avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Protectia muncii in unitatile spitalicesti - ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Protectia muncii in unitatile spitalicesti - Activitati de prevenire si protectie in unitatile medicale.

cine este obligat sa efectueze protectia muncii periodica in unitatile spitalicesti? aceasta persoana trebuie sa aiba un curs de specialitate?poate aceasta persoana autorizata sa delege alte persoane{ ex. asistenta sefa } care nu au cursul in protectia muncii?
Cel mai recent răspuns: old_cipi , utilizator 17:26, 16 Ianuarie 2015
la orice angajator, fie unitate de stat sau cu capital privat, instructajul SSM se face de catre lucratorul desemnat SSM sau de catre un serviciu extern de prevenire si protectie (prin contr de prestari servicii).
Toate persoanele care sunt desemnate cu efectuarea instructajele SSM trebuie sa aiba curs de SSM de minim 80 ore.
Activitatea de prevenire si protectie in domeniul ssm se realizeaza (inclusiv in unitatile medicale) cu respectarea legisaltiei din domeniu.
Legea ssm nr. 319 2006
-art.3 (1) Prezenta lege se aplică în toate sectoarele de activitate, atât publice cât şi private.
(2) Prevederile prezentei legi se aplică angajatorilor, lucrătorilor şi reprezentanţilor lucrătorilor.
-art.6 (1) Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.
(2) În cazul în care un angajator apelează la servicii externe, acesta nu este exonerat de responsabilităţile sale în acest domeniu.
(3) Obligaţiile lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă nu aduc atingere principiului responsabilităţii angajatorului.
-art.8 (1) Fără a aduce atingere obligaţiilor prevăzute la art. 6 şi 7, angajatorul desemnează unul sau mai mulţi lucrători, pentru a se ocupa de activităţile de protecţie şi de activităţile de prevenire a riscurilor profesionale din întreprindere şi/ sau unitate, denumiţi în continuare lucrători desemnaţi.
(4) Dacă în întreprindere şi/ sau unitate nu se pot organiza activităţile de prevenire şi cele de protecţie din lipsa personalului competent, angajatorul trebuie să recurgă la servicii externe.
Normele metodologice de aplicare a legii ssm, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare stabilesc la art.15 activitatile de prevenire si protectie din domeniul ssm care trebuiesc desfasurate.
-art. 20 (1) Desemnarea nominală a lucrătorului/lucrătorilor pentru a se ocupa de activităţile de prevenire şi protecţie se face prin decizie scrisă a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucrătorul numai din rândul lucrătorilor cu care are încheiat contract individual de muncă cu normă întreagă.
(3) Angajatorul va consemna în fişa postului activităţile de prevenire şi protecţie pe care lucrătorul desemnat are capacitatea, timpul necesar şi mijloacele adecvate să le efectueze.
-art.49 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b).
serenciucn a scris:

cine este obligat sa efectueze protectia muncii periodica in unitatile spitalicesti?


Răspuns:

Conducătorul locului de muncă are obligația efectuării instruirii periodice în domeniul securității și sănătății în muncă.

Conform art. 96. alin. (1) din Normele Metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 1425/2006, instruirea periodică se efectuează de către conducătorul direct al locului de muncă.
(nu este abrogat)

Exercitarea autorității ierarhice este singura condiție impusă persoanei care efectuează instruirea.

Conform art. 80. din Normele Metodologice, angajatorul trebuie să dispună de programe de instruire - testare pentru conducătorii locurilor de muncă și pentru lucrători, pe meserii și activităti.

Deci:
Conducătorul locului de muncă beneficiază de o instruire specifică și are la dispoziție tot ce-i trebuie pentru a instrui lucrătorii.

Conducătorul locului de muncă trebuie să asigure însușirea de către lucrători a cunoștințelor și formarea deprinderilor practice profesionale și să nu admită la lucru nici o persoană care nu a fost instruită sau care nu și-a însusit cunoștințele necesare.

Toate atribuțiile și responsabilitățile sunt trecute în Fișa postului.

Instruirea lucrătorilor în domeniul securității și sănătății în muncă se efectuează în timpul programului de lucru. Perioada în care se desfășoară instruirea este considerată timp de muncă.


Nu pot să-mi imaginez asta în unitățile spitalicești din Romania.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dispozitie privind instruirea periodica marcelandrei19 marcelandrei19 De curand am fost informat pe e-mail-ul de serviciu ca s-a emis o \\"Dispozitie...\\" si sunt responsabil cu instructajul periodic pentru colegii de ... (vezi toată discuția)
Instructaj ssm+psi pt.un singur salariat adiam adiam Lucrator comercial - singur salariat, unde conducatorul unitatii nu indeplineste cumulativ criteriile articolului 16 din HG 1425/2006, DAR lucratorul comercial ... (vezi toată discuția)
Cine poate semna fisele de protectia muncii? serena82 serena82 Fisele de protectia muncii trebuie sa contina 3 semnaturi : a celui instruit (aici mi-e clar, e vorba de angajat), a persoanei care a efectuat instruirea si a ... (vezi toată discuția)