Ares-3 a scris:
Sa se nasca si o ordonanta prin care se poate renunta la dreptul de a conduce (daca e un drept personal nepatrimonial, nu stiu daca am inteles bine). Din niste discutii de pe forum nici macar la permis nu se poate renunta - sper sa nu fi retinut gresit.
:offtopic:
Aici cred că ar fi o problemă pe care cineva interesat ar putea-o ridica pe un alt topic special dedicat.
Dreptul de a conduce? Despre ce vorbim?
Persoanele care conduc sunt ori „
alese” ori „
numite”.
Persoanele
numite sunt revocate, anchetate, destituite, etc. atunci când cel carea le-a numit apreciază că nu-și fac treaba fără ca opinia publică să știe (prea mult) ceva despre asta (vezi militari, magistrați, polițiști, preoți, etc, - toți numiți și nu aleși).
Persoanele alese, nu sunt revocate pentru că au „imunitatea” dată de vot... Deci pot să facă orice deoarece au o anumită legitimitate dată (vezi Doamne) de „vot” (vezi primari condamnați definitiv și realeși în mai multe mandate, vezi președinți de consilii județene urmăriți penal... sau vezi inclusiv prim miniștri).
Oare nu ar trebuia ca, înainte de a ne da cu părerea despre ce și cum ar fi mai bine să se procedeze în legătură cu anumite persoane, să vedem ce reprezintă acea persoană?
Adică dacă
reprezintă pe cineva sau a fost
numită de cineva după anumite criterii?
Iar
dacă reprezintă - să vedem pe cine și ma ales ce valoare au cei pe care-i reprezintă, iar
dacă au fost numiți - pe ce criterii?
PS:
De ce credeți că încrederea popuției, satistic vorbind, e
mult mai mare în instituțiile care-și
numesc persoane în anumite funcții (armată, biserică, pompieri, poliție, justiție) și
mai mică în instituții în care persoanele sunt
alese sau „confirmate” politic(parlament, consilii locale, administrație de orice fel, etc.)
Și cu toate acestea oamenii vor să voteze, adică să aleagă...
De ce oare nu au încredere în ceea ce votează dar au încredere în ceea ce este numit și nu ales?
Nu cumva e vorba de faptul că, poate, nu ar fi bine să alegem atâta timp cât nu avem un minim de educație care să ne dea dreptul de a decide ce e bine sau rău?
Adică, nu cumva e vorba de faptul că „democrația” (și implicit votul) nu „se potrivește” decât de la un anumit nivel de educație în sus?