumatatii de 40 mii, dvs de ce intrebati daca veti plati raportat la 80 de mii sau la 40 de mii cand datele problemei sunt atat de clare ?
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns,dar si pentru intrebare!
Pentru că un notar a facut referire la 80000;neavând cunoştinţei în domeniu juridic(soţia fiind inginer chimist) nu a reuşit să -si impună p.d.v. adică 40000(taxele diferă ,)
În consecinţă am solicitat un p.d.v. calificat şi competent.
Cu stimă
Buna ziua,
Asa cum spuneam mai sus, ne-am adresat unui notar pentru a demara succesiunea ca urmare a decesului tatalui sotiei mele. Am ales un cabinet notarial si am prezentat toate actele necesare pentru stabilirea masei succesorale. Singurul component al acestei mase succesorale este o casa situata in zona strazii Caraiman, mai precis Str. Siret cu o suprafata totala de 235 m2 curtea si o amprenta construita de aproximativ 100 m2. Casa este compusa din doua corpuri: un corp de 52 m2 construit in 1948 si un corp de 48 m2 construit in 1999. Casa a fost cumparata in anul 2000 contra sumei de 65000 USD, in fata notarului. Am avut surpriza ca acum notarul, folosind un ghid privind valorile orientative ale proprietatilor imobiliare din Bucuresti sa-mi evalueze aceasta proprietate la 208266 EURO, ceea ce mi se pare a fi enorm; spun acest lucru deoarece curtea are o deschidere la strada de 9 m, ceea ce descalifica terenul respectiv, stiind ca deschiderea minima admisa pentru constructii este de 10 m si tinand cont de acest lucru, nimeni dintre cei care au vrut sa cumpere aceasta casa nu a acceptat un pret mai mare de 120-130000 EURO, casa nu are finisaje extra, corpul nou este construit din BCA, ceea ce in mod normal ar trebui sa scada vaoarea ei. Eu cred ca atunci cand se foloseste acel ghid, trebuie sa se tina cont si de aspecte particulare ale unei proprietati si nu sa se faca o incadrare inflexibila. Banuiesc ca acel ghid se numeste orientativ pentru a da un punct de reper si nu este inflexibil cand apar particularitati. Ca o concluzie, ghidul spune ca avem o casa de 210000 euro, deci trebuie sa platim taxe pentru o casa de 210000 EURO (atat la vanzare cat si la succesiune), cand ea nu poate fi vanduta cu eforturi cu 130000 EURO. Ca urmare a acestei evaluari, taxele de succesiune, se situeaza la aproximativ 4000 RON (tinand cont de faptul ca la succesiune nu intra decat jumatate din valoarea casei, unul dintre coproprietari fiind in viata). Intr-un mesaj mai vechi din cadrul acestui topic, spuneam ca am aflat ca exista posibilitatea rezolvarii succesiunii mult mai ieftin, in fata judecatorului.Va rog sa aveti amabilitatea, daca este posibil sa-mi dati cateva amanunte despre:
- Cum se incepe un astfel de demers
- Care sunt taxele aferente
- Este necesara prezenta unui avocat ?
- Cam care ar fi onorariul unui avocatului pentru aceasta cauza ?
- Care este intervalul de timp pentru rezolvarea acestei probleme, apeland la judecator ? (Nu ne grabim, sotia mea este singurul mostenitor)
- Dupa opinia dvs., punand in balanta taxele notariale si taxele generate de aceasta a doua posibilitate pe care eu nu le stiu, care din cele doua solutii ar fi mai avantajoasa din punct de vedere financiar.
Va multumesc pentru amabilitate !
Cu stima !