avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor De ce nu s-ar putea renunta la doctorat?
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

De ce nu s-ar putea renunta la doctorat?

Cu ceva timp in urma premierul a anuntat ca renunta la titlul de doctor in drept. In urma acestui anunt au aparut diverse reactii iar unul dintre fostii avocati ai poporului a facut urmatoarea declaratie:

"Un doctor în drept sau la altă materie nu poate renunța la titlu, ci eventual i se poate retrage titlul repectiv pentru anumita fapte sau situații care au generat o astfel de măsură", a declarat la Realitatea TV profesorul de Drept constituțional, Gheorghe Iancu.
"Numai cel care a dat, a acordat diploma de doctor, poate să purceadă la retragerea diplomei şi a titlului. Aşa scrie legea", a explicat la Realitatea TV Iancu, care a precizat că, "din nefericire", i-a fost profesor lui Ponta.

Deja stiti si ca in urma reactiilor din mass-media premierul si-a facut un act normativ cu valoare de lege care sa-i permita sa renunte la titlul de doctor. :O
Imediat ce am citit declaratia prof. Gh. Iancu m-am intrebat: "De ce nu s-ar putea renunta la un titlu stiintific?"
Unu. In primul rand, fac observatia ca purtarea titlului de doctor este un drept, nu o obligatie. De principiu, daca nu exista vreo interdictie expresa, la un drept se poate renunta.
Doi. Nu exista vreo interdictie privind renuntarea la titlul de doctor iar Legea educatiei nationale nr. 1/2011 (inainte de modificarea ei prin OUG) prin art. 170 nu dispune decat privitor la retragerea titlului de doctor in conditiile nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională.
Trei. Haideti sa scoatem frauda si plagiatul din schema si sa presupunem ca dl X, a obtinut titlul de doctor (pe bune) la aceeasi universitate la care au obtinut titlul de doctor inca vreo 100 de alti plagiatori, afara de cel amintit mai sus. Dezamagit de lipsa de probitate si de coruptia academica, in semn de protest, vrea sa renunte la titlul de doctor obtinut la aceasta universitate. Dl. prof. Gh. Iancu zice ca nu poate face asta cu motivarea ca titlul i-a fost acrodat printr-un ordin al ministrului educatiei.
Patru. Las la o parte discutia privind natura ordinului ministrului educatiei prin care se acorda titlul de doctor si revin la esenta problemei: Cat timp purtarea titlului de doctor este un drept pe care-l dobandesti in urma promovarii unor examene si a sustinerii publice a tezei de doctorat si nu exista vreo interdictie expresa de ce nu se poate sa renunt la titlu? Simplul fapt ca ministrul educatiei a indeplinit formalitatile de verificare a conditiilor de acordare si a dispus printr-un act pur formal acordarea titlului nu mi se pare un argument convingator.
P.S. Desigur ca renuntarea la titlul de doctor nu poate impiedica cercetarile privind conditiile acordarii acestui titlu unde avem un profesor coordonator partas la frauda, o comisie complice si o multime de acte facute in dorul lelii. Desigur ca nu numai plagiatorul trebuie pedepsit ci toti cei care fie cu intentie, fie din culpa au permis astfel de anomalii.

Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 13:37, 11 Ianuarie 2015
romania inedit a scris:

Pai plagiatul inseamna furt si trebuie sa ne intrebam daca un hot poate renunta la obiectul furat, chiar daca s-a folosit de el.


Asta-i si parerea d-lui Andrei Plesu. Pentru nejuristi :P plagiatul poate sa para furt la fel cum balena poate sa para unora un peste mare. Juridic, fenomenul general uman al necinstei are foarte multe forme dintre care cateva, cele mai grave, inttre care si furtul, fac obiectul unor norme penale. Plagiatul nu este infractiune in nicio tara civilizata insa oprobiul public si sanctiunile care urmeaza plagiatului (retragerea titlurilor, excluderea din anumite institutii etc) sunt mai greu de suportat adeseori decat o condamnare penala pentru ca dupa o condamnare penala exista institutia reabilitarii insa pentru necinste academica nu.

Revenind la oitele noastre, titlul de doctor nu poate face obiectul furtului iar renuntarea la titlu nu este o restituire a bunului furat ci mai degraba un fel de demisie care nu poate impiedica cercetarile privind obtinerea titlului, nici sanctiunile, nici oprobiul public.

u.b.i.k. a scris:

In pseta de fata, rational nu vad nicio opreliste in calea renuntarii pentru doua importante principii enuntate si in art. V din Declaratia drepturilor omului si cetateanului
Legea poate interzice numai acțiunile dăunătoare pentru societate. Orice lucru care nu este interzis prin lege nu poate fi împiedicat, și nimeni nu poate fi obligat să facă ceva ce nu este prevăzut.”


Asadar, cat timp societatea nu este afectata de renuntarea la titlul de doctor de ce n-ar fi permis acest lucru?


Din punct de vedere al vieții sociale în general, și chiar din punct de vedere filozofic aveți dreptate.
Totuși, din punct de vedere juridic, în speță din punctul de vedere al dreptului civil, orice act juridic de acceptare sau renunțare (chiar unilateral fiind), trebuie să aibă o cauză pentru a fi valabil. Lipsa cauzei este sancțonată cu nulitatea absolută a actului respectiv.

Ori care ar putea fi cauza unei persoane care își exprimă acordul de a renunța la un titlu conferit de o diplomă pe care anterior a dobândit-o?

Singura „cauză” posibilă care-mi vine în minte ar fi una legată de apariția, ulterior dobândirii diplomei respective, a unei împrejurări legate de instituția care a acordat diploma sau statutul respectiv, împrejurare care ar aduce prejudicii persoanei respective și/sau demnitărții acesteia.

De exemplu este (oarecum) admisibil ca membri (de rând) ai PCR să poată renunța la statutul lor de membru de partid, sau membri unei oricare alte organizații care s-a dovedit ulterior că le-a afectat imaginea și demnitatea acestora ar fi admisibil să renunțe la statutul conferit lor de acele organizații.

În cazul nostru, cauza renunțării la titlul de doctor al primului ministru ar exista și chiar poate ar fi una licită și morală dacă primul ministru ar fi avut de suferit ceva sau i-ar fi fost adusă o anumită atingere demnității de către instituția care i-a conferit dipola de doctor.

Doar că în acest caz situația stă chiar invers. :)

După aprecierea mea, din punct de vedere juridic, actul prin care instituția care i-a conferit diploma de doctor, i-ar retrage acestuia diploma, ar fi unul valabil, având o cauză valabilă, dar actul invers, prin care titularul dreptului ar renunța la diploma respectivă ar fi un act lipsit de cauză, deci unul nul.
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
Patrick_, utilizator
Patrick_ a scris:


După aprecierea mea, din punct de vedere juridic, actul prin care instituția care i-a conferit diploma de doctor, i-ar retrage acestuia diploma, ar fi unul valabil, având o cauză valabilă, dar actul invers, prin care titularul dreptului ar renunța la diploma respectivă ar fi un act lipsit de cauză, deci unul nul.



Subscriu la acest mod de a privi lucrurile. Actul de vointa este acela de a obtine o diploma (doctor, in cazul de fata) iar responsabilul este cel care emite acea diploma, prin criteriile pe care le impune si, pe cale de consecinta, urmeaza si recunoasterea sau nu. De aceea, in institutiile cu renume, astfel de probleme apar rar.

Problema noastra, pe care o ridica si plagiatul lui Victor Ponta, este ce recunoastere au diplomele eliberate instututiile de invatamant de la noi. Niciuna. Au devenit "fabrici de diplome" pentru ca se cere un anumit nivel de studii in institutiile bugetare pentru anumite functii. In sistem privat vedem multi absolventi cu studii superioare, prea multi dupa parerea mea, care fac munci cot la cot cu altii cu studii medii. Eu cred ca acolo le e locul si au muncit sau au platit degeaba pentru acea diploma.

Ghinionul lor? Da. Ei sunt victimele. Ceilalti, desteptii (aici includ si universitatile de stat, pentru ca absolventii lor sunt la fel de nepregatiti pentru viata, sau nu, ca si ai celor private), au facut avere din asta.

E normal asa? Nu, dupa parerea mea.

In ce priveste cazul concret, Victor Ponta, cand si-a dat doctoratul a facut ca si colegii lui; a luat o lucrare veche a copiat-o si, cu concursul imprejurarilor (nu stiu daca a dat bani sau pentru ca era protejatul lui Adrian Nastase, altii stiu) a obtinut diploma. Credea ca o sa-i fie de folos in cariera, asa cum le e multora. Cariera lui s-a dezvoltat in alta directie iar titlul de doctor, obtinut fraudulos, nu numai ca nu-l ajuta, dar il trage inapoi. Asa ca s-a gandit sa renunte la el si constata ca e mai greu decat obtinerea lui. Cum ar putea-o face? Denuntant sistemul si explicand care-i adevarul: cum contactezi profesorul potrivit, pe cine trebuie sa cunosti pentru asta etc. E cel mai greu. Iar vinovat este profesorul care l-a indrumat si, poate, nici macar nu i-a citit lucarea. Cine o fi acesta?

Iata una din explicatiile de ce nu se face reforma in Romania. Pe banii nostri (invatamantul e sustinut de stat din taxe si impozite) exista institutii de invatamant (daca nu institutii in totalitate multe persoane din acestea) care ne mint cand spun ca ne ofera specialisti.



doctoratul este o etapa ca si celelalte..si ultima in ierarhia formarii/specializarii

unii zic ca sunt si docenti...

in opinia mea asa cum nu se poate renunta la adeverinta care atesta parcurgerea gimnaziului tot asa nu se poate renunta la alta etapa din parcursul desfasurat de o persoana in educatia sa

apoi, facem distinctie intre teza de doctorat si anii anteriori parcursi pana la acel moment..

trebuie vazut, in opinia mea, unde-i presupusa frauda..etapa in care ar exista...si ce parere au cei indrituiti

@ Iulian Manea & Patrick_
Offtopic
Mi-am amintit o anecdota: Iepurasul merge prin padure si se intalneste cu vulpea care-l intreaba ce mai face. "Ma pregatesc pentru doctorat, lasama-n pace!" zice iepurasul. Vulpea rade si-l intreaba ce tema are dizertatia. "Cum sa mananci o vulpe" zice iepurasul. "Tu pe mine, ma, pufosenie? Tu pe mine?" se infurie vulpea. "Nu crezi? Hai in scorbura!" Dupa cinci minute iese iepurasul, pune piele vulpii pe o creanga, la uscat si merge mai departe prin padure. Mutatis mutandis urmeaza cam aceeasi scena cu lupul si apoi si cu ursul ale caror piei atarna pe crengile padurii. A doua zi iepurasul si leul se plimbau prin padure. Leul il tinea pe iepuras pe dupa umeri si-i zicea: "Vezi tu iepurasule, nu prea conteaza ce tema iti alegi pentru dizertatie ci cine este coordonatorul stiintific".
...
Pana cand societatea civila nu reactioneaza iar plagiatorii si mentorii lor nu sunt "linsati" si indepartati din viata publica nu se va intampla nimic.

Alte discuții în legătură

Lucrarea de doctorat plagiată poate fi obiectul unui dosar penal? icealinutza icealinutza Se vehicula zilele trecute pe mass media următoarea știre: Lucrarea de doctorat a domnului \"X\" face obiectul unui dosar penal, după ce \"Academia ...\" a ... (vezi toată discuția)
Adeverinta sau diploma bryan bryan pentru acordarea sporului de 15% de doctorat trebuie diploma sau e de ajuns si o adeverinta din care rezulta acest lucru( am inteles ca ptr. eliberarea ... (vezi toată discuția)
Utilizare frauduloasa a titlului de doctor maranos76 maranos76 Exista vreo prevedere legislativa care sa pedepseasca o persoana care utilizeaza frauduloas titlul de \"doctor\" intr-un anumit domeniu de activitate, cu toate ... (vezi toată discuția)