Patrick_ a scris:
După aprecierea mea, din punct de vedere juridic, actul prin care instituția care i-a conferit diploma de doctor, i-ar retrage acestuia diploma, ar fi unul valabil, având o cauză valabilă, dar actul invers, prin care titularul dreptului ar renunța la diploma respectivă ar fi un act lipsit de cauză, deci unul nul.
Subscriu la acest mod de a privi lucrurile. Actul de vointa este acela de a obtine o diploma (doctor, in cazul de fata) iar responsabilul este cel care emite acea diploma, prin criteriile pe care le impune si, pe cale de consecinta, urmeaza si recunoasterea sau nu. De aceea, in institutiile cu renume, astfel de probleme apar rar.
Problema noastra, pe care o ridica si plagiatul lui Victor Ponta, este ce recunoastere au diplomele eliberate instututiile de invatamant de la noi. Niciuna. Au devenit "fabrici de diplome" pentru ca se cere un anumit nivel de studii in institutiile bugetare pentru anumite functii. In sistem privat vedem multi absolventi cu studii superioare, prea multi dupa parerea mea, care fac munci cot la cot cu altii cu studii medii. Eu cred ca acolo le e locul si au muncit sau au platit degeaba pentru acea diploma.
Ghinionul lor? Da. Ei sunt victimele. Ceilalti, desteptii (aici includ si universitatile de stat, pentru ca absolventii lor sunt la fel de nepregatiti pentru viata, sau nu, ca si ai celor private), au facut avere din asta.
E normal asa? Nu, dupa parerea mea.
In ce priveste cazul concret, Victor Ponta, cand si-a dat doctoratul a facut ca si colegii lui; a luat o lucrare veche a copiat-o si, cu concursul imprejurarilor (nu stiu daca a dat bani sau pentru ca era protejatul lui Adrian Nastase, altii stiu) a obtinut diploma. Credea ca o sa-i fie de folos in cariera, asa cum le e multora. Cariera lui s-a dezvoltat in alta directie iar titlul de doctor, obtinut fraudulos, nu numai ca nu-l ajuta, dar il trage inapoi. Asa ca s-a gandit sa renunte la el si constata ca e mai greu decat obtinerea lui. Cum ar putea-o face? Denuntant sistemul si explicand care-i adevarul: cum contactezi profesorul potrivit, pe cine trebuie sa cunosti pentru asta etc. E cel mai greu. Iar vinovat este profesorul care l-a indrumat si, poate, nici macar nu i-a citit lucarea. Cine o fi acesta?
Iata una din explicatiile de ce nu se face reforma in Romania. Pe banii nostri (invatamantul e sustinut de stat din taxe si impozite) exista institutii de invatamant (daca nu institutii in totalitate multe persoane din acestea) care ne mint cand spun ca ne ofera specialisti.