avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitarea castigurilor din jocuri de noroc
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitarea castigurilor din jocuri de noroc

Conform noilor prevederi ale codului fiscal din 13 februarie 2015 se vor impozita VENITURILE obtinute din jocurile de noroc. Credeti ca e normal sa se impoziteze asa? Exemplu: investesc 10000 de euro intr-un pariu sportiv si total castig egal 15000 euro, deci se aplica cota de impozitare la 15000 . Deci banii mei investiti m I se impoziteaza doar pentru ca am jucat acel bilet si nu cred ca este corect. Ce parere aveti despre aceasta speta?
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 11:04, 12 Ianuarie 2015
Este un risc pe care si-l asuma orice jucator. Pe ei nu-i intereseaza cat ati investit dvs.ci cat va dau ei. De aici si 24% impozit...Desigur ar fi putut sa impoziteze si ei cu mai putin, un 10%- zeciuiala-cum se spune in popor, dar aceste societati pe asta se bazeaza, pe fraierit organizat. Ca si la banca te imbie cu impozit 16% iar la finele calculelor te trezesti cu 30 %, e ca un fel de camatarie dar sub obladuirea directa a legii.
Ultima modificare: Duminică, 11 Ianuarie 2015
Justitiarul711, utilizator
Da, nu este deloc asa intrucat nici nu e clar daca aveti un castig real in acest caz.
Practic doar statul catiga indiferent daca veti pierde sau veti castiga pariul sportiv.
Buna seara,
La impozitarea veniturilor din premii si jocuri de noroc se impoziteaza venitul net si nu profitul impozabil.
Venitul net este diferenţa dintre venitul din premii sau din jocuri de noroc şi suma reprezentând venit neimpozabil, care este de 600 lei.
Cotele de impozitare sunt urmatoarele:

Veniturile sub formă de premii se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 16% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu.
Veniturile din jocuri de noroc se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net. Venitul net se calculează la nivelul câştigurilor realizate într-o zi de la acelaşi organizator sau plătitor.

Dpdv contabil este foarte simplu : aplicam prevederile Codului fiscal respectiv art.75 ,76 si art.77 si asta este . A investit cetateanul ,riscul fiind propriu ,suma de 10.000 si a obtinut 15.000. Are posibilitatea deduceri pentru aprox. 150 eur. Deci baza de calcul ar fi aprox. 14.850 Eur. In momentul de fata cota de impunere este de 25 % iur daca nu are venituiri consante se mai adauga si 5,5% cass, deci in total 31.5%. Deci ar avea de plata 4677 Eur.
A castigat 377 Eur pentru care a riscat 10.000. Tot e bine ; putea sa "castige " doar suma investita si atunci platea doar 3150 Eur. Adica ii pieredea , Ca sa se indestuleze statul.

Chiar daca prin OUG nr. 92/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 957 din 30 decembrie 2014 se modifica cota de impunere ,buba este baza de calcul.
Probabil Legiuitorul a privit in mod simplist lucrurile : cetateanul cumpara o varianta la Loto si castiga 10.000.000 Eur. Cheltuielile deductibile acopera costurile.

Se incalca in mod evident prevederile art. 56 al.1 din Constitutia Romaniei in cea ce priveste justa asezare a sarcini fiscale si art. 16 al.1
Chiar CCR a statuat in jurisprudenta sa :

Decizia 6/1993--- fiscalitate- MONITORUL OFICIAL nr. 61 din 25 martie 1993

“Este în afarã oricãrei îndoieli ca realizarea unor excepţii la impozitarea veniturilor pe criterii sociale, categorii de funcţionari sau, desigur, pe criteriile enunţate de art. 4 alin. (2) din Constituţie este o încãlcare a egalitãţii cetãţenilor în fata legii. Mai mult, în aprecierea constituţionalitãţii legii atacate, trebuie avute în vedere şi prevederile art. 53 alin. (2) din Constituţie, în temeiul cãrora "Sistemul legal de impuneri trebuie sa asigure aşezarea justa a sarcinilor fiscale".

"Asa vazute lucrurile, urmeazã sa se aprecieze ca o fiscalitate care se indeparteaza de la regulile general admise, cît priveşte baza şi cotele impozabile, categoriile de venituri etc., devine o fiscalitate discriminatorie dacã introduce criterii care afecteazã egalitatea în drepturi a cetãţenilor. Fiscalitatea trebuie sa fie nu numai legalã, ci şi proporţionalã, rezonabila, echitabila şi sa nu diferentieze impozitele pe criteriul grupelor sau categoriilor de cetãţeni”


Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2015
robert1958, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venit din jocuri de noroc zalan111 zalan111 Buna ziua! Am o intrebare legata de impozitarea veniturilor din jocurile de noroc online. Dupa cum stim din martie 2018 impozitul pe veniturile din jocurile ... (vezi toată discuția)
Premii sportivi ioanasaitis ioanasaitis Buna ziua Tin contabilitatea unui club sportiv de ciclism si ma confrunt cu urmatoarea situatie: am organizat concursuri cu sumele primite din sponsorizari si ... (vezi toată discuția)
Impozitare premii in bani si natura concursuri sportive amaliaglobal amaliaglobal Buna ziua, Am un ONG care organizeaza concursuri sportive pentru amatori. Premiile acordate in bani concurentilor (sume mici sub 600 lei) se impoziteaza? Dar ... (vezi toată discuția)