avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Obligat sau nu sa ma inregistrez in scop de TVA ?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Obligat sau nu sa ma inregistrez in scop de TVA ?

Prestez servicii de reparatii pe nave maritime , nave inregistrate sub diferite pavilioane ,lucrari de reparatii si intretinere ale echipamentelor incorporate executate exclusiv la bordul navelor ,cand sunt solicitat,deplasandu-ma in diverse porturi ale lumii,deci servicii nu pe teritoriul Romaniei. Mentionez ca sunt PFA ,cetatean roman cu domiciliul si sediul in Romania In aceste conditii sunt obligat a ma inregistra in scopuri de tva ,tinand cont ca operatiunile nu sunt impozabile in Romania (art 126 CF -nu indeplinesc cumulativ cele 4 conditii ) ,iar locul prestarii nu este in Romania si beneficiarul nu este din Romania ? Mentionez ca pana in dec 2014 am beneficiat de scutire regim special cifra afaceri sub 220.000 lei ,iar in dec am depasit plafonul .Care prevedere prevaleaza ? Trebuie sa ma inregistrez in scopuri de tva sau nu ?Oricum facturile se vor intocmi fara tva .Va rog mult ,doresc un raspuns care sa ma ghideze ,nu vreau sa gresesc ,opiniile sunt impartite .Multumesc !
Cel mai recent răspuns: gabrielita , utilizator 11:35, 22 Ianuarie 2015
Multumesc mult ptr promtitudine si ptr raspunsurile pertinente !Am pus in "balanta" riscurile neinregistrarii in scop tva ,si am concluzionat ca se pot intampla multe lucruri "rele" ,fiind la mintea si mana organului de control in a incadra sau nu obligatia de inregistrare in scopuri tva ,si opiniile diferite de la un inspector la altul,iar speranta mea de a primi lamuriri certe de la ANAF "a sucombat ".Am decis sa dau curs inregistrarii la ANAF ,documentele se afla depuse acolo ,dar am cerut pasuire ptr documentare.Teoretic ,de la 1 feb trebuie sa se factureze in conditii de PFA cu cod fiscal ,dar intrucat nu se factureaza cu tva nu va fi tva colectata .Diferenta fata de vechea factura va fi mentionarea codului de tva acordat si inlocuirea referirii la articolului din CF care guverneaza nefacturarea cu tva . In cazul meu ,ce articol invoc ?133 (2) Loc prestare servicii in afara Romaniei ? 126 (1) Operatiuni neimpozabile in Romania ? Sau ambele ?Nici la acest aspect nu mi s-a dat un raspuns de la ANAF sector .Legat de aspectul deducerii tva aferent achizitiilor si serviciilor ,sunt aspecte diferite : - ptr chelt facute in afara Romaniei (cazare ,transport ,mancare etc ) unde imi prind urechile in a descifra ce taxe si tva sunt trecute in facturi ,iar recuperarea prin solicitare este mai mult decat imposibila aproape de zero ca speranta de recuperare .cu documente multe,pe o filiera "serpuitoare" ,sunt nevoita sa trec intreaga valoare pe costuri ,si nu stiu daca se considera chelt deductibila fiscal ,sau partea de tva (banuita ca valoare cacisunt greu de inteles scrierile celor in diverse tari ) este nedeductibila ? - Pentru cele din Romania ca de ex bonuri de parcare aeroport ,bonuri combustibil de val mici etc, intentionez sa le trec integral pe costuri ,iar in acest caz bugetul este avantajat ,caci nu restituie acel tva -influenta in plus ,dar se influenteaza in minus cu 16% si 5,5 % aferent tva inclus pe costuri .In Codul Fiscal art 145 (2) se spune ca "orice persoana impozabila ARE DREPTUL DE DEDUCERE a tva ...." ,deci are dreptul ,dar nu obligatia .Dv ce parere aveti ? Cum se trateaza problema din punct de vedere al TVA ,dar si din punct de vedere al venitului net,si pe mai departe al impozitului pe venit ? Daca mi se da codul tva si voi aplica in noile conditii ,am sa mai apelez la bunavointa dv ptr ceva lamuriri in legatura cu modul de completare a decl 300 -decont tva ,si decl 394 ,caci nici la aceste aspecte nu am putut obtine de la ANAF ceva sfaturi .Inca o data ,va multumesc,mi-ati fost de un real folos , mi-at intins o mana de ajutor la nevoie , sunteti o persoana fffff amabila .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva ptr servicii nave fluviale augura augura am urmatoarea problema: - cum se trateaza din punct de vedere tva prestari servicii similare cu cele conf art.143,al 1, lit h, pc 3 efectuate catre nave care ... (vezi toată discuția)
Declaratie 392a scorus69 scorus69 Buna seara am un srl microantreprindere care in 2013 are cifra de afaceri 252 000 ron. trebuie sa depun 392 A?multumesc (vezi toată discuția)
Pfa, norma de venit, neinregistrat scopuri tva, ce implica depasirea pafonului Popu Popu Buna, sunt PFA, norma de venit, neinregistrat in scopuri de TVA. Facturez doar pentru o firma din SUA, servicii informatice; as dori sa stiu ce anume implica ... (vezi toată discuția)