avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor De ce nu s-ar putea renunta la doctorat?
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

De ce nu s-ar putea renunta la doctorat?

Cu ceva timp in urma premierul a anuntat ca renunta la titlul de doctor in drept. In urma acestui anunt au aparut diverse reactii iar unul dintre fostii avocati ai poporului a facut urmatoarea declaratie:

"Un doctor în drept sau la altă materie nu poate renunța la titlu, ci eventual i se poate retrage titlul repectiv pentru anumita fapte sau situații care au generat o astfel de măsură", a declarat la Realitatea TV profesorul de Drept constituțional, Gheorghe Iancu.
"Numai cel care a dat, a acordat diploma de doctor, poate să purceadă la retragerea diplomei şi a titlului. Aşa scrie legea", a explicat la Realitatea TV Iancu, care a precizat că, "din nefericire", i-a fost profesor lui Ponta.

Deja stiti si ca in urma reactiilor din mass-media premierul si-a facut un act normativ cu valoare de lege care sa-i permita sa renunte la titlul de doctor. :O
Imediat ce am citit declaratia prof. Gh. Iancu m-am intrebat: "De ce nu s-ar putea renunta la un titlu stiintific?"
Unu. In primul rand, fac observatia ca purtarea titlului de doctor este un drept, nu o obligatie. De principiu, daca nu exista vreo interdictie expresa, la un drept se poate renunta.
Doi. Nu exista vreo interdictie privind renuntarea la titlul de doctor iar Legea educatiei nationale nr. 1/2011 (inainte de modificarea ei prin OUG) prin art. 170 nu dispune decat privitor la retragerea titlului de doctor in conditiile nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională.
Trei. Haideti sa scoatem frauda si plagiatul din schema si sa presupunem ca dl X, a obtinut titlul de doctor (pe bune) la aceeasi universitate la care au obtinut titlul de doctor inca vreo 100 de alti plagiatori, afara de cel amintit mai sus. Dezamagit de lipsa de probitate si de coruptia academica, in semn de protest, vrea sa renunte la titlul de doctor obtinut la aceasta universitate. Dl. prof. Gh. Iancu zice ca nu poate face asta cu motivarea ca titlul i-a fost acrodat printr-un ordin al ministrului educatiei.
Patru. Las la o parte discutia privind natura ordinului ministrului educatiei prin care se acorda titlul de doctor si revin la esenta problemei: Cat timp purtarea titlului de doctor este un drept pe care-l dobandesti in urma promovarii unor examene si a sustinerii publice a tezei de doctorat si nu exista vreo interdictie expresa de ce nu se poate sa renunt la titlu? Simplul fapt ca ministrul educatiei a indeplinit formalitatile de verificare a conditiilor de acordare si a dispus printr-un act pur formal acordarea titlului nu mi se pare un argument convingator.
P.S. Desigur ca renuntarea la titlul de doctor nu poate impiedica cercetarile privind conditiile acordarii acestui titlu unde avem un profesor coordonator partas la frauda, o comisie complice si o multime de acte facute in dorul lelii. Desigur ca nu numai plagiatorul trebuie pedepsit ci toti cei care fie cu intentie, fie din culpa au permis astfel de anomalii.

Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 13:37, 11 Ianuarie 2015
Ce a facut Ponta nu este decat o "continuare". Ordonante de acest fel au mai existat, nu-i singura.
vulturu39 a scris:

Ce a facut Ponta nu este decat o "continuare". Ordonante de acest fel au mai existat, nu-i singura.

Bineinteles ca nu. Toate guvernele au facut abuz de "ougeuri" si au reglemenat pe o cale care ar trebui folosita doar in situatii exceptionale Codul rutier, infiintarea PNA/DNA, etc etc etc + s.a.m.d. la cub
Asta l-a facut pe domnul prof. Ion Deleanu sa zica odata, cu exasperare dar si cu umor, ca ar trebui modificata constitutia si in locul situatiei exceptionale in care se pot adopta "ougeurile" ar trebui trecut "in situatii cu totul fantastice". Da' de treaba asta n-au fost deranjati nici profesorul de drept constitutional Boc Emil nici doctorul in drept cu masterate de doua saptamani prin Italia, Viorel Victor Ponta, nici profesorul de drept si coordonatorul de doctorate Adrian Nastase, nici eminentul economist Vacaroiu Nicolae, nici ... nici noi care tacem malc de peste 20 de ani.


u.b.i.k. a scris:

Pana cand societatea civila nu reactioneaza iar plagiatorii si mentorii lor nu sunt "linsati" si indepartati din viata publica nu se va intampla nimic.

Perfect adevărat.

Cu atât mai mult însă nu ar trebui să li se permită să renunțe singuri când vor și cum vor la titlurile obținute fraudulos, ci ar trebui ca acestea să le fie retrase, ca minimă sancțiune, prin mecanisme ale societății, care funcționază așa cum trebuie.
@u.b.i.k
Plagiatul nu este infractiune in nicio tara civilizata

Nici nu stiti ce adevar ati spus :thumbup:
Mereu am spus ca facem parte din ue/nato/onu, dar nu din lumea civilizata.
Si totusi...
Va rog sa va uitati peste dosarul 24334/3/2010* (1722/2013 ).
Pe scurt:
Curtea de Apel București mentine solutia data de Tribunalul București, prin care STANCA Gheorghe a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru plagiat, confiscarea a peste 1.000 de volume ale traducerii pe care și-a însușit-o și la plata unor daune în valoare de 100.000 de euro.
Acesta este primul caz de plagiat din România în care s-a aplicat o sentință de condamnare la închisoare
Odata lamurite lucrurile, adica numai in Romania plagiatul este infractiune, permiteti-mi sa va supun atentiei un alt aspect.
Problema cu doctoratul obtinut prin plagiat de catre victor ponta (ca despre el e vorba, ce s-o mai...), mie mi se pare foarte grava prin consecintele pe care le-a produs.
Nu intru in amanunte, o simpla cautare pe netlamureste pe oricine.
Ceva insa m-a pus pe ganduri.
E vorba de prevederile art. 55(2) din Legea 128/1997, legea invatamantuli. Citez:
2) Pentru ocuparea funcţiilor didactice de profesor universitar şi de conferenţiar universitar, candidaţii trebuie să deţină titlul ştiinţific de doctor în ramura de ştiinţă corespunzătoare postului sau într-o ramură înrudită. Pentru ocuparea funcţiei didactice de lector universitar/şef de lucrări, candidaţii trebuie să fie doctori sau doctoranzi în ramura de ştiinţă corespunzătoare postului ori într-o ramură înrudită.

Intorcandu-ma la autobiografia (cv pt. cei mai tineri) neromantata a lui victor ponta, ce observ:
-din octombrie 2002 a fost lector universitar la catedra de Drept Penal a Universităţii Româno-Americane, iar din martie 2007 - conferenţiar universitar la aceeaşi universitate.
Asa-zisul titlu de doctor l-a ,,obtinut" in 2003, in perioada 1999-2003 fiind doctorand.
Vin si va adresez o intrebare: ce consecinte ar putea avea pt. cei pe care i-a seminarizat/evaluat/notat un oarecare ,,fost" dottore ?
Las la o parte ,,laudele" pe care si le-a atras si le-a atras si asupra guvernului/tarii prin savarsirea (si) acestui furt. (plagiat=furt, vezi [ link extern ] )
Plagiatul academic este o chestiune usor diferita de infractiunea prev. si pedepsita de art. 141 din Legea nr. 8/96. Gheorghe Stanca s-a dat drept Lev Tolstoi si si-a insusit jurnalul acestuia. O astfel de fapta este infractiune in toata lumea civilizata.

Alte discuții în legătură

Lucrarea de doctorat plagiată poate fi obiectul unui dosar penal? icealinutza icealinutza Se vehicula zilele trecute pe mass media următoarea știre: Lucrarea de doctorat a domnului \"X\" face obiectul unui dosar penal, după ce \"Academia ...\" a ... (vezi toată discuția)
Adeverinta sau diploma bryan bryan pentru acordarea sporului de 15% de doctorat trebuie diploma sau e de ajuns si o adeverinta din care rezulta acest lucru( am inteles ca ptr. eliberarea ... (vezi toată discuția)
Utilizare frauduloasa a titlului de doctor maranos76 maranos76 Exista vreo prevedere legislativa care sa pedepseasca o persoana care utilizeaza frauduloas titlul de \"doctor\" intr-un anumit domeniu de activitate, cu toate ... (vezi toată discuția)