avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie concediu medical prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie concediu medical prenatal

Buna ziua,

Ma aflu in urmatoarea situatie: sunt gravida si am termenul de nastere 04.03.2015. Am venituri din PFA si nu am platit pana acum contributia de concediu medical de 0,85% aplicata la venituri.

In luna decembrie 2014 am mers la Casa de Asigurari si am vrut sa platesc aceasta contributie retroactiv, pe ultimele 6 luni, cf legii. Am aflat ca nu se poate retroactiv. Astfel, am platit doar luna in curs, decembrie la momentul respectiv. Mi s-a spus apoi ca stagiul minim de cotizare este de o luna, insa de o luna cu 22 zile lucratoare, decembrie 2014 avand doar 20.

Am studiat si eu legea cu toate actualizarile pana la zi. Am urmatoarele nedumeriri si doresc sa ma sfatuiti:

1. nu am gasit nicaieri in lege unde sa se specifice ca nu se poate plati retroactiv/ cumulat din urma aceasta cotizatie.
2. avand in vedere ca in avans se poate plati cumulat, de ce nu imi pot recupera cele 2 zile lipsa din luna noiembrie 2014? (evident platind o luna integrala la cotizatie)
3. starea de sanatate a gravidei primeaza, deci avand cotizatia de 20 zile platita, cum rezolv cele 2 zile lipsa?

Specific ca la Casa de Asigurari nu mi se da nicio solutie, decat sa platesc integral ianuarie si apoi sa intru in concediu din februarie. Eu as fi putut lua acest concediu de la mijlocul lunii decembrie 2014, cf celor 126 legale. De la 1.01.2015 intru, tot legal, in perioada de 63 de zile anterioare nasterii. Avand in vedere ca nu mai pot presta activitatea profesionala, de ce ma obliga statul sa raman o luna fara venituri, din PFA sau indemnizatie de concediu?

In functie de solutia pe care o gasesc la sfatul dvs. va trebui sa suspend si activitatea. Daca o suspend acum si intru in concediu, iar Casa imi respinge concediul pe baza a celor 2 zile lipsa din stagiul de cotizare, raman fara venituri in luna ianuarie. Pentru mine este un risc sa imi desfasor activitatea, sarcina fiind inaintata iar conditiile meteo sunt defavorabile: frig, gheata, umiditate. Ma gandesc ca starea mea de sanatate si a copilului este mai presus de orice.

Inteleg ca functionarii de la Casa de Asigurari refuza sa caute solutii, pentru ca e mai usor sa nu gasesti variante in cazul exceptiilor. Daca mi se respinge concediul in ianuarie, am vreo baza legala sa ii chem in judecata? Avand in vedere ca raspunsul lor va fi in scris.

Sunt acoeprita de vreo lege in tara asta? Sau ne supunem cu turma unor reguli facute de un legiutor doar in favoarea sa?!

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Dyadyana , utilizator 23:27, 13 Ianuarie 2015
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.


2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 12.
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical, în înţelesul prezentelor norme, se considerã o lunã de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.
...


3. - Expresia o luna inseamna perioada de la 1 la 30 (31) ale lunii indiferent de cate zile lucratoare are luna respectiva.
- Expresia 22 de zile lucratoare se refera la situatia in care nu aveti o luna intreaga de cotizare (in cele 12 luni) si aveti numai fragmente de luna iar insumarea zilelor lucratoare din aceste fragmente de luna trebuie sa fie de minimum 22 de zile lucratoare.
- Asadar nu aveti nici o zi lipsa de cotizare daca aveti platita cota de contributie de 0,85% pentru o luna intreaga si CJAS trebuie sa se conformeze si sa va plateasca indemnizatia pentru concediul de maternitate.

4. Un contract de asigurare sociala incheiat cu CJAS produce efecte de la data incheierii luni, nu si retroactiv.

5. - Nici un act normativ nu precizeaza ca pe perioada concediului de maternitate trebuie sa suspendati activitatea ca PFA.
- Suspendarea activitatii o veti face cand veti solicita indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) dar si atunci aveti voie sa obtineti venituri profesionale in limita a 3.000 lei pe an calendaristic.

Multumesc frumos pentru raspuns !

M-ar ajuta foarte mult sa imi mai dati niste detalii si anume:

1. unde exista prevederea ca cele 22 de zile lucratoare (desi in lege nu exista termenul de "lucratoare" ci termenul de "22 zile stagiu de cotizare") se refera numai la perioade cumulate?
2. zilele de stagiu de cotizare sunt acelasi lucru cu zilele lucratoare, cf Codului muncii?
3. exista o prevedere in normele de calcul ale indemnizatiei de concediu in care se face trimitere la Codul muncii unde ar fi specificat ca o luna calendaristica nu poate avea mai multe zile de stagiu de cotizare decat cele lucratoare din luna respectiva. Este corect?
4. daca depun concediu medical incepand cu 1 ianuarie 2015 (medicul de familie mi-l acorda, deoarece este dreptul meu) si Casa de Asig. imi respinge concediul, mai exact nu vor deconta indemnizatie aferenta lunii ianuarie, ce fac in februarie? se redepune concediul medical initial, sau se depunde cel in continuare, urmanad ca la un moment dat sa imi recuperez pe cale amiabila sau legala indemnizatia aferenta lunii ianuarie? Va intreb deoarece la Casa de Asig mi s-a spus ca daca depun in ianuarie, contrar recomandarii lor, imi vor respinde tot concediul medical pe urmatoarele luni.

Astept cu interes raspunsul dvs . !
1. - Pentru zilele nelucratoare nu se plateste contributie deci "zile lucratoare" este similar cu "zile stagiu de cotizare".
- Cititi in Normele de aplicare a OUG 158/2005, aprobate prin Ordinul 351/130/2011 emis de Ministerul Sanatatii si CNAS, unde veti gasi exemple de calcul al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca.

2. Codul muncii nu are legatura cu stagiile de cotizare.

3. Eu va spun ca CJAS nu are dreptate si de aceea va recomand sa faceti o sesizare la CNAS, la adresa: [ link extern ]


Multumesc pentru informatii !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata concediului medical mihaimogos mihaimogos Buna seara apelez la dumneavoastra intr-o situatie de mare urgenta pentru a putea fi lamurit in ceea ce priveste refuzul si neplata concediului ... (vezi toată discuția)
Concediu medical salariat cu stagiu de cotizare 10 zile MIRELAIONICA MIRELAIONICA Bună ziua, Vă rog frumos să mă ajutaţi în următoarea problemă: Am o salariată care s-a reangajat în unitate în 17.09.2012 şi a obţinut venituri ... (vezi toată discuția)
Concediu medical la o luna jumatate de la angajare alina.livia alina.livia M-am angajat in 2 septembrie 2013. in 25 octombrie 2013 am primit co medical pt copil. Pana sa ma angajez aici nu am lucrat timp de 1 an. Nu am beneficiat de ... (vezi toată discuția)