avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Obligat sau nu sa ma inregistrez in scop de TVA ?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Obligat sau nu sa ma inregistrez in scop de TVA ?

Prestez servicii de reparatii pe nave maritime , nave inregistrate sub diferite pavilioane ,lucrari de reparatii si intretinere ale echipamentelor incorporate executate exclusiv la bordul navelor ,cand sunt solicitat,deplasandu-ma in diverse porturi ale lumii,deci servicii nu pe teritoriul Romaniei. Mentionez ca sunt PFA ,cetatean roman cu domiciliul si sediul in Romania In aceste conditii sunt obligat a ma inregistra in scopuri de tva ,tinand cont ca operatiunile nu sunt impozabile in Romania (art 126 CF -nu indeplinesc cumulativ cele 4 conditii ) ,iar locul prestarii nu este in Romania si beneficiarul nu este din Romania ? Mentionez ca pana in dec 2014 am beneficiat de scutire regim special cifra afaceri sub 220.000 lei ,iar in dec am depasit plafonul .Care prevedere prevaleaza ? Trebuie sa ma inregistrez in scopuri de tva sau nu ?Oricum facturile se vor intocmi fara tva .Va rog mult ,doresc un raspuns care sa ma ghideze ,nu vreau sa gresesc ,opiniile sunt impartite .Multumesc !
Cel mai recent răspuns: gabrielita , utilizator 11:35, 22 Ianuarie 2015
Activitatea dvs este scutita cu drept de deducere. Cu alte cuvinte daca ati fi inregistrat in scopuri de TVA ati factura fara TVA dar ati deduce TVA la achizitii. Pt aceste operatiuni trebuie sa va inregistrati in scopuri de TVA daca ar fi fost realizate conform art 145 alin 2 lit b sau d. La d se vorbeste de activitati scutite potrivit art 141 dar scutirea dvs este la art 143.
Opinia mea este ca aveti obligatia de a va inregistra. Fiscul ce credeti ca ar spune? Ati spus ca opiniile sunt impartite. Puteti prezenta aici o opinie potrivit careia nu trebuie sa va inregistrati?


ART. 153 Înregistrarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA
(1) Persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi realizează sau intenţionează să realizeze o activitate economică ce implică operaţiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere şi/sau operaţiuni rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România conform art. 145 alin. (2) lit. b) şi d), trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent, după cum urmează:

ART. 145 Sfera de aplicare a dreptului de deducere
(2) Orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa aferentă achiziţiilor, dacă acestea sunt destinate utilizării în folosul următoarelor operaţiuni:
b) operaţiuni rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România;
d) operaţiuni scutite de taxă, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 şi lit. b), în cazul în care cumpărătorul ori clientul este stabilit în afara Comunităţii sau în cazul în care aceste operaţiuni sunt în legătură directă cu bunuri care vor fi exportate într-un stat din afara Comunităţii, precum şi în cazul operaţiunilor efectuate de intermediari care acţionează în numele şi în contul altei persoane, atunci când aceştia intervin în derularea unor astfel de operaţiuni;

ART. 143 Scutiri pentru exporturi sau alte operaţiuni similare, pentru livrări intracomunitare şi pentru transportul internaţional şi intracomunitar
(1) Sunt scutite de taxă:
h) în cazul navelor atribuite navigaţiei în largul mării şi care sunt utilizate pentru transportul de călători/bunuri cu plată sau pentru activităţi comerciale, industriale sau de pescuit, precum şi în cazul navelor utilizate pentru salvare ori asistenţă pe mare sau pentru pescuitul de coastă, următoarele operaţiuni:
1. livrarea, modificarea, repararea, întreţinerea, navlosirea, leasingul şi închirierea de nave, precum şi livrarea, leasingul, închirierea, repararea şi întreţinerea de echipamente încorporate sau utilizate pe nave, inclusiv echipamente de pescuit;
2. livrarea de carburanţi şi provizii destinate a fi utilizate pe nave, inclusiv pentru navele de război încadrate în Nomenclatura Combinată (NC) cod 8906 10 00 care părăsesc ţara şi se îndreaptă spre porturi străine unde vor fi ancorate, cu excepţia proviziilor în cazul navelor folosite pentru pescuitul de coastă;
3. prestările de servicii, altele decât cele prevăzute la pct. 1, efectuate pentru nevoile directe ale navelor şi/sau pentru încărcătura acestora;






La ANAF de sector,asistenta contribuabili ,mi s-a spus ,verbal ,ca fiind scutit nu trebuie sa ma inregistrez in scop de tva ,fara legatura cu faptul ca am depasit plafonul de regim special de scutire .Lecturand art din CF ,si coroborand art 126 alin (1) ,oper nu este impozabila intrucat nu indeplineste cumulativ cele 4 conditii ,iar la art 133 -art ce gestioneaza locul prestarii si in normele de aplicare ale acestui articol 13.(8) ,se mentioneaza ca nu exista obligatia inregistrarii ,la fel si la art 153^1 -norme 67.( 4 ) .Nu stiu daca interpretez bine aceste articole ,dar nici nu gasesc stipulat ce prevaleaza ,depasirea plafonului cf art 153 lit b ,sau prevederile celorlalte articole mentionate .Am facut intrebari in scris si la ANAF Mun Buc si la Min Fin Publ Directia Gen Legislatie Cod Fiscal ,astept raspunsuri ,daca vor veni ,caci de la sector am primit ,asa cum am zis ,un raspuns lapidar si doar verbal .Am fost indemnata sa ma interesez si in alte locuri pe scara ierarhica ,dar am cam ametit ,fiecare cu opinia lui ,iar eu raman la mijloc si mai bulversata .Astea-s legile la noi ,bune sa inoti in ele .Nu as dori sa ma inregistrez in scop de tva mdin cauza raportarilor trimestriale ,tva colectat nu este ,ci doar eventual deductibil ,dar cheltuielile sunt nesemnificative ,ceva bonuri de combustibil ,parcare , telefon mobil si eventuale mici cheltuieli ptr scule ,deci un tva de deus ffff mic , alte cheltuieli fiind facute in afara tarii .
MarianBratu a scris:

Activitatea dvs este scutita cu drept de deducere. Cu alte cuvinte daca ati fi inregistrat in scopuri de TVA ati factura fara TVA dar ati deduce TVA la achizitii. Pt aceste operatiuni trebuie sa va inregistrati in scopuri de TVA daca ar fi fost realizate conform art 145 alin 2 lit b sau d. La d se vorbeste de activitati scutite potrivit art 141 dar scutirea dvs este la art 143.
Opinia mea este ca aveti obligatia de a va inregistra. Fiscul ce credeti ca ar spune? Ati spus ca opiniile sunt impartite. Puteti prezenta aici o opinie potrivit careia nu trebuie sa va inregistrati?


Imi cer scuze. Am vrut sa scriu ca nu trebuie sa va inregistrati dar am scris invers.
Daca ati fi avut operatiuni scutite de la art 141 trebuia sa va inregistrati dar asa cum am spus scutirea este de la art 143 astfel incat nu trebuie sa va inregistrati

Sa inteleg ca ,operatiile fiind neimpozabile (asta-i clar ,urmare preved art 126 (1),dar scutite cf art 143 (h),nu trebuie sa ma inregistrez in scopuri de tva ? Nici ptr dreptul de deducere a tva aferent chelt cu achizitiile (inclusiv prestari serv primite -ex fact telefon pe pfa ),deducere de care nu doresc sa beneficiez ,preferand sa trec pe costuri chelt cu tva cu tot ? Faptul ca sunt operatiuni scutite cu drept de deducere ,nu trebuie facuta inregistrarea ? Si la ANAF de sector mi s-a spus ,pe cale orala,cam tot asa ,ca fiind scutite nu trebuie sa fie inregistrate . Zau daca mai inteleg ceva ! Prevederile din normele art 133 si 153^1 nu clarifica ,acolo stipulandu-se ca in conditiile acestor articole nu trebuie sa se faca inregistrarea .Daca mi-ati putea detalia inca ,ca sa inteleg mai bine ,v-as fi recunoscatoare .Multumesc anticipat !
Aveti art 153 care va spune ca trebuie sa va inreg pt operatiuni scutite cu drept de deducere daca ..... si va trimite la art 145 alin 2 lit b sau d. La art 145 va spune la lit d ca pt operatiuni scutite in conditiile 141 trebuie sa va inregistrati. Dvs aveti scutirea la art 143 asa ca nu va incadrati.

Vedeti postul de mai sus unde aveti articolele evidentiate.

Alte discuții în legătură

Tva ptr servicii nave fluviale augura augura am urmatoarea problema: - cum se trateaza din punct de vedere tva prestari servicii similare cu cele conf art.143,al 1, lit h, pc 3 efectuate catre nave care ... (vezi toată discuția)
Declaratie 392a scorus69 scorus69 Buna seara am un srl microantreprindere care in 2013 are cifra de afaceri 252 000 ron. trebuie sa depun 392 A?multumesc (vezi toată discuția)
Pfa, norma de venit, neinregistrat scopuri tva, ce implica depasirea pafonului Popu Popu Buna, sunt PFA, norma de venit, neinregistrat in scopuri de TVA. Facturez doar pentru o firma din SUA, servicii informatice; as dori sa stiu ce anume implica ... (vezi toată discuția)