avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cumparare substante chimice cercetare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cumparare substante chimice cercetare

Este legal sa cumperi din UE asa-numite "research chemicals?", pe care scrie clar ca nu sunt destinate consumului si nu apar in tabele. Legea e confuza. Cum se determina daca sunt "substante cu potential psihoactiv" ?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Radu9 , utilizator 18:05, 28 Decembrie 2014
Aveți dreptate când spuneți că legea e confuză, cel puțin în privința determinării potențialului psihoactiv. Câtă vreme substanța pe care intenționați s-o cumpărați nu este controlată (nu e considerată substanță psihotropă sau stupefiantă sau, generic vorbind, drog și nici nu este substanță chimică periculoasă) nu ar trebui să fie probleme s-o aduceți în țară în cantități mici.

Însă mai trebuie să aveți în vedere și dispozițiile Legii nr. 194/2011 privind combaterea consumului de etnobotanice care reglementează în termeni mai generali substanțele psihoactive. E considerată substanță psihoactivă orice substanță care are ca efect stimularea sau inhibarea sistemului nervos central al persoanei, având ca rezultat modificări ale funcțiilor și proceselor psihice și ale comportamentului ori crearea unei stări de dependență, fizică sau psihică. Este interzisă orice operațiune cu substanțe susceptibile de a avea potențial psihoactiv în lipsa unei autorizații, iar potențialul se determină într-o manieră foarte subiectivă prin evaluarea caracterului rezonabil de a produce efecte psihoactive.

Caracterul rezonabil este dat de informațiile cunoscute despre substanță până la acea vreme, precum și de rezultatele cercetărilor ulterioare (în cazul reținerii pachetului și testării conținutului). Pe scurt și la obiect, păererea mea ca student în domeniul farmaceutic este următoarea:

1. Moleculele utilizate în cercetarea farmacologică, câtă vreme nu au primit avizul de punere pe piață al EMA sau al ANMDM (sau alt organism național al altei țări), nu pot fi considerate medicament și vor fi tratate ca substanțe.
2. Cât timp vorbim de research chemicals este clar că se cunosc câteva date despre efectul lor. Iar dacă dvs. intenționați să le procurați, nu le procurați decât pentru efectul pe care-l cunoașteți că doar nu o să luați o substanță la care s-a observat un efect tocolitic să verificați pe pielea dvs. dacă nu cumva are și efecte psihodisleptice :D
3. Dacă efectul înregistrat în literatura de specialitate este unul psihoactiv, achiziționarea substanței din altă țară înseamnă import și vă faceți responsabil de încălcarea Legii nr. 194/2011

În instanță nu o să țină scuza că nu ați știut pentru că judecătorul va dori să afle și motivația pentru care ați comandat substanța.

Ca recomandare personală, cât timp nu cunoașteți ce implică cercetarea farmacologică și cum se realizează studiile de cercetare, nu băgați în dvs. toate porcăriile pentru câteva momente de disociere sau euforie. Absolut orice substanță cu efecte pe SNC plăcute vă dă peste cap circuitele dopaminergice ca să nu mai spun de faptul că unele dintre ele efectiv distrug neuronii.

P.S.: Și analogii structurali sau derivații de psihotrope/stupefiante intră sub incidența Legii nr. 194/2011. Deci dacă vă bate gândul să cumpărați agoniști ai receptorilor canabinoizi care au structura asemănătoare cu THC (în sensul că au un atom sau un radical înlocuit) nu faceți decât să umblați cu cioara vopsită. Este vorba exact de substitutul de care Legea 194/2011 vorbește.
Ultima modificare: Duminică, 28 Decembrie 2014
Radu9, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tabel substante interzise Florin92 Florin92 Buna ziua, sunt nou aici le forum la dvs, as dori sa aflu si eu cu exactitate unde pot gasi pe internet un tabel cu absolut toate substantele interzise in ... (vezi toată discuția)
Deținere substanță susceptibilă de a avea efect psihoactiv shrikg123 shrikg123 Este interzisa deținerea de substanțe cu efect psihoactiv in legea 143/2000. Acestea sunt introduse în tabelele 1-3, precum și precursorii acestora. ... (vezi toată discuția)
Substante legale confiscate Andrei900 Andrei900 Buna Ziua, astazi am fost luat de pe strada, dus la sectie, iar asupra mea aveam un colet nedesfacut.Acolo m-au perchezitionat, si au luat coletul respectiv ... (vezi toată discuția)