avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ordonanta presedintiala evacuare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ordonanta presedintiala evacuare

As dori sprijin(si multumesc anticipat) pentru a vedea ce se poate face in urmatoare situatie:

O familie a locuit intr-un imobil inchiriat de la Rial. (impreuna cu alte cateva familii aflate in aceeasi situatie)
Anul trecut au fost instiintati ca imobilul a fost revendicat si retrocedat in proprietate unui urmas al proprietarului initial.
Au discutat cu avocatul proprietarului asupra posibilitatilor lor de a cumpara sau inchiria, dar la un moment dat acesta nu a mai dat niciun semn, ei au ramas sa locuiasca(cam 5 luni) acolo asteptand sa-i contacteze din nou proprietarul.

Acum sunt citati de un alt proprietar (un SRL) care solicita pe cale de ordonanta presedintiala:
evacuarea, plata unui consum de apa neachitat in aceste ultime luni si plata c/v folosulului nerealizat de actualul proprietar prin impiedicarea folosintei proprietatii.

Ce stiu:
-este clar ca familia de care vorbesc nu are niciun drept de proprietate in acel imobil, lucru pe care nu-l contesta.
- actualul propriatar nu a mai facut niciun alt demers pana acum de a lua legatura cu familiile care locuiesc pe proprietatea lui, acestea neavand cunostinta ca s-a schimbat proprietarul si fiind inca in asteptarea deciziei proprietarului anterior
- nu l-au impiedicat nicicum pe acest ultim proprietar sa intre in drepturi pentru ca nici nu au stiut de existenta lui

Scopul lor principal ar fi sa nu fie evacuati atat de repede.

1. Poate fi contestat caracterul urgent al cererii de ordonanta presedintiala in baza faptului ca nu a contactat in niciun alt fel pe 'locatari'. Daca era o persoana fizica care nu avea alta locuinta se justifica urgenta, dar fiind un SRL se poate considera ca nu ar fi o urgenta?

2. O ordonanta presedintiala de evacuare se poate cere si daca nu este deschis niciun alt proces in legatura cu acest imobil? Pentru ca in Cerere nu se face referire ca ar exista un litigiu pe rol.

3. Se poate solicita respingerea acestei cereri de ord. pres. si solicita rezolvarea problemei pe cale amiabila intre parti?

Multumesc pentru orice opinie sau sfat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 07:24, 7 Iunie 2009
Nu sunt intrunite cele trei conditii prevazute de art. 581c.p.c. ( urgenta masurii, caracterul vremelnic si neprejudicierea fondului). Dar e posibil ca la urmatoarele termene, reclamantul sa declare ca intelege sa se judece pe dreptul comun.
Multumesc mult de raspuns.

Se poate sa-mi spuneti si prin ce poate fi sustinuta neindiplinerea conditiei de neprujudicere a fondului, in acest caz?
Solicitarea acestor motive de respingere a cererii reclamantului se sustine la ridicare de exceptii, sau pe fond?
Intrucat ordonanta presedintiala presupune urgenta si luarea unei masuri vremelnice, instanta nu are caderea sa prejudece fondul dreptului dar, pentru ca solutia sa nu fie arbitrara, este datoare sa cerceteze aparenta dreptului, sa "pipaie" fondul.

Daca dreptul este fondat sau nu, este o problema care se va rezolva dupa procedura de drept comun, in cadrul judecatii fondului.

Ca sa vorbesc si normal, precizez ca pe calea ordonantei presedintiale nu se poate discuta fondul dreptului. Din cele postate de dvs. apare ca imposibila pronuntarea unei ordonante presedintiale, tocmai pentru ca instanta ar trebui sa judece cauza pe fond (respectiv ar prejudeca fondul).

Eu apreciez ca nici cerinta urgentei nu este indeplinita. Potrivit art. 581, alin. (1) Cod procedura civila, exista urgenta atunci cand masura solicitata este necesara:
-pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, sau
-pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, sau
-pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.

Cele trei cerinte -urgenta, caracterul vremelnic si neprejudecarea fondului- sunt conditii de admisibilitate ale unei ordonante presedintiale. Daca cele trei conditii sunt indeplinite, cererea de ordonanta presedintiala este admisa de instanta judecatoreasca. Nu putem discuta, in cadrul acestei proceduri speciale, despre invocarea exceptiilor si despre concluzii pe fondul cauzei.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea posesiei zeciualex zeciualex am fost evacuat temporar de la domiciliul proprietate proprie pana la definitivarea partajului.imediat dupa recurs am facut buletin la adresa respectiva unor ... (vezi toată discuția)
Despre ordonanta presidentiala corigherghe corigherghe Se poate \"incepe\" o ordonanta presidentiala pentru stabilirea domiciliului unui minor, in cazul in care exista riscul de a fi luat de celalalt parinte? (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala andapopa andapopa Va rog sa imi dati sfaturile necesare: Pentru ordonanta presedintiala trebuiesc indeplinite anumite conditii ca sa pot apela la ea?De ce altii apeleaza la ... (vezi toată discuția)