avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Suprapunere teren
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Suprapunere teren

Buna ziua,
Avem o casa batraneasca cu teren undeva in Chiajna. Masuratorile au fost facute in plan acum nu stiu cat timp, insa prin 2009, din ce am inteles eu, s-a modificat modalitatea de masurare, in spatiu si astfel au aparut la oficiu de cadastru aceste suprapuneri de proprietate. Acum 5-6 ani am angajat un agent de cadastru pentru a rezolva problema, insa m-am lovint de problema vecinilor, care nu au vrut sub nici o forma sa semneze acordul noilor masuratori, astfel oficiul de cadastru Ilfov nu a vrut sa isi asume si sa imi ofere extras de carte funciara curat. In final, am cedat psihic si nu am mai dorit sa consum bani si timp pentru aceasta situatie. Acum, am auzit ca s-a modificat ceva in legi si ca nu ar mai fii necesar acordul vecinilor pentru inregistrarea noilor masuratori...ma poate ajuta cineva cu detalii despre astfel de situatii/rezolvari...

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Vladislav20 , utilizator 08:20, 27 Februarie 2020
Daca este vorba de o suprapunere reala a terenerilor si nu ajungeti la o intelegere amiabila cu vecinii pentru rectificarea coordonatelor cadastrale gresite, situatia se pot rezolva numai in instanta prin promovarea unei acţiuni in granituire/revendicare.

Daca este vorba de o suprapunerea virtuala, care este de obicei generata de erori de masurare si prelucrare a datelor, conform art. 27 din Ordinul 634/2006 ANCPI, repoziţionarea imobilului cu sau fără constructii se soluţioneaza astfel:

“- din oficiu, de către consilierul de cadastru, fără acordul proprietarului, în situaţia în care operaţiunea de repoziţionare presupune rotaţia, translaţia, modificarea geometriei sau modificarea suprafeţei cu un procent de până la +/- 2% inclusiv din suprafaţa imobilului existent în baza de date. Aceste prevederi se aplică în cazul în care imobilul este împrejmuit şi/sau există plan parcelar recepţionat. Procedura este iniţiată în baza referatului de constatare întocmit de consilierul de cadastru şi aprobat de şeful serviciului cadastru. Fişierul .cp este întocmit de consilierul de cadastru;
- cu acordul scris al proprietarului, în situaţia în care operaţiunea de repoziţionare presupune modificarea geometriei şi diminuarea suprafeţei cu un procent de peste 2%.
Acordul proprietarului se va da în faţa persoanei autorizate sau la oficiul teritorial, în faţa persoanelor desemnate. Fişierul .cp va fi realizat de persoana autorizată care a întocmit documentaţia greşită. În caz de refuz, persoana autorizată va fi sancţionată, conform prezentului regulament, iar fişierul va fi întocmit de către consilierul de cadastru. Dacă proprietarul refuză să îşi exprime acordul, în baza referatului întocmit de consilier şi aprobat de şeful serviciului cadastru, se efectuează din oficiu în cartea funciară a imobilului următoarea notare: «Imobil înregistrat în planul cadastral fără formă şi localizare corectă». Consilierul de cadastru face aceeaşi menţiune pe planul de amplasament şi delimitare din arhiva oficiului teritorial.
Referatul de constatare descrie suprapunerea virtuală, se înregistrează în registrul general de intrare şi are anexate extrase din planul cadastral de carte funciară, cu situaţia anterioară şi cea ulterioară îndreptării erorii de poziţionare. În baza referatului se notează din oficiu în cartea funciară repoziţionarea imobilului. Încheierea de carte funciară, extrasul de carte funciară de informare şi extrasul din planul cadastral de carte funciară se comunică tuturor persoanelor interesate, potrivit menţiunilor din cartea funciară.”



Dumneavoastra puteti sa faceti 2 documentatii. Practic sa impartiti terenul in 2. Lotul 1 care este neafectat de suprapunere si pe care va pot da extras de carte funciara si lotul 2 afectat de suprapunere pe care o sa va elibereze cartea funciara un extras nou cu mentiunea ca este cu suprapunere. Aceasta mentiune se va face si in cartea funciara a vecinilor, iar cand o sa aiba nevoie sa ``faca ceva`` si nu vor putea din cauza acestei suprapuneri o sa vedeti ca o sa fie mult mai cooperanti.
Mulțumesc pentru răspunsuri.

Dna Cristina Ciurea, este vorba despre o suprapunere virtuala. În 2013 când am încercat sa rezolv aceasta problema, șeful of de cadastru a respins de fiecare data dosarul reprezentantului de cadastru. Au fost convocați oficial și vecinii la of de cadastru însă au refuzat sa se prezinte, au refuzat sa semneze acordul noilor măsurători, cu toate acestea când am fost în audienta la șeful of de cadastru aceasta dădea din umeri și îmi spunea ca fără sa își dea acordul vecinii nu pot sa fac nimic și trebuie sa ajung în instanta cu ei....sper sa nu ma lovesc de aceeași problemă.

Mulțumesc
Ordinul nr. 634/2006 nu mai este in vigoare. Acum avem ordinul nr. 700/2014, iar conform acestui regulament se poate proceda cum am zis eu. Totodata topograful care a intocmit documentatia vecinilor conform noului ordin se poate ``autosesiza`` si reface lucrarea fara acordul acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme ancpi / oncpi kyky_micky kyky_micky Buna ziua. Am o problema cu cadastrul, mai exact o fasie de 2 metri latime si 50 lungime se suprapune in actele cadastrale cu cele ale vecinului (acea portiune ... (vezi toată discuția)
Cadastru gresit AFANFANA AFANFANA In anul2006 un vecin face cadastru propietati sale i-l pune hortofoto plan ,optine nr cadastral acum in 2015 doresc sa fac si eu cadastrul pe propietatea de ... (vezi toată discuția)
Probleme la intabulare pentru casa construita noua berbondac berbondac Buna ziua, Am achizitionat un teren care in urma cu multi ani a fost rupt dintr-un teren mai mare. Ruperea a fost facuta cu mult inainte sa il achizitionez ... (vezi toată discuția)