avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chirias fara contract si evacuare in 5 zile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chirias fara contract si evacuare in 5 zile

Buna ziua!
Incerc sa fiu scurt. Locuiesc intr-un apartament, in Bucuresti, din noiembrie 2010. Propietara a refuzat sa facem un contract, nici macar de comodat (aveam nevoie sa-mi deschid firma).
In decembrie 2014 m-a anunt ca are nevoie de apartament timp de doua saptamani. Eu eram plecat din oras si nu am fost de acord dar nu i-a pasat si acele persoane au intrat in apartament, mi-au folosit toate lucrurile posibile (vase, tacamuri, lenjerii de pat, chiar si hainele mi le-au aranjat cum au vrut) si cel mai grav: mi-au umblat in lucruri personale.
In data de 5 ianuarie m-am intors in apartament (nimic nu mai era la locul lui, mobila, vase, haine, obiecte din baie - peste tot au intrat). Zilele acestea am fost contactat de proprietara (pe facebook!) - eu speram ca cu scopul de a-mi plati cazarea la o pensiune in perioada cat am fost lasat pe afara (a fost ideea propietarei pe care nu am acceptat-o) - dar nu, am fost anuntat ca am 5 zile sa-mi iau lucrurile din apartament.
Mentionez ca am platit chiria pe luna decembrie (anticipat). Am chitantele de la intretinere, tv, internet, pe numele meu, inca din 2010.
Ma simt foarte jignit desi stiam ca fel caracter are. In plus, nu are ce sa-mi reproseze:. am platit mereu chiria in avans si la timp - prin transfer bancar, se poate demonstra usor - la fel si toate cheltuielile (direct debit la banca)
Nu vreau sa ma tiganesc sau sa ma cobor la nivelul ei pentru ca nu sunt ca ea si nu imi permite nici timpul. Asadar o sa plec cat de curand pot.

Ma gandesc sa deschid un proces impotriva acestei persoane nesimtite (putin spus). Ce sanse as avea si ce ma sfatuiti sa fac?

Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2015
calinccs, utilizator
Nu intra în hora hârtiilor că ai pus-o. Dacă nu are nici o persoană în anturajul ei care poate să te bată, cea mai bună soluţie este asta. Nu-i mai plăti nici un ban, schimbă încuietoarea de la uşă. Va fi nevoită să deschidă ea proces de evacuare în instanţă. Şi atunci plăteşti un avocat bun şi o ţi-i în procese cam doi-trei ani. Trebuie să demonstreze instanţei cu probe, ce cauţi în casa ei. Adică se va acuza singură. Asta numai în cazul în care nu are tovarăşi care pot să-ţi arunce mobila şi lucrurile în stradă şi să-ţi tragă şi o bătaie. Dacă faci altfel eşti copilul ploii.
Multumesc AVLIL, mi-ati dat cel mai competent si complet raspuns. Multumesc frumos.
La fel de utile mi-au fost si raspunsurile lui maxx_maxxx2004.
Domunul Doru Dascalu sunt de acord cu ce ati spus, asa as fi facut dar nu vreau sa traiesc cu gandul ca plec de acas' si cand ma intorc e posibil sa am surprize. Asa ca o sa plec. Cu asta a castigat (desi tot ea ramane fara banii de chirie ca nu are nici un venit legal)
Domnule Dascalu, legal sunt cai de a evacua o persoana destul de simplu pe noua procedura. La fel de a recupera bani, sume mici, care nu necesita probatorii scumpe.

Nu confundati ce se spune din popor, ca dureaza de te cocoseaza ori ca te ustura taxa de timbru, cu realitatea juridica.
Nu stiu daca e o solutie buna sa nu mai platiti, asa cum nu stiu daca va e comod sa plecati cu toate lucrurile pe timp de iarna si sa gasiti din scurt chirie.
Acas' nu are nimeni cheie, ceea ce ar fi trebuit sa faceti si dv. pana acum: sa va asigurati ca numai dv. aveti cheie.
In rest, negociati totusi. Succes!
calinccs a scris:

Multumesc pentru idee doamna Elena.
Multumesc maxx_maxxx2004.

Domnul mdragomir76 face presupuneri deplasate si va asigur ca am platit un pret chiar mai mare dacat ar fi trebuit nu mai mic asa cum sugerati. In al doilea rand, iarasi afirmatii bazate pe presupuneri, chitantele la intretinere sunt pe numele meu iar unele utilitati sunt pe numele meu, credeti ca asta nu este o dovada? Daca citeati mai atetn observati ca am platit chiria prin transfer bancar, sau nici asta nu este o dovada? In plus, scriam la detalii plata: "chirie pe luna ...". Faptul ca as putea eu avea probleme... In fine, daca asa considerati...

Deci dvs. nu aveti nici o vina.
Faptul ca atunci cand virati niste bani in contul cuiva iar la explicatii scrieti "chirie"... hmmm, la explicatii puteti scrie orice... si eu daca as stii contul dumneavoastra v-as putea face o virare unde sa scriu, "contravaloare buburuze de stepa", asta inseamna ca mi-ati vandut buburuze?
Facturile utilitatilor (electrica, gaz) sunt pe numele dvs.? Sunt curios cum ati facut contract cu aceste societati de vreme ce nu sunteti proprietarul spatiului sau nu aveti vre-un contract de inchiriere...

In mare bun raspunsul lui avill, a pomenit si de violare de domiciliu, de care n-a spus nimeni, dar e cam greu de dovedit.
Pe de alta parte cam bate campii cu schibat yala, ca nu are ce cauta proprietarul etc.
In primul rand, chiar daca proprietarul e neam prost, sa nu uitam ca e proprietar.
In al doilea rand si in codul civil e prevazut dreptul proprietarului de a veni la intervale regulate la apartament sa-i vada starea, fara a-l prejudicia pe chirias.
O cam dam in extreme.
Pt initiatorul topiculuiȘ Daca vrei sa fii elegant precum sustii ca esti, da-i telefon la cucoana spune-i ca iti cauti in alta parte dar o sa stai cat ai platit plus perioada necesara pentru a gasi un apartament corespunzator, si daca te mai deranjeaza ii faci plangere pt evaziune fiscala si violare de domiciliu.
Cred ca o sa-si vada de treaba baba.
Nu te complica sa nu platesti, sa schimbi yala si sa-i spui sa deschida actiune de evacuare, ca gaseste baba trei baieti, intra peste tine in casa si iti arunca lucrurile si pe tine in strada.
Stiu pe cineva care a patit asa, a facut plangere pt violare de domiciliu si au primit aia cate o amenda administrativa.
daca te bagi in albie te mananca porcii

Alte discuții în legătură

Am închiriat un apartament cu contract, dar nu am înscris în el valoarea reală a chiriei iar acum am probleme cu chiriașul. nu-l mai vreau acolo, ce pot să fac? pysy182003 pysy182003 buna ziua, am o mica-mare problema, am inchiriat un apartament, am facut contract de inchiriere intre noi- dar nu a fost inregistrat (nici la notar, nici la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! as dori raspuns la o intrebare:ce se intampla daca ... Simplu71 Simplu71 Buna ziua! As dori raspuns la o intrebare:Ce se intampla daca merg la Anaf si declar ca stau cu chirie, avand un contract decomodare?! Lucrurile stau mai ... (vezi toată discuția)
Evacuare imobil Georgian44 Georgian44 Salut. Am inchiriat un apartament in urma cu 8 luni fara acte de inchiriere legale, proprietarul garantand sederea mea pe minim 12 luni. La 1 August imi da ... (vezi toată discuția)