avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Probleme la intabulare pentru casa construita noua
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Probleme la intabulare pentru casa construita noua

Buna ziua,

Am achizitionat un teren care in urma cu multi ani a fost rupt dintr-un teren mai mare. Ruperea a fost facuta cu mult inainte sa il achizitionez eu. Cand l-am achizitionat nu exista gard care sa reflecte acea rupere.
Intre timp am facut gard si construit o casa dupa ce in prealabil a venit cineva autorizat de la cadastru cu coordonatele gps si ne-a zis unde e hotarul. Casa facuta total legal dupa normele primariei la 1m de gard cu autorizatie de constructie si cu receptia finala facuta.

Acuma la intabularea casei am primit urmatorul raspuns de la OCPI:

Prin repozitionarea imobilului cu nr cad X (terenul meu) creati suprapunere peste imobilul cu nr cad Y(terenul care a ramas din rupere), care desi este in sistem local, prin rotire se suprapune peste imobilul cu nr cad Z (vecinul vecinului meu) care este in stereo. Se impune si rectificarea imobilului cu numar cad Y. va anexam extras din baza de date.

Din schita pe care ne-au dat-o apare intr-un colt suprapuse foarte putin liniile terenului meu (X) cu al lui (Y). in timp ce terenul Z si Y este suprapus destul de mult.

Acuma am fost cu aceasta situatie la vecinu care are terenul Y i-am zis ca trebuiesc facute niste masuratori si pe terenul lui, m-am oferit sa acopar eu toate cheltuielile si nu numai ca m-a trimis la plimbare ba chiar mi-a cerut bani ca sa accepte o astfel de activitate (stiind ca dosarul imi este astfel blocat si nu pot intabula casa).

Intrebarea ar fi ce pot face in aceasta situatie pentru a putea totusi intabula casa deoarece de la vecinul cu terenul Y nu exista buna credinta si nici cooperare.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 22:34, 9 Ianuarie 2015
Daca suprapunerea nu poate fi facuta din oficiu de catre expert si OCPI , avand in vedere ca este necesara declaratia proprietarului aveti varianta instantei sau aplicarea art. 116 din ordinul 700/2014.
(5) Daca la intocmirea documentaliei de actualizare informalii tehnice, proprietarul
imobilului pozilionat gresit refuza sa isi exprime acordul sau nu este gasit, persoana autorizata da 0 declarație cu privire la aceste aspecte, in termenul stabilit de inspector. In baza declaratiei persoanei autorizate si a referatului de constatare intocmit de inspector, aprobat de inginerul sef, inspectorul completeaza fisierul .cpxml din baza de date cu precizarea, la rubrica Mentiuni, "lmobil inregistrat in planul cadastral fara forma si localizare corecta". Aceasta mențiune se va face si pe planul de amplasament si delimitare din arhiva oficiului teritorial si nu constituie piedica la receplia altei documentalii cadastrale pozilionate corect.
Salut,

Multumesc mult pentru raspuns. Am transmis aceste informatii baietilor care se ocupa de dosar.
O sa va tin la curent cu evolutia cazului.
E BINE DE STIUT-OERINUL 700/2014 AL DIRECTOTULUI ANCPI:
Art. 113. - (1) Rectificarea erorii de inregistrare in planul cadastral digital, eliminarea golurilor si suprapunerilor din baza de date, respectiv rectificarea coordonatelor, se realizeaza prin repozitionare.
(2) Repozitionarea este operatiunea de rectificare a coordonatelor imobilului pozitionat gresit in planul cadastral care se efectueaza prin rotatie, translate sau modificarea geometriei anterior receptionate, fara acordul proprietarului.
(3) Modificarea geometriei poate duce la modificarea suprafetei imobilului cu un procent de pana" la +/- 2% din suprafata masurata
fnscrisa Tn cartea funciara".
(4) Documentatia de repozitionare se fntocmeste de catre persoana autorizata la cererea persoanelor interesate sau la cererea oficiului teritorial, respectiv de catre inspector, din oficiu, in baza referatului intocmit de inspector si aprobat de inginerul sef.
Art. 114. - (1) Documentatia de repozitionare la cerere contine:
a) borderoul;
b) cererea de receptie si fnscriere;
c) inventarul de coordonate al punctelor de statie si al punctelor radiate;
d) calculul analitic al suprafetelor;
e) memoriul tehnic care va contine si date cu privire la necesitatea repozitionarii;
f) copia planului de amplasament si delimitare a imobilului receptionat anterior;
g) planul de amplasament si delimitare a imobilului;
h)fisierul .cpxml.
(2) Documentatia de repozitionare din oficiu contine referatul de constatare intocmit de inspector si aprobat de inginerul sef si fisierul .cpxml si se realizeaza de catre inspector, in cazul in care imobilul este situat in intravilan si este imprejmuit sau in cazul in care imobilul este situat tn extravilan si exists plan parcelar receptionat.
(3) Prin documentatia cadastrala ce contine piesele indicate la alin. (1)r cu ocazia repozitionarii se vor putea rectifica si erori cum ar fi:
- erori cu privire la adresa unde este situat imobilul, respectiv strada, numar, bloc, scara, etaj, UI, sector, UAT, tarla, parcela, unitate amenajistica/unitate de productie, vecinatatile imobilului, fara afectarea amplasamentului;
- erori ale suprafetelor parcelelor componente ale imobilului, fSra a afecta suprafata totala a imobilului, precum si suprafata utila a incaperilor componente ale UI- ului, fara modificarea suprafetei utile totale;
- alte erori cu privire la identificarea cadastrala a imobilului, fara afectarea amplasamentului si a suprafetei totale.
Ultima modificare: Vineri, 9 Ianuarie 2015
BEJENARU PETRU, Expert judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare coordonate teren si plan parcelar madairina madairina In anul 2004 am cumparat un teren de 2000mp cu cadastru, pe care l-am intabulat. Anul trecut cand au venit sa ne faca intarusarea ne-au spus cei de la primarie ... (vezi toată discuția)
Cadastru gresit AFANFANA AFANFANA In anul2006 un vecin face cadastru propietati sale i-l pune hortofoto plan ,optine nr cadastral acum in 2015 doresc sa fac si eu cadastrul pe propietatea de ... (vezi toată discuția)
Suprapunere teren Eduard Iordan Eduard Iordan Buna ziua, Avem o casa batraneasca cu teren undeva in Chiajna. Masuratorile au fost facute in plan acum nu stiu cat timp, insa prin 2009, din ce am inteles ... (vezi toată discuția)