avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire apartament!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire apartament!

Sotul este girant la un credit ipotecar pentru apartamentul fiului nostru cel mare,Creditul fiind in franci elvetieni. Avand in vedere ca francul a crescut foarte mult si probabil va mai creste, sotul si fiul cel mare nu mai au posibilitatea plati creditului ipotecar.
Ne gadim sa renutam la apartamentul cumparat cu credit ipotecar. Intrebarea mea este daca eu si sotul meu avem un apartament proprietate persoanala si sotul este (doar el) girant la creditul ipotecar, cum putem sa ne protejam fata de banca ,apartamentul nostru personal pentru a nu pune gaj banca pe el. Tin sa mentionez ca am 3 copii: 2 baietii si o fata; ne-am gandit sa trecem apartamentul pe numele fiului cel mic si al meu (mama) si atunci sotul sa nu mai aiba nici o proprietate pe nume!
Este posibil asa ceva? Si daca nu poate sa conteste banca acest document de trecere a proprietati pe numele fiului in momentul cand noi nu vom mai putea sa achitam banca. Va rugam sa ne comunicati ce alte consecinte mai pot sa existe din partea banci pentru intreaga familie.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 16:43, 15 Ianuarie 2015
Bine ar fi sa urmariti cazuri similare cu privire la creditele in franci stiu ca au fost date ceva legi care ii sprijina pe cei ce au asfel de credite si bancile au fost obligate sa revina la valoarea francului din data acordarii creditului. Sun procese castigate pe aceasta speta, merita verificat, ceea ce a-ti vrea sa incercati este riscant iar actul v/c poate fi revocat.
Avand in vedere ca azi francul a fost cotat cu 5.20 lei, insa dupa ora 12,oo s-a stabilizat la 4,40 lei, nu vad unde ar mai putea urca (cel mult la 4,5o lei per chf).

Este bine ca va puneti aceasta problema din timp, pentru a va proteja familia. Se poate face acest lucru. Cateva variante sunt:
1) Intre dvs. si sot, sa treceti de la regimul comunitatii de bunuri la regimul separatiei bunurilor prin care apartamentul sa va revina dvs. (actul se face la notar).
2) Sa transmiteti dreptul de proprietate (prin vanzare/cumparare sau donatie) unui tert (un copil sau o alta persoana).
3) Pur si simplu sa vindeti.
Orice metoda veti aplica, banca are la dispozitie o actiune revocatorie (care mi se pare ca i s-a redus termenul de prescriptie de la 3 ani la 1 an pe noul cod).
Pe de alta parte, stiti probabil ca sotul si fiul cel mare vor fi urmariti pe veniturile/bunurile prezente si viitoare (dar nu intru in detalii, ca nu ati intrebat).
Concluzia este : cu putina atentie va puteti pune la adapost.
In situatia in care nu se mai plateste creditul ipotecar, atunci banca va scoate la licitatie publica imobilul ipotecat pentru a-si recupera suma de bani ramasa de achitat din credit.
In situatia in care suma ramasa de recuperat depaseste suma ce va fi obtinuta prin vanzarea apartamentului ipotecat la licitatie publica, atunci banca, pentru restul de bani, va trece la executarea altor bunuri ale imprumutatului si girantului.
Adica pentru girant, sotul Dvs., banca va putea scoate la vanzare DOAR cota acestuia din apartamentul pe care il detineti impreuna, adica jumatate, daca este bun comun din timpul casatoriei.
Daca inca nu sunteti in situatia executarii silite, puteti face demersuri pentru a putea proteja apartamentul bun comun cu sotul. Doar dupa pornirea unei executari silite se poate interpreta de catre banca ca ati instrainat imobilul cu scopul de a-i prejudicia ei interesele.
nu este vorba de unde poate urca, e vorba ca sunt procese in instanta in care banca a fost obligata sa reduca valoarea creditului cu ~30% a soldului si totodata sa revina cu calculele la cursul din momentul acordarii creditului.
IONICA VADUVA a scris:
nu este vorba de unde poate urca,

Ba chiar despre asta e vorba, caci si procesele in instanta de aia exista, ca a urcat (chf), ca daca cobora nu mai existau procese. Tocmai asta e problema ...ca a saltat prea sus.
La restul intrebarilor din topic s-a raspuns deja.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit neachitat, semnatura coplatitor falsificata r111 r111 In anul 2004 am facut un credit pentru a-mi imbunatati locuinta.Am dus o copie a cartii de identitate a sotului meu, el nesemnand acel contract.E posibil sa fi ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar-imposibilitate de plata bu2mel bu2mel Buna ziua, Va rog foarte mult sa imi raspundeti daca ma puteti ajuta in solutionarea urmatoarei probleme. Sotia a cumparat in anul 2008, prin credit ipotecar ... (vezi toată discuția)
Executare silita stancu marian stancu marian am doua credite la banca ,unul ipotecar si unul de nevoi personale cu ipoteca, aceste credite insumeaza la 100000 CHF apartamentul valoreaza undeva la 60 000 ... (vezi toată discuția)