Mama mea a decedat in 2003,divortata, singurul copil fiind eu. Dupa deces, am dezbatut succesiunea-un apartament, ca singur mostenitor, in prezent avand actul de mostenitor.
In 2014, aprilie, decedeaza tatal mamei mele, bunicul meu. Bunicul meu este copropietar cu bunica pe un apartament( pe actul de cumparare al acestuia apar amandoi) si detine pamant de la strabunica mea, mama lui, decedata de 24 de ani, cu titlu de proprietate.
Bunica mea nu doreste sa dezbatem succesiunea spunand ca eu nu am niciun drept pe partea bunicului- apartament si teren, drept pentru care a delegat o ruda sa ridice banii de arenda de pe terenul bunicului fara a dori sa socoteasca partea care mi s-ar cuveni.De asemenea, a golit conturile bancare ale bunicului si i-a depozitat in contul sau personal
Eu , totusi, o mostenesc pe mama mea, singurul lor copil? Imi ajuta la ceva acea declaratie de acceptare a mostenirii sau ma duc degeaba la notar?
Multumesc
Dvs. aveti dreptul ca si descendent (prin reprezentare), la 3/4 din mostenire, iar sotul supravietuitor (bunica) la 1/4 din mostenire. Prin urmare dvs. sunteti un mostenitor legal care ia cota cea mai mare (cu conditia sa nu existe si alti descendenti).
Sotul supravietuitor (bunica dvs.), mai are dreptul si la bunurile apartinand gospodariei, ca televizor, frigider etc. si la darurile de nunta ce au fost acordate exclusiv acestuia + un drept de abitatie timp de un an in casa care a fost domiciliu comun al sotilor. Aceste drepturi pot fi restranse sau anulate in anumite conditii.
Mai exista posibilitatea sa existe si un testament. :)
In orice situatie, rezerva dvs. succesorala este de jumatate din 3/4 cat ati fi avut dreptul sa mosteniti daca nu ar fi fost incalcata cotitatea disponibila (acea parte care poate fi lasata prin testament altora de catre defunct, sau vanduta, donata, etc.)
Multumesc, nu exista testament dupa bunicul..Bunica este cea care decide tot ce face.Nu mi-am pus problema sa o dau afara din apartament sau altceva, ea avand deja in posesie jumatate.Problema este cum recuperez banii(cota) de pe arenda si din banca, daca bunica mea a decis ca banii pe arenda de pe terenul bunicului meu( doar al lui) sa nu imi fie dati, iar din banca, desi contul era doar al bunicului, a scos cu cardul tot?o suma mai mult decat apreciabila...
Imi ajuta, pana la dezbaterea succesiunii acea declaratie de acceptare notariala? pot face ceva cu ea, sa dovedesc ca imi reniv o parte din bunuri si sa imi fie date?
interesati-va daca s-a descis succesiunea de pe urma bunicului, iar in cazul in care nu s-a deschis , solicitati dvs deschiderea succesiunii, in calitate de mostenitoare a acestuia - nepoata, mama fiind predecedata.
In mod cert veniti la mostenite, in cel mai rau caz pentru dvs, ar fi existenta unui testament din partea bunicului in favoarea sotiei. Insa si in acesta caz, intrucat dvs sunteti mostenitor rezervatar, veti veni la mostenire, culegand insa numai 1/2 din mostenirea bunicului, bunara luand cealalta jumatate.
In cazul fericit, lipsa testamentului, bunica are dreptul la 1/4 din bunurile bunicului restul de 3/4 ale acestuia va revin dvs.
Atentie si la faptul ca bunica are drepturi proprii, ale sale din bunurile dobandite impreuna cu bunicul in timpul casatoriei lor.
Nu stiu ce sa va spun... Personal, nu mi-am pus niciodata intrebarea cum as putea recupera bani de la bunicul sau bunica...
Parerea mea este ca prin dialog si buna intelegere se poate rezolva problema.
in rest, legal... in instanta.
Mostenitori?
mon@
Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Despre ce e vorba:
Bunicul meu a decedat in urma cu 7 ani. Dansul era recasatorit (in urma decesului bunicii) de aproximativ ... (vezi toată discuția)