avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... INTERPRETARE CLAUZA DE NECONCURENTA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

INTERPRETARE CLAUZA DE NECONCURENTA

Buna ziua,

recent mi-am dat demisia de la firma unde am lucrat. As vrea sa imi deschid un business propriu insa vreau sa fie legal si totul in regula legat de neconcurenta. Am citit art. 21 din codul munci dar nu sunt sigur de interpretare:

Art. 21, (2) "Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul"

Eu in contractul de munca la clauza de neconcurenta nu aveam trecute nici activitatile, nici indemnizatia, nici tertii sau aria geografica, ci doar periada (1 an) si faptul ca as plati daune (daune in valoare de 50% din media salariilor pe ult. 6 luni) daca voi lucra/deschide firma proprie in domeniu (...domeniu care insa nu e specificat).

In conditiile astea eu consider ca nu am niciun obstacol in a activa in continuare in domeniu.

Gandesc corect sau nu?

Va multumesc mult si astept si parerile voastre
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:22, 9 Iunie 2009
saamy multmesc de lamuriri. cu asta cred ce e clar acum.

mai am insa ceva: in perioada cat eram angajat, am facut accident cu masina firmei, care nu avea CASCO, paguba fiind estimata la aprox. 2500 euro. Accidentul s-a petrecut seara , in drumul spre casa (poate fi dem. cu PV de intocmit de politie), deci e considerat accident de munca (eu am aflat asta insa mult mai tarziu). Cand mi-am dat demisia am semnat, separat, o conventie prin care am consimtit ca nu voi mai avea alte pretentii banesti iar ei in schimb vor renunta la a-mi imputa aceasta paguba (ma prostisera atunci cand am facut accidentul ca, desi eram in drum spre casa intr-o zi normala de lucru, paguba mi se imputa mie pentru ca eram in afara programului, in timpul meu liber cica).

intrebarea mea e daca e considerat 100% cf. legii accident de munca? am mai citit intre timp art 38 si de acolo imi dau seama ca acea conventie e practic ilegala. adevarat?
Da, insa, este accident de traseu, (sub incidenta Legii 319/2006) daca ati respectat traseul, care a fost trecut in fisa dv. de instructaj protectia muncii.
La politie trebuia specificat in PV ca veniti de la serviciu si mergeti spre casa (repet traseul din fisa de instructaj.
Faptul ca ati semnat o conventie, este o recunoastere a faptei/vina. Din punctul meu de vedere, va recomand sa derulati cu mare atentie firul evenimentelor. Soc. nu are debite fata de dv. iar clauza de neconcurenta am stabilit mai devreme ca nu este valabila in cazul dv.
Totusi, eu va recomand sa consultati un avocat specializat pe litigii de munca.
Mult succes.
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane
@saamy:

- nu am avut trecut niciun traseu pe fisa de protectia muncii asta stiu 100%; recunosc insa ca nu imi amintesc daca mi-au dat sa o semnez sau nu
- conventia pe care am semnat-o, ma gandesc ca intra sub incidenta art. 38, in care se zice ca nu se poate renunta la drepturi prin nicio tranzactie = nulitate, nare valoare - aici era intrebarea mea: interpretez corect art 38 sau nu? poate avea sau nu valoare o asemenea conventie in acest caz?

va multumesc inca odata

pcipascal a scris:

@saamy:

- nu am avut trecut niciun traseu pe fisa de protectia muncii asta stiu 100%; recunosc insa ca nu imi amintesc daca mi-au dat sa o semnez sau nu
- conventia pe care am semnat-o, ma gandesc ca intra sub incidenta art. 38, in care se zice ca nu se poate renunta la drepturi prin nicio tranzactie = nulitate, nare valoare - aici era intrebarea mea: interpretez corect art 38 sau nu? poate avea sau nu valoare o asemenea conventie in acest caz?

va multumesc inca odata



Da, este art. 38 din C.M:
Art. 38. - Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Revin: Daca era accident de traseu, trebuia cercetat de lucratorul desemnat SSM al SC. conform PV de la Politie unde dv. ai declarat ca "veneati de la serviciu catre locuinta personala", avem un accident rutier soldat cu pagube materiale, ati semnat o conventie unde nu stim ce era scris. Nu vreau sa vin cu supozitii, in raporturi de munca este cel mai grav sa faci presupuneri !
Inainte de a depune petitie la ITM, cereti si consultanta la Inspectorul de serviciu - Relatii de Munca.
Daca nu sunteti multumit va recomand un avocat specializat pe litigii de munca.




mersi sammy si pentru lamuririle astea

mai am ramas insa cu intrebarea asta te rog: "Apropo de asta, mai am o intrebare: cand am plecat am facut o cerere (inregistrata de catre firma) prin care imi solictam dreptruile salariale restante si banii cuveniti pe concediul neefectuat. Care e termenul pana la care ar trebui sa primesc aceste drepturi. Au trecut deja 3 saptamani si nu am primit nicun leu. Cat ar trebui sa mai astept pana sa anunt ITM-ul sau sa ii dau in judecata?"

Alte discuții în legătură

Neclaritati cu privire la dreptul de munca danyVro danyVro Buna ziua! SItuatia mea este urmatoarea: Am fost angajat la o firma si recent am demisionat cu intentia de a deschide o firma cu acelasi domeniu de ... (vezi toată discuția)
Clauze contract munca toy_story toy_story Buna seara, In cazul in care in cadrul unui CIM sunt inserate clauzele de confidentialitate si nonconcurenta, acesteau au efect juridic daca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Efectele clauzei de confidentialitate/neconcurenta in cazul demisiei andrei_o andrei_o Sunt reprezentant vanzari in cadrul unei firme. Acum 2 ani am semnat un act aditional la CIM cu o clauza care preciza ca pe perioada derularii contractului nu ... (vezi toată discuția)