Dorim sa achizitionam o casa direct pe numele copilului major.
Putem face acest lucru stipuland in contract uzufruct/ habitat viager (nu cunosc diferentele) in favoarea noastra, a parintilor? Ma intereseaza sa nu poata fi vanduta sau ipotecata decat cu acceptul nostru.
Stimate user, raspunsul vi l am dat din prima mea postare. Daca dvs aveti uzufructul viager , copilul care are nuda proprietate nu poate ipoteca ,inchiria fara ACORDUL DVS! deci nu va poate urmari nimeni silit daca nu consmititi la punerea unei ipoteci pe acel imobil!
Acum intelegeti?!
Dumneavoastra , parintii, puteti avea calitatea de uzufructuari.
Dreptul de uzufruct este un dezmembramant al dreptului de proprietate, drept real, principal, esentialmente derivat.
Dreptul de uzufruct confera titularului dreptul de posesie ( jus possidendi ) si dreptul de folosinta ( jus fruendi ) asupra imobilului.
Dreptul de uzufruct poate fi unul viager.
Orice terta persoana poate avea calitatea de nud proprietar.
Asadar, proprietatea este "dezgolita" de o parte din atributele sale, urmand a fi din nou deplina cand inceteaza dreptul de uzufruct.
Asadar, exercitiul dreptului de uzufruct va fi stins prin deces.
Nudul proprietar trebuie sa respecte exercitiul liber si nestingherit al dreptului de uzufruct.
( nudul proprietar detine dreptului de dispozitie, care cuprinde dreptul de dispozite juridica si cel de dispozitie materiala ).
Dreptul de uzufruct este unul cesibil .(anterior intrarii in vigoare a Codului civil aplicabil era cesibil doar emolumentul, beneficiul dreptului de uzufruct ).
De asemenea, nuda proprietate poate fi instrainata.
Imobilul poate fi instrainat numai dupa ce dreptului de uzufruct este stins,prin decesul uzufructuarilor, in speta.
Ioana, poate fi instrainat si daca dansii consimt la vanzarea imobilului....nu putem prevedea toate posibilitatile ....
Ideea este ca doamna/domnul trebuie sa inteleaga ca uzufructuarul este aparat pe timpul uzufructului si ca fara consimtamantul lui nu se poate ipoteca, gaja, inchiria, comodata , vinde, dona imobilul!
Multumesc din nou.
Intrebarea mea, formulata ulterior, avand in vedere ca "Art. 488
Sunt supuse urmaririi silite imobiliare bunurile imobile.
Pot forma obiectul urmaririi silite imobiliare si dreptul de uzufruct asupra unui bun imobil, precum si dreptul de superficie."
Pe mine ma intereseaza sa protejez proprietatea, indiferent de cine ar putea sa o puna in pericol. Adica, mai clar: noi, parintii, avand uzufruct viager, am putea fi executati silit pt datorii proprii, ale noastre, pe aceasta proprietate? (chiar daca e ipotetica intrebarea, tot pui raul inainte).
Uzulfruct viager
nenea toto
Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea ... (vezi toată discuția)