avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor De ce nu s-ar putea renunta la doctorat?
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

De ce nu s-ar putea renunta la doctorat?

Cu ceva timp in urma premierul a anuntat ca renunta la titlul de doctor in drept. In urma acestui anunt au aparut diverse reactii iar unul dintre fostii avocati ai poporului a facut urmatoarea declaratie:

"Un doctor în drept sau la altă materie nu poate renunța la titlu, ci eventual i se poate retrage titlul repectiv pentru anumita fapte sau situații care au generat o astfel de măsură", a declarat la Realitatea TV profesorul de Drept constituțional, Gheorghe Iancu.
"Numai cel care a dat, a acordat diploma de doctor, poate să purceadă la retragerea diplomei şi a titlului. Aşa scrie legea", a explicat la Realitatea TV Iancu, care a precizat că, "din nefericire", i-a fost profesor lui Ponta.

Deja stiti si ca in urma reactiilor din mass-media premierul si-a facut un act normativ cu valoare de lege care sa-i permita sa renunte la titlul de doctor. :O
Imediat ce am citit declaratia prof. Gh. Iancu m-am intrebat: "De ce nu s-ar putea renunta la un titlu stiintific?"
Unu. In primul rand, fac observatia ca purtarea titlului de doctor este un drept, nu o obligatie. De principiu, daca nu exista vreo interdictie expresa, la un drept se poate renunta.
Doi. Nu exista vreo interdictie privind renuntarea la titlul de doctor iar Legea educatiei nationale nr. 1/2011 (inainte de modificarea ei prin OUG) prin art. 170 nu dispune decat privitor la retragerea titlului de doctor in conditiile nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională.
Trei. Haideti sa scoatem frauda si plagiatul din schema si sa presupunem ca dl X, a obtinut titlul de doctor (pe bune) la aceeasi universitate la care au obtinut titlul de doctor inca vreo 100 de alti plagiatori, afara de cel amintit mai sus. Dezamagit de lipsa de probitate si de coruptia academica, in semn de protest, vrea sa renunte la titlul de doctor obtinut la aceasta universitate. Dl. prof. Gh. Iancu zice ca nu poate face asta cu motivarea ca titlul i-a fost acrodat printr-un ordin al ministrului educatiei.
Patru. Las la o parte discutia privind natura ordinului ministrului educatiei prin care se acorda titlul de doctor si revin la esenta problemei: Cat timp purtarea titlului de doctor este un drept pe care-l dobandesti in urma promovarii unor examene si a sustinerii publice a tezei de doctorat si nu exista vreo interdictie expresa de ce nu se poate sa renunt la titlu? Simplul fapt ca ministrul educatiei a indeplinit formalitatile de verificare a conditiilor de acordare si a dispus printr-un act pur formal acordarea titlului nu mi se pare un argument convingator.
P.S. Desigur ca renuntarea la titlul de doctor nu poate impiedica cercetarile privind conditiile acordarii acestui titlu unde avem un profesor coordonator partas la frauda, o comisie complice si o multime de acte facute in dorul lelii. Desigur ca nu numai plagiatorul trebuie pedepsit ci toti cei care fie cu intentie, fie din culpa au permis astfel de anomalii.

Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 13:37, 11 Ianuarie 2015

=D>

O a doua postare cel puțin la fel de inteligentă ca și prima. :)
Felicitări.

E clar că „premierului” nu i-ar fi trecut prin cap și oricum nu ar înțelege ceea ce a postat Birou-De-Mediator. :)
Ultima modificare: Joi, 8 Ianuarie 2015
Patrick_, utilizator
u.b.i.k. a scris:

Cred ca la el este mai mult o incapatanare [...]

Eu in acest motiv cred, incapatanare. De fapt cred ca e doar unul dintre motive, as zice ca e intr-o campanie de reconstructie a imaginii - poate chiar si in fata lui, nu il vad nici slab nici malefic ci doar neinspirat si insuficient de matur politic. Probabil vrea sa se reinventeze :)
Ordonanta mi se pare absurda, nu stiu cati in afara de el ar renunta la doctorat, iar actele normative cu dedicatie ar trebui sa dispara naibii din legislatie sau macar sa nu mai apara.
:offtopic:
Oare nu-i nimeni prin guvern sau in parlament care sa-si fi luat carnetul cu spaga? Sa se nasca si o ordonanta prin care se poate renunta la dreptul de a conduce (daca e un drept personal nepatrimonial, nu stiu daca am inteles bine). Din niste discutii de pe forum nici macar la permis nu se poate renunta - sper sa nu fi retinut gresit.
Ma rog, nu stiu daca se poate compara. Am zis ca e offtopic, nu ma certati.
Ares-3 a scris:

Sa se nasca si o ordonanta prin care se poate renunta la dreptul de a conduce (daca e un drept personal nepatrimonial, nu stiu daca am inteles bine). Din niste discutii de pe forum nici macar la permis nu se poate renunta - sper sa nu fi retinut gresit.


:offtopic:

Aici cred că ar fi o problemă pe care cineva interesat ar putea-o ridica pe un alt topic special dedicat.

Dreptul de a conduce? Despre ce vorbim?

Persoanele care conduc sunt ori „alese” ori „numite”.

Persoanele numite sunt revocate, anchetate, destituite, etc. atunci când cel carea le-a numit apreciază că nu-și fac treaba fără ca opinia publică să știe (prea mult) ceva despre asta (vezi militari, magistrați, polițiști, preoți, etc, - toți numiți și nu aleși).

Persoanele alese, nu sunt revocate pentru că au „imunitatea” dată de vot... Deci pot să facă orice deoarece au o anumită legitimitate dată (vezi Doamne) de „vot” (vezi primari condamnați definitiv și realeși în mai multe mandate, vezi președinți de consilii județene urmăriți penal... sau vezi inclusiv prim miniștri).

Oare nu ar trebuia ca, înainte de a ne da cu părerea despre ce și cum ar fi mai bine să se procedeze în legătură cu anumite persoane, să vedem ce reprezintă acea persoană?
Adică dacă reprezintă pe cineva sau a fost numită de cineva după anumite criterii?

Iar dacă reprezintă - să vedem pe cine și ma ales ce valoare au cei pe care-i reprezintă, iar dacă au fost numiți - pe ce criterii?

PS:
De ce credeți că încrederea popuției, satistic vorbind, e mult mai mare în instituțiile care-și numesc persoane în anumite funcții (armată, biserică, pompieri, poliție, justiție) și mai mică în instituții în care persoanele sunt alese sau „confirmate” politic(parlament, consilii locale, administrație de orice fel, etc.)

Și cu toate acestea oamenii vor să voteze, adică să aleagă... De ce oare nu au încredere în ceea ce votează dar au încredere în ceea ce este numit și nu ales?

Nu cumva e vorba de faptul că, poate, nu ar fi bine să alegem atâta timp cât nu avem un minim de educație care să ne dea dreptul de a decide ce e bine sau rău?
Adică, nu cumva e vorba de faptul că „democrația” (și implicit votul) nu „se potrivește” decât de la un anumit nivel de educație în sus?
Ultima modificare: Joi, 8 Ianuarie 2015
Patrick_, utilizator
M-am exprimat incomplet, scuze. M-am referit la carnetul de conducere, deci la dreptul de a conduce autovehicule.

Oare nu-i nimeni prin guvern sau in parlament care sa-si fi luat carnetul cu spaga? Sa se nasca si o ordonanta prin care se poate renunta la dreptul de a conduce (daca e un drept personal nepatrimonial, nu stiu daca am inteles bine). Din niste discutii de pe forum nici macar la permis nu se poate renunta - sper sa nu fi retinut gresit.


Imi venise in minte discutia asta:
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Joi, 8 Ianuarie 2015
Ares-3, moderator
Invit pe toti specialistii in drept, dar nu numai, sa comenteze articolul din Romania Libera:
[ link extern ]
Cer ingaduinta de la @u.b.i.k ca ma ,,atasez" la subiectul deschis de domnia sa.
Intrebare: Cu ce si mai ales unde am gresit noi, romanii, ca un astfel de ins sa acceada la inalte demnitati/functii in stat : parlamentar, premier, presedinte de partid si candidat (bine ca a ramas asa!) la presedintie?
Cand am fost ,,castrati/lobotomizati" ?
Vom (mai) putea noi/copiii nostri sa scuturam zgura asta care s-a asternut peste tot, inclusiv peste judecata (atata cata au/aveau!) majoritatii romanilor?
Ultima modificare: Vineri, 9 Ianuarie 2015
DlGoe, utilizator

Alte discuții în legătură

Lucrarea de doctorat plagiată poate fi obiectul unui dosar penal? icealinutza icealinutza Se vehicula zilele trecute pe mass media următoarea știre: Lucrarea de doctorat a domnului \"X\" face obiectul unui dosar penal, după ce \"Academia ...\" a ... (vezi toată discuția)
Adeverinta sau diploma bryan bryan pentru acordarea sporului de 15% de doctorat trebuie diploma sau e de ajuns si o adeverinta din care rezulta acest lucru( am inteles ca ptr. eliberarea ... (vezi toată discuția)
Utilizare frauduloasa a titlului de doctor maranos76 maranos76 Exista vreo prevedere legislativa care sa pedepseasca o persoana care utilizeaza frauduloas titlul de \"doctor\" intr-un anumit domeniu de activitate, cu toate ... (vezi toată discuția)