avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conventie sau comunitate legala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conventie sau comunitate legala

Buna ziua!!! Am o garsoniera dobandita inaintea casatoriei. Ce trb sa fac...as vrea ca, daca la un posibil divorț el sa nu aibă parte...credeți ca se poate..sau sfătuiți-ma cum să fac... Multumesc! Nu stiu care este diferenta intre comunitate legala si conventie...cum sa fac...??
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 12:28, 25 August 2015
Imobilul este si ramane al dvs, chiar si in eventualitatea unui divort.

Pot aparea discutii daca sotul va investi bani in acest imobil pt ca ar putea avea un drept de creanta asupra imbunatatirilor (care nu ii confera vreun drept de proprietate asupra garsonierei).

Chiar si daca vindeti acest bun al dvs si achizitionati un alt imobil, valoarea transferata in noul bun va pastra caracterul de bun propriu.
Buna ziua,

V-ati casatorit deja sau urmeaza? Adica v-ati ales deja regimul matrimonial?

Aveti mai multe articole care va intereseaza

Regimul separaţiei de bunuri
Art. 360
Regimul bunurilor
(1) Fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.
(2) Prin convenţie matrimonială, părţile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim în funcţie de masa de bunuri achiziţionate de fiecare dintre soţi în timpul căsătoriei, în baza căreia se va calcula creanţa de participare. Dacă părţile nu au convenit altfel, creanţa de participare reprezintă jumătate din diferenţa valorică dintre cele două mase de achiziţii nete şi va fi datorată de către soţul a cărui masă de achiziţii nete este mai mare, putând fi plătită în bani sau în natură.

sau

Art. 343
Dovada bunurilor soţilor
(1) Calitatea de bun comun nu trebuie să fie dovedită.
(2) Dovada că un bun este propriu se poate face între soţi prin orice mijloc de probă. În cazul prevăzut la art. 340 lit. a), dovada se face în condiţiile legii.
(3) Pentru bunurile mobile dobândite anterior căsătoriei, înainte de încheierea acesteia se întocmeşte un inventar de către notarul public sau sub semnătură privată, dacă părţile convin astfel. În lipsa inventarului, se prezumă, până la proba contrară, că bunurile sunt comune.

A mai fost o discutie pe aceasta tema aici www.avocatnet.ro/content/for...

Succes,
Va multumesc tare mult...
Trebuie sa stiti ca acea Conventie matrimoniala isi produce efecte numai pe viitor. Imobilul fiind bunul dvs propriu dinainte de casatorie nu intra in masa partajabila, totusi ea va intra, in cazul in care decedati inainte de sot , deci sunteti casatorita ca respectivul, in masa succesorala si va avea o cota parte din dreptul de proprietate ca mostenitor al dvs.
Bunul dobandit inaintea casatoriei are calitatea de bun propriu.

Alte discuții în legătură

Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala ContSters261004 ContSters261004 Buna ziua, In legislatia romana exista contract sau conventie, care sa permita in cazul unui cuplu casatorit, ca bunuri care au fost dobandide in timpul ... (vezi toată discuția)
Casatoria cu separare de bunuri mageanu mageanu Ma intereseaza cateva informatii despre aceasta modalitate de a porni intr-o casnicie.Am deja o suma importanta de bani agonisita din munca proprie si ma ... (vezi toată discuția)