avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perchizitii corporale angajati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perchizitii corporale angajati

Buna seara.
Sunt cadru medical angajata la un complex de servicii sociale de stat . Aceasta unitate are contract cu o firma de paza. De 2 saptamani agentii de paza efectueaza zilnic controale corporale si in gentile personale de umar.
Va rog frumos sa-mi spuneti daca sunt legale aceste controale efectuate de agenti.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 22:31, 7 Ianuarie 2015
Perchezitiile se fac numai daca sunt incuviintate de un judecator. In cazul d-voastra, PROBABIL, scotocirea posetei si a tinutei se fac pe baza exprimarii tacite a consimtamantului d-voastra dar se pot face si in temeiul unui act aditional la contractul de munca prin care sa va exprimati consimtamantul in acest sens. Daca sunteti de acord cu ea practica este cat se poate de legala pentru ca poti sa lasa pe oricine are chef sa scotoceasca ... pe oriunde doreste. Desigur ca problema este alta daca nu sunteti de acord. Atunci, daca planeaza vreo banuiala asupra d-voastra va pot retine si pot anunta politia, altfel trebuie sa va lase-n pace.
-controlul amanuntit al bagajului + al dumneavoastra se poate dispune de catre angajator pentru personal / colaboratori ai institutiei daca exista suspiciuni de furt / disparitii anumitor produse ( mancare , medicamente , lenjerie ...) si se v-a realiza de o persoana de acelasi sex. + nu se face in pubilc ( al dumneavoastra- controlul corporal amanuntit , trebuind sa se amenajeze o cabina cu draperii pt acest lucru.( poate e nevoie sa se ridice bluza , sa te descalti , etc....) - cf dreptului la demitate si nesupunere la rele tratamente reglementat de carta internationala a drepturilor omului.
-puteti solicita detalii IN SCRIS de la angajator si motivele pt care face acest lucru. / sau ordinul scris la cei ce efectueaza acest lucru.
-ar trebui sa fiti informati in legatura cu ce obiecte aveti voie in timpul serviciului ( poate ca este interzis accesul cu telefonul , cu apatauta IT- stikuri de memorie , SD sau carti , etc .. sau alte obiecte ...
paulanicoletaandronache a scris:

Buna seara.
Sunt cadru medical angajata la un complex de servicii sociale de stat . Aceasta unitate are contract cu o firma de paza. De 2 saptamani agentii de paza efectueaza zilnic controale corporale si in gentile personale de umar.
Va rog frumos sa-mi spuneti daca sunt legale aceste controale efectuate de agenti.
Va multumesc!


Doamna, control corporal, fara permisiunea dvs., se poate face numai cu mandat de la procuror. Asta este clar, nu exista dubii.
In momentul in care semnati un contract de munca cu un angajator, ambele parti isi iau niste angajamente: angajatorul ca va plateste un salariu iar dvs. ca faceti o prestatie, la anumite standarde, ca respectati un regulament de ordine interioara (ROI), etc. In acel ROI, angajatorul, poate cere, mai ales ca este vorba despre o unitate medicala - nu ma pricep dar, la mine in tehnica, exista domenii unde conditiile de mediu sunt si de 10 ori mai dure decat intr-o sala de operatie - chiar sa va lasati imbracamintea personala undeva, inclusiv cea de corp, si sa purtati un echipament specific. Va poate cere, cum va spunea cineva, sa lasati la intrare telefonul celular, medii de stocare, cutite, foarfeci, etc. Va poate cere si sa acceptati, la plecare, control corporal. Iar dvs. acceptati, semnati CIM-ul, cu toate anexele, fie "mi-a facut placere, la revedere".
Trebuie sa intelegeti ca, pentru a intra intr-o relatie cu cineva, de amicitie, casatorie, de munca, acceptam sa facem lucruri, pe care nu ne poate obliga nimenea sa le facem, fiindca cealalta parte, la randul ei, accepta sa faca ceva. Am vazut salariati care protestau de pilda ca angajatorul pretindea sa le controleze PC-ul de serviciu, ca la telefonul de la birou nu aveau "fir extern", ca nu aveau acces la Yahoo, etc., si erau revoltati cand li se spunea ca, din moment ce pot oricand pleca de acolo, nu li se incalca niciun drept.
Nu cunosc in ce masura angajatorul dvs. este, in acest moment, acoperit legal in ceea ce face, caz in care, poate, un avocat ar putea sa identifice "grave incalcari ale drepturilor dvs. la intimitate", etc. si chiar sa obtina daune. Dar daca angajatorul are totul pus la punct, si nu va place, atunci puteti refuza sa va supuneti controlului si, fie ca va concediaza pentru nerespectarea CIM-ului, fie va puteti da demisia.
Este posibil ca in Regulamentul de ordine interioara al firmei, sa fie prevazute aceste controale, ca urmare a unor furturi dovedite anterior si avand drept scop sa se evite alte furturi.
Prin semnarea ROI de catre angajati, acestia au fost instiintati asupra acestei masuri si astfel angajatii si-au dat acceptul pentru efectuare control.
Cred ca exprimarea "control corporal" este exagerata. Ma indoiesc, ca angajatii sunt dezbracati, poate este vorba, doar, sa fie "pipaiti" peste imbracaminte.
În articolul 46 din Legea 333/2003, care indică atribuţiile personalului de pază, nu se stipulează că agenţii de pază au voie să îi controleze în bagaje sau să îi percheziţioneze pe clienţii suspecţi de furt.
Acestia sunt obligati sa opreasca si sa legitimeze persoanele despre care exista date sau indicii ca au savarsit infractiuni ori alte fapte ilicite in obiectivul pazit, pe cele care incalca normele interne stabilite prin regulamentele proprii, iar in cazul infractiunilor flagrante, sa prinda si sa prezinte politiei pe faptuitor, sa opreasca si sa predea politiei bunurile ori valorile care fac obiectul infractiunii sau al altor fapte ilicite, luand masuri pentru conservarea ori paza lor, intocmind totodata un proces-verbal pentru luarea acestor masuri. Procesul-verbal astfel intocmit constituie act de sesizare a organelor de urmarire penala.

Percheziţia corporală poate fi efectuată numai de organele judiciare sau de orice autoritate cu atribuţii în asigurarea ordinii şi securităţii publice şi, prin urmare, agentii de paza angajaţi de comercianţi nu pot face acest lucru.

In astfel de situatii, persoanele care au suferit astfel de abuzuri ar trebui să facă o plângere la poliţie pentru a denunţa astfel de practici .
Ultima modificare: Miercuri, 31 Decembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Baza legala a agentilor de paza pentru control in genti personale paulanicoletaandronache paulanicoletaandronache Agentul de paza are baza legala pentru a face control in geanta de umar personala si perchezitie corporala ? Mentionez ca lucrez la un camin pentru persoane ... (vezi toată discuția)
Verificare rucsac mihaipescar mihaipescar Buna ziua! Vad ca in anumite supermarket-uri din Romania exista o practica care nu mi se pare a fi cu totul legala. Sa zicem ca intri in supermarket, ... (vezi toată discuția)
Obligatiunile agentilor de paza carmen_25 carmen_25 Lucrez la un supermarchet si anume Cora.Agentii de paza sunt angajati Cora nu sunt o firma de securitate gen BGS sau altele.in urma cu cateva luni li s-a parut ... (vezi toată discuția)